Kondicionierius smegenims | kl.lt

KONDICIONIERIUS SMEGENIMS

Artėjanti kalendorinė vasara vėl sukėlė aistrų dėl pailgintų mokslo metų. Šiemet prie jų dar prisidėjo "uodega". Tiesa, piketų, kaip pernai, nebesigirdi, bet šurmulio netrūksta. Siaubas, piktinasi kai kurie mokytojai, vaikai per karščius kankinsis, klasės nekondicionuojamos! šiltose jūrose kur nors Ispanijoje ar Graikijoje matome už mokyklos tvoros verdantį gyvenimą? Ten vaikams nekaršta?..

Ar birželį bus pamokos, ar ne, mokytojams išvis nederėtų purkštauti – juk tai jų darbo mėnuo, už kurį mokamas atlyginimas. Gal labiau vertėtų pasukti galvą, kaip pagerinti darbo rezultatus. Ar neramu dėl to, kad matematikos žinios, net įskaitant geriausių šalių gimnazijų auklėtinių pasiekimus, nesiekia nė penketo? Ar baugu, kad patenkinamą lietuvių kalbos lygį pasiekia tik trečdalio Lietuvos savivaldybių vaikai? Atrodo, kad mūsų vaikų mokytojai labiau nerimauja dėl mokslo metų formos, bet ne dėl jų turinio. Ir dėl pinigų.

Atrodo, kad mūsų vaikų mokytojai labiau nerimauja dėl mokslo metų formos, bet ne dėl jų turinio. Ir dėl pinigų.

Pernai egzaminų sesiją pasitikę streikais, šiemet pedagogai vėl reikalauja valdžios didinti algas ir atlyginimo tarifą vertintojams už egzaminus. Tik, kad ir kiek gautų, jie tikrins tai, ko išmokė. O Lietuvoje, niekaip neišsikapanojančioje iš nesibaigiančių švietimo reformų, vaikams vis dar negarantuojame reikiamo žinių lygio. Stebuklų nepadarė ir į ugdymo turinio atnaujinimą investuoti 30 mln. eurų. Taigi ne visada pinigai daro stebuklus.

Baisu, kad švietimo sistemos pertvarka niekaip nemotyvuoja mokytojų, svarbiausių jos dalyvių, svarbiausiam darbui – mokyti. O dar baisiau, kad tą jų nusivylimą ir nepasitenkinimą jaučia mokiniai. Kaip rodo projekto "Renkuosi mokyti – mokyklų kaitai!" projekto tyrimas, mokiniai norėtų matyti pedagogus geresnės nuotaikos, pagarbesnius, atidesnius ne vien gerai besimokantiems vaikams. Ir – ne pavargusius nuo savo darbo. Kai eilinį kartą išgirsti dejuojant mokytojus, "kokia baisi ta dabartinė karta" arba "kaip po tokio sunkaus darbo neįmanoma atsigauti per du atostogų mėnesius", nori nenori imi galvoti, kad kai kuriose mūsų mokyklose dar labai gili žiema.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS