Meilės egzaminas | kl.lt

MEILĖS EGZAMINAS

Paprasta moteris mylimojo akyse gali įžvelgti meilę, o oftalmologė – ir blogojo cholesterolio požymių... Ko gero, panašiai galima apibūdinti mūsų santykį su Baltijos jūra. Vieniems ji – maironiškai begalinė, plati, dovanojanti ramų užsimiršimą, kitiems – serganti, dėl milžiniškos taršos plastiku ir cheminėmis medžiagomis ateityje galinti sulaukti juodžiausio scenarijaus.

Tiesa, tolimos ateities nė nereikia – jau šiandien esame nuskynę visus antititulus. Pagal užterštumą mikroplastiku Baltija, jauniausia pasaulio jūra, pirmauja Europoje, pagal taršos lygį patenka į pirmąjį pasaulio penketuką, o kur dar laivų kapinynas dugne. Romantiškų vizijų apnikti povandeniniai archeologai gali joje naršyti vikingų laivų liekanų, tačiau, veikiau, aptiks metalinių skenduolių – povandeninį laivą ar tanklaivį.

Šiltėjantis jūros vanduo džiugina gal tik poilsiautojus, tačiau ir jie greitai sulauks bangų su pūvančių dumblių puta...

Klimato kaita šiai sekliai, negiliai, nesūriavandenei pasaulio jūrų mažylei išvis pragaištinga. Šiltėjantis vanduo džiugina gal tik poilsiautojus, tačiau ir jie greitai sulauks bangų su pūvančių dumblių puta...

Laimė, ne visi mano, kad Baltija savaime išsivalys, o mes ir toliau galėsime gyventi nekeisdami savo įpročių. Yra lietuvių, turinčių stiprų jūros geną ir aukštą aplinkosauginį sąmoningumą. Prezidento Valdo Adamkaus gamtosaugos premija apdovanotas Giedrius Bučas su komanda kitąmet leisis į unikalią ekspediciją „Išsaugokime Baltiją!“ – pėsčiomis apkeliaus jūros pakrantes. 8 tūkst. km ketinantys nužygiuoti ekspedicijos dalyviai bandys perduoti žinią šio regiono gyventojams: prisidėti prie švaresnio rytojaus galime kiekvienas ir jau dabar.

„Jūra prasideda čia“, – teigia ekspedicijos dalyviai. Ant paplūdimio smėlio, kurį prismaigstome nuorūkų ir prisėjame plastiko šiukšlių. Ir gyvendami už 200 km siunčiame jūrai „linkėjimus“ – teršalus iš savo namų. Apsimesti, kad didžiausią pavojų Baltijai kelia pramonė, nebepavyks. Biologai konstatuoja – ne mažiau grėsminga žmonių sukuriama asmeninė tarša. Taigi jūra prasideda čia, mūsų namuose. Čia laikome savo meilės jai egzaminą.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS