Kokiame teatre mokyklose su kaukėmis turėjo vaidinti pradinukai? | kl.lt

KOKIAME TEATRE MOKYKLOSE SU KAUKĖMIS TURĖJO VAIDINTI PRADINUKAI?

COVID-19 virusas tapo mūsų kasdienybe. Pasiekusi solidų amžių esu priskiriama rizikos grupei. Savo šeimyną ir visus aplinkinius raginu elgtis atsakingai, atsisakyti nereikalingų susitikimų, vengti nebūtino lankymosi masiniuose renginiuose, parduotuvėse ar laisvalaikio įstaigose. Šių reikalavimų laikausi ir pati.

Tačiau atsakingas kiekvieno iš mūsų elgesys negali tapti paranojišku elgesiu. Taip, neapsaugosime vieni kitų, o tik pradėsime bijoti savo šešėlių, priešais taps ne virusas, o mes patys vieni kitiems.

Viena iš tokių antrosios karantino bangos naujovių – privalomas nurodymas mokyklose besimokantiems moksleiviams visą dieną nešioti apsaugines kaukes. Nuotolinis ir / ar mišrus mokymas taikomas tik vidurinių ir aukštesniųjų klasių moksleiviams, o pradinukai ir paruošiamųjų klasių mokiniai į mokyklas eina toliau.

Kasdien su mokyklomis nesusiduriantiems gali būti naujiena, tačiau laisvas moksleivių bendravimas buvo apribotas jau nuo rugsėjo pradžios – visų klasių mokiniai negalėjo laisvai judėti mokykloje, turėjo laikytis privalomų apsaugos reikalavimų. Vienas iš tokių buvo nurodymas, kad bendro naudojimo erdvėse mokykloje mokiniai turi naudoti kaukes, apsilankę valgykloje ar kitu reikalu, plauti rankas, naudoti dezinfekcines priemones.

Po atostogų į mokyklas vėl sugrįžę jauniausieji moksleiviai privalomai turėjo būti su kaukėmis. Galima pritarti, kad naujas privalomas reikalavimas: tikrinti kiekvieno moksleivio kūno temperatūrą, jam atėjus į mokyklą, – suprantamas ir pagrįstas. Tačiau kokią naudą duoda kaukė moksleivių klasėje, kurioje jie praleidžia penkias, šešias pamokas ar ir daugiau laiko?

Ar kas nors tikisi, kad pradinukai visos mokslo dienos metu nebendraus su savo klasiokais, nesidalys ir nesikeis savo daiktais, uždavinynais, sąsiuviniais, rašikliais, žaislais?

Tačiau atsakingas kiekvieno iš mūsų elgesys negali tapti paranojišku elgesiu.

Taip, Lietuvoje sudėtinga situacija. Taip, viešajame transporte, viešose erdvėse, parduotuvėse, kitose įstaigose situacija nekontroliuojama, žmonių srautas yra radikaliai neribojamas (nors ribos yra tiek parduotuvėms, tiek transportui) ir nekontroliuojamas. Tačiau šių vietų specifika ir yra, kad besikeičiantis žmonių srautas gali būti pavojingas, todėl ir žmonės šiose erdvėse turi laikytis maksimalios apsaugos režimo visą laiką.

Visai kitokia situacija yra mokyklose. Net ir apsisaugoję nuo tiesioginio oro lašelinio viruso perdavimo mes niekaip nesuvaldysime pradinukų tiesioginių kontaktų – per rankas, daiktus, baldus. Todėl vieno būdo užkardymas klasės ribose yra beprasmis, jeigu kitu keliu virusas gali plisti laisvai ir nevaržomai.

Taip, kaukės ir toliau turi būti naudojamos maksimaliai suskaidant (ir apsaugant) mokyklų bendruomenes į mažas grupes – klases. Tačiau jų viduje kaukių reikalavimas yra perteklinis ir, ačiū Dievui, kad užteko proto jį atšaukti.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Pastebėjimas

Dėkokite Švietimo ministerijai už programų ir mokytojų paruošimą II viruso bangai. Ar pagalvojot, kad jau už poros metų Lietuvoje jūsų vaikų nebeliks kas mokytų...ir su nuotoliniu , ir be nuotolinio. Keliat dar klausimus... Pasižiūrėkit kaip jūsų vaikai bendrauja laiptinėse, kiemuose, aikštelėse, prekybos centruose, gatvėse. Virusą pasigaut gali visur. Vaikai jį perserga lengviau, o mokytojai beveik visi rizikos grupėje, T.p. ir darželių auklėtojos. O kaip jiems? ........

To dundu

Tu grynas dundukas. Lengvatikis

Anonimas

Ar kas pagalvojo,kaip jaučiasi pradinukai,pasodinti prie kompiuterio ir mokomi nuotoliniu būdu?Juk jie dar tik mokomi skaityti ir rašyti.O prezidento "geniali"mintis ankstinti mokymąsi,nuskambėjo ne visai protingai.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS