Maži dideli skirtumai | kl.lt

MAŽI DIDELI SKIRTUMAI

Pakrikus partinei drausmei ir Tiuringijos žemės parlamento frakcijai sudarius centrinės vadovybės nepalaimintą sandorį su kraštutiniaisiais dešiniaisiais, Vokietijos valdančiosios krikščionių demokratų partijos vadovė Annegret Kramp-Karrenbauer pranešė faktiškai atsisakanti lyderės posto. Federalinės kanclerės Angelos Merkel įpėdine ne tik partijoje, bet ir federalinėje politikoje laikyta politikė sceną paliks nuleista galva. Laikydamasi tradicijos, apie sprendimą pranešdama labai iš anksto, palikdama partijai ieškoti naujo vedlio.

Ar ši situacija mums, Lietuvoje, nieko neprimena? Juk šiųmečiame Vokietijos politinio teatro sezone matomas veiksmas – toks dažnas lietuviškų politinių peripetijų serialuose.

Jei ne viena detalė, galėtume jį vadinti beveik veidrodiniu partinės nedrausmės, politinių intrigų kūrimo ir įgyvendinimo pavyzdžiu.

Tik, skirtingai nei pas mus, ten bent formaliai bent formalūs lyderiai prisiima atsakomybę ne tik už savo, bet ir už savo stovyklos klaidas. Ką ir kalbėti apie smulkesnio rango veikėjus, be pasipriešinimo paliekančius postus dėl suklastotų mokslinių darbų ar pernelyg artimų dalykinių ryšių su verslu.

Nesigilinsime į Vokietijos aktualijas ir teorijas, kiek AKK vadinta dabar jau buvusi kandidatė į kancleres galėjo būti savarankiškas, kiek A.Merkel projektas – peno apmąstymams apstu ir pas mus. Ko vertas vien susisiekimo ministro monospektaklis!

Nuo pietų svetima sąskaita iki apsilankymo Abu Dabyje su paslaugų paketu "viskas įskaičiuota". Nuo banalaus vieškelių asfaltavimo "ne pagal planą" iki naudojimosi apartamentais Seimo viešbutyje. Pastarasis veiksmas gal ne tiek kvailas (premjero patarėjo žodžiais), kiek primena homo sovieticus šykštumo apraiškas: jei kažkas "blogai padėta" ar galima gauti (pus)velčiui, kodėl nepaėmus?

Juo nepasitiki Prezidentas, nepalankų verdiktą paskelbė Vyriausioji tarnybinės etikos komisija, tačiau Jaroslavas Narkevičius nesijaučia klydęs. Atvirkščiai: plaukia abejotinos reputacijos liūnu ir jaučiasi esąs titanu, moderniojo teatro spektaklyje besiiriančiu per dūmų uždangą. Belieka įsivaizduoti, kaip sakoma, J.Narkevičiaus batus apsiavusį Vokietijos ministrą. Į užkulisius būtų išvarytas nė nespėjęs išdalyti lauktuvių iš garsiosios komandiruotės Abu Dabyje.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

M.

Kažkodėl nerašo kaip vilkinama Masiulio-Kurlianskio byla.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS