Kas leido? | kl.lt

KAS LEIDO?

Šiuo (po)pandeminiu laikotarpiu vis tenka padirbėti namuose. Rašau – spragsiu kompiuterio klavišais. Langas praviras – vasara. Kitoje gatvės pusėje – vaikų darželis.

Darželinukai jau ir vėl ten – po ilgesnių ar trumpesnių atostogų (linkėčiau kuo ilgesnių – jei moksleiviai nusipelno pustrečio mėnesio, tai darželinukų vasaros atostogos turėtų tęstis visus tris, bet reto iš tėvų galimybės tai leidžia, taigi, jie vėl darželyje). Vorele išsirikiavę darželinukai eina į kiemą – savo žaidimų aikštelę. Staiga pasigirsta griežtas auklėtojos balsas: „Kas leido?“ Keli mažyliai pakartoja: „Kas leido?“, „Kas leido?“ Nejučia ir mano pirštai sustingsta ore: gal čia man taikoma? Juk tikrai – kas leido? Kas leido rašyti? Po sekundės atsipalaiduoju – et, tie iš vaikystės ateinantys refleksai – visų, matyt, dar neatsikratyta. O frazė „Kas leido?“ – tokia iš sovietinės vaikystės... Jei Lietuvos reikalai nebūtų taip palankiai susiklostę, nebūtume išsikovoję nepriklausomybės, mes, žurnalistai, dažnai tebegirdėtume frazę: „Kas leido?“ Ir rikiuotumėmės prie visokių cenzorių kabinetų, prašinėdami leidimo paviešinti, publikuoti, išspausdinti. Kaip gerai, kad to nebėra. O juk bent dviejose kaimyninėse valstybėse tebėra. Valstybinėse žiniasklaidos priemonėse, ten uzurpavusiose didžiąją dalį eterio, be cenzūros nė iš vietos.

Taip ir girdžiu tą „Kas leido?“ po kiekvieno prasprūdusio iš anksto nesuderinto žodžio autoritarinių režimų valdomų šalių valstybinėje žiniasklaidoje.

Taip ir girdžiu tą „Kas leido?“ po kiekvieno prasprūdusio iš anksto nesuderinto žodžio autoritarinių režimų valdomų šalių valstybinėje žiniasklaidoje. Neseniai paviešinta, kad Kremlius propagandos ir dezinformacijos sklaidai per metus išleidžia 1,5 mlrd. dolerių. Matyt, atsiperka – paskaičiuokime, kiek daug rusų ir dabar tebegalvoja, kad Putinas – pats geriausias, o Ukrainoje – valdžią užgrobę nacionalistai ir ukrainiečius reikia išvaduoti. Nejučia prisimenu daugiau kaip prieš dešimtmetį vykusius kursus, kuriuose mokėmės kovoti su propaganda. Seniai mokiausi, daug kas išėjo iš galvos – reikės pasikartoti.

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

to Milkova

kai socializmo nesugadinta, papasakok kas ir kodėl nusprendė kad Iraką nuo irakiečių reikia išvaduoti. O žinai ką teisybę rašo. Už neigiamą straipsnį surengdavo patikrinimą ir jei pasitvirtino - shiknas ne tik išspardydavo. Iš postų vertė.

Žinai ką

Meluoji - meluok, bet saiką žinok! Nepriklausomos žurnalistikos Lietuvoje nebėr, net "Respublika" praskydo. Esminis skirtumas tarp "tada" ir "dabar" toks: prie tarybinės cenzūros "nepriimtini" straipsniai prasprūsdavo retai, bet jei jau prasprūsdavo - valdžia imdavosi doroti aprašytas negeroves, ne leidinį. Tokios galvos risdavosi, kad ojojoi! O dabar ne tik cenzūra siautėja, bet, daug blogiau, paviešintoms negerovėms nulis dėmesio, jos klesti kaip klestėjusios, skalpuojami tik drąsesni žurnalistai, kurie, beje, baigia išnykti. Tai kuris čia tau "kas leido" labiau patinka?

zurnaliste meluoja ir pirstais rodo y kitus

neva tai ne ji ,o kiti meluoja --propogandonine ,,,zurnaliste,,, dabar ne tie laikai ,kada ka pasake Klebonas ,Pasto, ar Nuovados virsininkas --TAI IR YRA TIESA ...Dabar visi turi kompiuterius , moka yvairias kalbas ir informacija gauna is yvairiausiu info saltiniu --is kuriu patys susidaro savo nuomone kas TEISUS , o kas MELAGIS....
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS