Klaipėdos meras: „Grigeo“ istorijoje turi būti nustatyti ir kaltieji, ir neveiklieji | kl.lt

KLAIPĖDOS MERAS: „GRIGEO“ ISTORIJOJE TURI BŪTI NUSTATYTI IR KALTIEJI, IR NEVEIKLIEJI

  • 14

Dienraštis "Klaipėda" tęsia rubriką "Klausk Klaipėdos valdžios drąsiai", kur tradiciškai skelbia Klaipėdos miesto mero Vytauto Grubliausko ir savivaldybės administracijos atsakymus į skaitytojų klausimus. Šį kartą į gyventojų klausimus atsako miesto meras.

– Kodėl nebuvo pastebėta, kad "Grigeo Klaipėda" teršia Kuršių marias?

– Toks klausimas turbūt kyla daugeliui sekančių šią istoriją. Praėjusią savaitę prokurorų paviešinta informacija apie tyčinę Kuršių marių taršą yra šokiruojanti ir sukrečianti.

Neabejoju, kad teisėsaugos tyrimas vyks ne tik nustatant kaltuosius ir pareikalaujant jų atsakomybės, bet ir įvertinant visų kontroliuojančių institucijų, konkrečių asmenų veiksmus, įvardijant tuos, kurių tyčinis ar aplaidus neveiklumas leido tokiai dramatiškai situacijai susidaryti ir tęstis.

Praėjusią savaitę vykusiame susitikime su bendrovės "Grigeo Klaipėda" bei kontroliuojančių institucijų atstovais taip pat aiškinomės šią situaciją.

Pabrėžiau, kad tiek iš įmonės, tiek iš kontroliuojančių institucijų tikimės geranoriško bendradarbiavimo su teisėsauga. Nuošaly negali būti palikta ir miesto bendruomenė, tad būtinas ir savalaikis bei labai aiškus informacijos pateikimas, kiek tai nekenkia ikiteisminiam tyrimui. Interpretacijų ir spekuliacijų šioje situacijoje daug, tad tik tiksli informacija iš pirmų lūpų bei visiškas atvirumas gali padėti sudėlioti taškus ir suprasti, koks yra tikslus žalos mastas ir kas daroma, kad tai nepasikartotų.

Šiuo metu marių teršimas yra sustabdytas, "Grigeo Klaipėda" valymo įrenginių veikla Dumpiuose, Klaipėdos rajone, nutraukta neribotam laikui, visos įmonės nuotekos perjungtos į bendrovės "Klaipėdos vanduo" tinklus, o penktadienį Klaipėdoje vykusiame Seimo Aplinkos apsaugos komiteto posėdyje pateikiau siūlymą dar kartą akcentuodamas, kad būtina įstatymu numatyti prievolę tokio pobūdžio ūkio subjektams jungtis prie savivaldybių nuotekų tinklų, o ne valyti nuotekas patiems. "Grigeo" istorija kaip tik parodė, kokia tai rizika ir pasekmės.

Tikiuosi, kad Seimo Aplinkos apsaugos komitetas šį siūlymą išsivežė namų darbams, ir įstatymas bus pakoreguotas kiek įmanoma greičiau. Sunkiai beįsivaizduoju situaciją, kad "Grigeo Klaipėda", net ir atlikusi daugybę tobulinimo darbų, vėl galėtų nuotekas iki Dumpių transportuoti savuoju vamzdžiu. Tai jau turėtų būti negrįžtamas procesas.

Prokuratūrai tiriant šią bylą, manome, kad būtina atlikti labai tikslius geodezinius tyrimus, kurie aiškiai parodytų, kur ir kokie tinklai iš tikrųjų yra po žeme, o iš "Grigeo" pusės būtų labai korektiška bei pilietiška tai apmokėti – valstybei ir jos piliečiams šie tyrimai neturi kainuoti.

Nors prokuratūros pateikta informacija yra tam tikras lūžio taškas aiškinantis į pietinę miesto dalį sklindančių kvapų šaltinį, tikrai neturiu jokių iliuzijų, kad kova su tarša ir smarve Klaipėdos mieste jau baigta. Ne mažesnis dėmesys turi būti ir tikrai bus skiriamas labai rimtam bei atsakingam stebėjimui, kaip visos Dumpiuose veikiančios bendrovės ateityje įgyvendins aplinkosaugos priemones savo veikloje.

Prokuratūra, tikiu, ne tik tęs, bet ir plės savo tyrimo ribas. Jausdamas situacijos pulsą, pats buvau iniciatorius, kad, narpliodama pietinės miesto dalies kvapų detektyvą, aktyviai prisijungtų teisėsauga – dar 2018 m. rugsėjį kreipiausi į prokuratūrą prašydamas ginti viešąjį interesą, po kelių savaičių panašų kreipimąsi pateikė ir pietinės miesto dalies gyventojai, tačiau prokuratūra tąkart atsisakė taikyti viešojo intereso gynimo priemones. Tokį sprendimą savivaldybė skundė, iki pat praėjusių metų rugsėjo vyko teisminis ginčas – tiek Klaipėdos apylinkės, tiek Klaipėdos apygardos teismas palaikė savivaldybės poziciją, tad prokuratūra tyrimą atnaujino.

Tačiau šiandien svarbiausia, kad situacija būtų išaiškinta visapusiškai, o tyrimo rezultatu taptų ne tik kaltųjų bei neveikliųjų įvardijimas ir jų atsakomybės pareikalavimas, bet ir švari, saugi bei gaivi miesto bendruomenės gyvenamoji aplinka. Dėkoju prokuratūrai ir Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnams už ryžtingus veiksmus demaskuojant šokiruojančią vienos bendrovės veiklą. Tikiu, kad teisėsaugos veiksmai labai svariai prisidės išnarpliojant kvapų ir taršos detektyvą.


Rubrikos tikslas – užtikrinti nuolatinį miestiečių bei vietos valdžios bendravimą. Klausimus siųskite e. paštu merui@kl.lt. Jų sulaukiama daugiau nei yra vietos puslapyje, tad dalis atsakoma asmeniškai, o aktualūs gausesnei skaitytojų grupei rubrikoje publikuojami vėliau.

Rašyti komentarą
Komentarai (14)

tomas

p. Mere, tai turėjo būti padaryta prieš dešimt metų.

Regins

Meras dėkoja tik prokuratūrai ir policijai. Bet šioje istorijoje didžiausias indėlis buvo visuomenės. Meras visuomenės nematė ir negirdėjo:(((

KINDZIULIS

ČIA PIRIEJO KINDZIULIS IR TARE :PONAS MERE KURIOJE GRUPEJA SAVE PRISKIRET KALTIEJI --- 6 METAI. NEVEIKLIEJI ----?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS