Neužduotas klausimas prezidentei | kl.lt

NEUŽDUOTAS KLAUSIMAS PREZIDENTEI

Prieš savaitę (ne)įvyko kol kas keisčiausias šiemet vizitas: į Kauną atvykti turėjusi Sakartvelo prezidentė Salomė Zurabišvili staiga pakeitė planus. Ilgametės diplomatinio darbo patirties turinti politikė taip ir nepasidalijo savo mintimis VDU planuotoje diskusijoje apie diplomatijos meno reikšmę šiuolaikiniams tarptautiniams santykiams.

Kauno gandonešiai kalba, kad rastis formaliai priežasčiai „dėl įtemptos oficialios vizito darbotvarkės“ padėjo prezidentūra, net viešai pasipiktinusi, kad universitetas pirmasis anonsavo viešnios apsilankymą. Gandonešių, žinoma, neužčiaupsi. Kaip ir į pasaulį plačiai žvelgiančių kauniečių, netekusių progos ne tik paklausyti buvusios Prancūzijos diplomatės, bet ir užduoti jai vienut vieną, bet labai nepatogų klausimą: kodėl S. Zurabišvili iki šiol nesuteikė malonės Michailui Saakašviliui.

Mūsų akademinė bendruomenė gerbia svetimos valstybės suverenumą (nors Sakartvelą laiko gerokai labiau savu nei svetimu, nei galėtų atrodyti vertinant šalies geografinį ir kultūrinį atstumą), neabejotinai būtų pademonstravusi pagarbą ir svetimai prezidentei. Tačiau pagarba tiesai ir europietiškoms vertybėms, kurias taip mėgsta pabrėžti Prancūzijoje gimusi ir subrendusi S. Zurabišvili, – daug svarbiau už visus diplomatinius reveransus.

Pasaulis internetu stebi Sakartvele vykstantį Ukrainos piliečio M. Saakašvilio marinimą.

Tiesa paprasta: jau geras pusmetis pasaulis internetu stebi Tbilisyje vykstantį Ukrainos piliečio M. Saakašvilio marinimą. Kad ir kokios formalios būtų Sakartvelo prezidentės pareigos, kai teismai paversti Kremliaus vendetos įrankiu, S. Zurabišvili vienintelė turi raktus nuo kalėjimo, kuriame laikomas jos pirmtakas.

Sakartvelo reformatoriaus gimtinė, matanti save ES bendruomenės dalimi, nenusipelnė tokios savidestrukcijos, į kurią ją neišvengiamai atves pagrindinių žmogaus teisių principų ignoravimas. Jei buvusiam prezidentui neužtikrinama Žmogaus teisių deklaracijoje įtvirtinta teisė į gyvybę ir saugumą, ar ji būtų garantuota ES piliečiams, kuriais vieną dieną taptų kartvelai?

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

Anonimas

..s?!.na,ir isijaute!! laptioznikas laptiosransas ?! O pats pirmas- ozio balsu bliautu - : " za laptioznuju rosieju za stalina ?! cha,cha rososrancas laptiais-smierdzinciais

tam-,,faktas--susikisk y isdralinta siknaskyle ta Fakta

ir sampano kamsciu uzkisk ,kad neiskristu vaflioriau..

Faktas

Saakašvilio marinimas kalėjime - akivaizdžios Kremliaus įtakos pasekmės Sakartvelo savarankiškumui ir nepriklausomybei. Užuojauta gruzinams išsirinkus "minkštakiaušius" vadovus, keliaklupsčiaujančius prieš rašistinę Putino kliką.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS