Olimpinė vagystė | kl.lt

OLIMPINĖ VAGYSTĖ

Jau kitą savaitę prasidėsianti Tokijo olimpiada bus išskirtinė ne vien dėl to, kad rengiama metais vėliau, taip sutrikdant sporto pasaulio gyvenimo ritmą.

Pirmą kartą ji bus ypač demokratiška: be VIP ložių, geresnių ir prastesnių vietų, brangesnių ir pigesnių aistruoliams skirtų viešbučių. Nes ir pačių aistruolių nebus – olimpinę dvasią jiems teks kurtis patiems savo namuose ir, išsimiegojus savoje lovoje, ant pamėgtos sofutės prigulus prieš TV ekranus, siųsti virtualiąsias ovacijas jų negirdintiems atletams. Tuščios tribūnos – tai mokestis, kuris sumokamas Japonijos gyventojams mainais už riziką šiais neramiais pandemijos laikais rengti žaidynes. Toks sprendimas, girdint apie tai šen, tai ten įsiplieskiančius delta mutacijos židinius, atrodo racionalus, tačiau neapleidžia mintis, kad olimpiados šeimininkai apvogs ne tik savos šalies verslininkus, negausiančius pajamų iš turistų, bet ir visą pasaulio sporto bendruomenę.

Olimpiados šeimininkai apvogs ne tik savos šalies verslininkus, negausiančius pajamų iš turistų, bet ir visą pasaulinę sporto bendruomenę.

Pasipriešinimas šiam renginiui Japonijoje buvo ir yra gerokai per didelis, nei būtų galima logiškai paaiškinti. Prieš kelis mėnesius, kai koronavirusas siautėjo po pasaulį, beveik 80 proc. japonų norą atšaukti olimpiadą dar buvo galima pateisinti, bet šiandien atrodo kiek kitaip. Ypač ką tik stebėjus dešimttūkstantines futbolo sirgalių minias, kurios stadionus tvindė spjovusios į fizinių kontaktų apribojimus ir apsaugines kaukes. Naujausios apklausos rodo, kad vos 22 proc. japonų pritaria olimpiados rengimui (mažiau entuziastų tik Pietų Korėjoje). Paaiškinti, kodėl, sunku, net ir turint omenyje panišką japonų atsargumą virusų atžvilgiu, juolab kad jis kažkodėl nepaakina jų skiepytis: dviem injekcijomis nepaskiepyta net penktadalio šalies gyventojų.

Ar tik nebus teisūs tie pikti prisiekę sporto aistruoliai, kurie įtaria Tokijo olimpiadą tapus politikų priemone? Gal iš tiesų tokio drastiško sprendimo priežastis visai kitos apklausos – tos, kurios atskleidžia žemus rudenį perrinkimo sieksiančio premjero Yoshihide's Sugos reitingus? Uždrausti – visada lengviau, nei ieškoti išeičių. Pataikauti rinkėjų baimėms, užuot populiarinus vakcinavimą, susiejus jį su galimybe tapti sporto šventės dalimi, – egoistiškas pasirinkimas, disonuojantis su olimpiados, kaip vienintelio visą planetą sutaikančio renginio, idėja.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS