Pataikūnų pelkės akivarai | kl.lt

PATAIKŪNŲ PELKĖS AKIVARAI

Lygiai prieš 63 metus, liepos 25 d., nesulaukęs nė 50-ies, mirė lietuvių kilmės JAV lakūnas Feliksas Vaitkus.

Žymus tuo, kad jam, skirtingai nei S.Dariui ir S.Girėnui, pavyko misija per Atlantą. Jis tam ryžosi lėktuvu "Lituanica II", praėjus dvejiems metams po tragiško jo pirmtakų žygio.

Tiesa, tada pakilęs iš Niujorko ir įveikęs per 5 tūkst. kilometrų, F.Vaitkus nutūpė ne Kaune, kaip buvo numatyta, o Airijoje. Bet po skrydžio jis vis dėlto aplankė istorinę tėvynę, kur buvo apdovanotas Vytauto Didžiojo ordinu.

Netrukus jis tapo lėktuvų pilotu-bandytoju, per šešerius metus išbandė daugiau nei tūkstantį karinių boingų.

Kitaip tariant, šis žmogus vertas kino juostos.

Šiuolaikiniais terminais kalbant, jis buvo tikra savo laikmečio žvaigždė, beveik Holivudo aktoriaus Tomo Cruise'o herojus iš filmo "Asai" ("Top Gun").

Bet šįkart kalbama ne apie F.Vaitkų, o apie "Asų" kino kūrėjų apgailėtinai pataikūnišką prigimtį ir baimę savo nauju darbu įžeisti partnerius už Didžiosios kinų sienos.

Būtent todėl šio filmo tęsinyje neliks "politiškai nekorektiškų" elementų – Japonijos ir Taivano vėliavų ant legendinės T.Cruise’o personažo odinės striukės.

Regis, smulkmena, nors ne visai. Filmą  planuojama rodyti Kinijoje, taigi japonų bei taivaniečių simboliai jiems būtų mažų mažiausiai – akibrokštas. Tad kūrėjai nerizikuoja erzinti nei "sėlinančio tigro", nei "tūnančio drakono".

Ir panašios tendencijos kelia nerimą. Štai visai neseniai rašytojas Yuvalis Noahas Hararis, išleidęs savo bestselerį "21 pamoka 21 amžiui" Rusijoje, sutiko, kad knygoje būtų cenzūruojamos Kremliaus režimui "nepatogios" vietos apie Krymo aneksiją.

Taigi anot M.Twaino, svarbiausia turėti faktų, paskui juos galima iškraipyti, kaip nori, arba iš viso panaikinti.

Tad klausimas, ar šioje "politkorektiškų" pataikūnų eroje garsusis mūsų tėvynainis, "Lituanica II" lakūnas, norėtų, kad apie jį būtų kuriamas filmas?

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Anonimas

vilniaus meeeras turi ,pasirodo,!! gedingu pavizdziu...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS