Kodėl jie nemėgsta kaukių? | kl.lt

KODĖL JIE NEMĖGSTA KAUKIŲ?

Beveik neabejojama, kad, siekiant sulėtinti koronaviruso plitimą, šiandien Vyriausybė įpareigos apsaugines veido kaukes dėvėti prekybos vietose ir viešajame transporte. Aksesuaras, iš kurį dar prieš pandemiją dėvinčių tolimųjų šalių turistų mėgome švelniai pasišaipyti, atrodo, taps tokia pat neatsiejama asmens higienos dalimi it pakelis nosinaičių.

Nieko keista, kad jo dėvėjimo ypatumai tampa plataus spektro mokslininkų tyrinėjimo objektu. Jei pavartytume pavasarį Lietuvos miestų viešosiose erdvėse fiksuotus vaizdus, nesunkiai įžvelgtume situaciją, kurią išnagrinėjo ir vieno ką tik atlikto tyrimo autoriai: per pastarąją pandemiją moterys dažniau nei vyrai dėvi kaukes ir dėvi jas taisyklingai.

Tą ką tik įvykusiame istoriniame ES viršūnių susitikime pademonstravo ir žemyno galingiausieji, kai Vokietijos kanclerė Angela Merkel kolegai iš Bulgarijos Bojko Borisovui surengė viešą kaukės dėvėjimo instruktažą. Bulgarui, kuris neseniai pats sumokėjo baudą už savo paties patvirtintos prievolės dėvėti kaukę pažeidimą, neliko nieko kita, kaip atiduoti pagarbą Europos politikos generolei už pastabą ir bandyti šnopuoti per filtrą.

Nors pasigauti COVID-19 abi lytys rizikuoja vienodai, Berklio ir Midlsekso universitetų mokslininkų tyrimo dalyviai vyrai kone dvigubai dažniau nei moterys atmetė prievolę dėvėti kaukę viešoje vietoje. Situacija tokia pat kaip ir Lietuvą beveik aplenkusių ankstesnių SARS bei kiaulių gripo pandemijų atveju. Priežastis – banali, todėl kelianti nerimą: priešingai nei viduramžiais šarvai, apsauginė veido kaukė XXI a. vyrams asocijuojasi su viešu silpnumo demonstravimu.

Priešingai nei viduramžiais šarvai, apsauginė veido kaukė XXI a. vyrams asocijuojasi su viešu silpnumo demonstravimu.

Dėl tos pačios priežasties šių dienų riteriai rečiau laikosi saugumo technikos reikalavimų, kai geni nuosavą sodą ar brenda į audringą jūrą, o į visas puikias dar ir nemokamas profilaktinio sveikatos patikrinimo programas – skirtingai nei į automobilių plovyklą ar servisą – turi būti tempte tempiami. Laimei, požiūris į profilaktiką su amžiumi kiek kinta, nelaimei – dažnai tai būna per vėlu, o COVID-19 atveju net ir pražūtinga.

Ką daryti, kad vyrų požiūris pasikeistų? Mokslininkams, regis, sunkiai įmenama užduotis. Tad nenustebkime, jei sykiu su prievole vėl slėpti veidą, sugrįš ir kosminio dydžio bausmės, kurių kalbą kai kurie XXI a. riteriai supranta geriausiai.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

Gražina

Įdomūs pastebėjimai. Patinka šios autorės komentarai.

Gera

Sutinku!!

Taigi ,,būtent Tuti antikauke''

kaip tik ir esi tas tikriausias debilas,kurį pats ir mini.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS