Kodėl valstybė turėtų remti ir skatinti kolekcininkus | kl.lt

KODĖL VALSTYBĖ TURĖTŲ REMTI IR SKATINTI KOLEKCININKUS

Lankantis Europos sostinėse ir didmiesčiuose, dažnas iš mūsų užsuka į garsius muziejus. Mus stebina įspūdingos meno kūrinių, tame tarpe antikinio (archeologijos), kolekcijos Luvre Paryžiuje, Britų muziejuje Londone, Meno istorijos muziejuje Briuselyje, Senajame ir Naujajame muziejuose Berlyne bei kituose muziejuose. Net Nacionalinis muziejus Varšuvoje gali pasigirti gražia senovės Egipto, Graikijos, Romos meno kūrinių kolekcija.

Turbūt neretai pagalvojame, kaip valstybėms pavyko surinkti tokias įspūdingas kolekcijas? O ar daugelis iš mūsų pastebi prierašus prie eksponatų aprašymų, kad daugelis iš jų į muziejų pateko iš vienos ar kitos privačios kolekcijos? Taip, šie įspūdingi garsių muziejų rinkiniai didele dalimi surinkti privačių kolekcininkų. Surinkti, nes šalyse buvo ir yra tvirtos ir gilios kolekcionavimo tradicijos.

Gaila, kad tokiomis kolekcijomis negali pasigirti Lietuva. Tačiau reikia pažymėti, kad ir kuklios Lietuvos muziejų kolekcijos didele dalimi surinktos privačiu kolekcininkų.

Kauno M.Žilinsko galerija yra privataus kolekcininko darbo ir investicijų rezultatas, Nacionaliniam muziejui pradžią davė privati grafo Eustachijaus Tiškevičiaus kolekcija, o didelė dalis Vytauto Didžiojo karo muziejaus eksponatų į muziejų pateko taip pat iš privačių rinkinių.

Todėl, norėdami esamas muziejų kolekcijas išplėsti ir kai ką vertingo palikti ateinančioms kartoms, turėtume skatinti privačius kolekcininkus, o ne slopinti jų entuziazmo betiksliais biurokratiniais ribojimais.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Pilietis

Dar viena pora kaliošų,kodėl juos turėtų remti ,labai įdomu.Lietuva neturi kur dėti biudžeto pinigus?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS