(Ne)laikas gyventi | kl.lt

(NE)LAIKAS GYVENTI

Nujausdami, kad šįsyk atokvėpis nuo koronaviruso gniaužtų bus trumpesnis, tautiečiai glėbiais semia vasaros malonumus. Ištrūkti į užsienį, paatostogauti pajūryje, palakstyti po renginius – kad tik spėjus iki naujo karantino, dėl kurio jau beveik niekas neabejoja. Ir naivus Klaipėdos mero prašymas nepasiskiepijusių nevykti į Jūros šventę. Čia tarsi saldainio testas keturmečiui vaikui: geriau dabar vienas saldainis nei du, kurių reikės palaukti.

Tų "saldainių" kaina – vis labiau raudonuojantis savivaldybių žemėlapis, spėriai kopianti užsikrėtimo koronavirusu kreivė ir smunkanti vakcinacijos kreivė. Lietuva koronaviruso valdymo kontekste tarsi suvaikėjo: antivakseriai-vaikučiai spardydamiei ir kandžiodamiesi gina savo "smėlio dėžę", o suaugusiojo, kuris suvaldytų tą isteriją, nėra. Valdžios pozicija vakcinavimo klausimu primena anekdotinį posakį apie truputį nėščią moterį – lyg ir apnėštėjo darbais, tik vaikas niekaip negimsta.

Lietuva koronaviruso valdymo kontekste tarsi suvaikėjo: antivakseriai-vaikučiai spardydamiei ir kandžiodamiesi gina savo "smėlio dėžę", o suaugusiojo, kuris suvaldytų tą isteriją, nėra.

Kai kokia nors "šviesuolė" tiki, kad čemeryčiomis apsisaugos nuo koronaviruso, arba sapalioja, kad skiepai pakeis jos genų kombinaciją, tai, ko gero, nebe jos problema. Palyginant vėlgi – su vaikais. Jie kasdien mieliau valgytų saldainius nei daržoves, bet vaiko ar jo tėvų problema, jei šeimoje nėra supratimo apie sveiką mitybą? A-ū, atsiliepkite, kas kada girdėjote apie mūsų "tėvų"-valdžios nuoseklią, plačią, veržlią vakcinavimo kampaniją, kur nusėdo jai skirti pinigai?

Vakcinavino autobusiukai – it duoną į kaimą vežančios mobiliosios parduotuvės. Tik va kaime duonos ateis, nes valgyti kasdien reikia, o kokių nors linksmybių metu prie skiepų eilė neišsirikiuos. Šventas naivume: negi tikimasi, kad tie, kurie kryžiumi gula prieš skiepus, staiga atbėgs nušvitę? Šeimos gydytojams svarstoma po eurą kitą pamėtėti už paskiepytą "galvą", o padaryti taip, kad geriausiai kiekvieno iš mūsų sveikatos reikalus žinančio pirminės sveikatos priežiūros gydytojo kabinete būtų galima pasiskiepyti, – ne. Ieškoti logikos sprendimuose – kaip laukti lietaus šią vasarą: arba svilins karštis, arba praūš škvalas. "Dabar ne laikas kalbėti apie privalomą vakcinaciją", – pasigirsta darbdavių, besibaiminančių prarasti dalį darbo jėgos, balsas. O gyventi – laikas ar ne?

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Henri de Toulouse-Lautrec

Miela ponia, jūs savo stiliuje, kaip visada, deja.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS