Pirmieji žingsniai tvarumo link nuvertinami | kl.lt

PIRMIEJI ŽINGSNIAI TVARUMO LINK NUVERTINAMI

Kalbant apie problemas, susijusias su ekologija, visų pirma svarbu suvokti, kad tvarumas nėra mados reikalas, kuris praeis. Veikiau tai strateginės svarbos sritis, kuri lemia kiekvieno verslo sprendimus ir procesus ir formuoja verslo etikos pagrindus, padeda valdyti aplinkosaugos riziką, galinčią lemti netgi teisinę atsakomybę.

Gerai atlikti namų darbai

Apie tvarumą kalbėti ir siekti organizacinių tikslų tvarumo srityje yra kiekvienos organizacijos vidinis susitarimas, bet anksčiau ar vėliau tai daryti reikės kiekvienam. Norisi sprogdinti sukurtą burbulą, kad pokytis turi būti greitai pasiekiamas – net mažiausios kasdienės pastangos priartina mus prie tvarumo tikslų.

Prieš imantis tvarumo pokyčių, kaip ir bet kurių pokyčių, visų pirma svarbu aiškiai suprasti, kur esame, ką norime pakeisti ir kaip galime to pasiekti. Reikia investuoti į duomenų rinkimą ir analizę, nustatyti tikslus, plačiai žvelgti už savo bendrovės ribų, siekti pasimokyti iš kitų, nuolat tobulėti.

Kiekvienas galime pradėti veikti tvariai – tereikia apsidairyti aplink save ir susimąstyti, kaip galėtume pakeisti kasdienius įpročius, siekiant palikti kuo mažesnį neigiamą savo veiklos pėdsaką aplinkai.

Apsisprendus ir pradėjus įgyvendinti pokyčius, svarbiausia nesustoti ir, susidūrus su pasipriešinimu, nepasiduoti, negrįžti prie ankstesnės praktikos. Prieš diegiant tvarumo principus svarbiausia užsitikrinti aukščiausiojo lygmens vadovų palaikymą ir nusiteikti, kad tvarumas – tai tam tikra prasme patogumų atsisakymas dėl kur kas svarbesnių tikslų. Tai reiškia neišvengiamą kai kurių organizacijos narių pasipriešinimą tvariems pokyčiams.

Norisi sprogdinti sukurtą burbulą, kad pokytis turi būti greitai pasiekiamas, – net mažiausios kasdienės pastangos priartina mus prie tvarumo tikslų.

Paprasti žingsniai

Pokyčiai vyksta palyginti lėtai, tačiau net mažiausi, dažnai nuvertinami pasikeitimai, ilgainiui tampa iniciatyvos atskaitos tašku.

Atliekų rūšiavimas biuruose gali tapti pirmuoju žingsniu. Pavyzdžiui, labai paprastas dalykas, tačiau 50 individualių šiukšliadėžių panaikinimas – tai kasdienis 50 plastikinių šiukšlių maišų atsisakymas ir atliekų rūšiavimas perdirbti. Svarbu paminėti, kad rūšiavimas gali apimti ne tik popieriaus, plastiko ir stiklo atliekas – kartu gali būti renkamos ir atiduodamo perdirbti baterijos, kurių biuruose sunaudojami išties nemaži kiekiai.

Kiti galimi nedideli žingsniai – kelionėms į susitikimus ir namus darbuotojams gali būti suteikiami elektriniai paspirtukai arba sudaromos galimybės naudotis automobilių dalijimosi paslaugomis, sumokama už viešojo transporto bilietus. Biure įdiegiamos indaplovės ir darbuotojai aprūpinami daugkartiniais indais. Vandens plastikiniuose ir stikliniuose buteliuose atsisakymas, juos keičiant vandeniu iš čiaupo.

Biuruose taip pat svarbų vaidmenį atlieka įvairūs dokumentai. Patarčiau kiek galima dažniau paprastą parašą ant sutarčių ar kitų svarbių dokumentų pakeisti elektroniniu. Įprastą popierių keisti į perdirbtą ir dokumentus spausdinti tik kai tikrai būtina. Minėtos priemonės yra išties kasdieniškos, jų įgyvendinimo imtis gali bet kuri bendrovė.

Gintarė Ivanauskaitė / Asm. arch. nuotr. 

Galima taikyti ir iniciatyvių pažadų principą, kai bendro tvaraus tikslo siekiama drauge, renkant žingsnius arba atliekant vieną iš Europos Komisijos parengto Europos klimato pakto pasižadėjimų.

Tvarumą stengiamės užtikrinti ir socialinėje srityje, dalyvaudami įvairiose paramos ir socialinėse akcijose. Teikdami pro bono paslaugas, skatindami taikų ir etišką ginčų sprendimą ir užtikrindami lygias galimybes visiems komandos nariams. Advokatai viešai skaito pranešimus tvarumo temomis ir taip siekia tvarumo sklaidos tiek tarp savo klientų, tiek ir visuomenėje.

Motyvuoti ar įpareigoti?

Nesvarbu, ar bendrovė dar tik pradeda veiklą, ar jau ilgai dirba tvarios aplinkos kūrimo srityje, pirmiausia reikia suprasti priežastis, kodėl tvarumas yra svarbus ir kokio dydžio žingsnį į priekį lems naujų pokyčių taikymas.

COVID-19 pandemija ypač paspartino tvarios veiklos reguliavimą tiek ES, tiek ir nacionaliniu lygmeniu, siekiant skatinti tvarų atsigavimą.

Vyriausybėms, investuotojams ir vartotojams vis daugiau dėmesio skiriant įmonių socialiniam ir aplinkosauginiam poveikiui, aplinkosaugos, socialinis ir valdysenos (ESG) reguliavimas ir standartų nustatymas sparčiai vystosi ir tampa veikiau įpareigojančiu, o ne tik motyvuojančiu veiksniu.

Tai rodo, kad įmonės susiduria su dviem susijusiais iššūkiais. Viena vertus, jos turi įrodyti, kad yra pasiryžusios kurti ilgalaikę ir tvarią vertę, derindamos savo strategijas su socialiniais tikslais. Kita vertus, jos turi orientuotis sudėtingoje ir sparčiai kintančioje tvarumo taisyklių ir tvarios veiklos standartų, susijusių su skaidrumu ir informacijos atskleidimu, aplinkoje.

Įmonės, vis dar delsiančios įsipareigoti veikti tvariai ir nesiryžtančios žengti pirmųjų žingsnių tvarumo link, jau artimoje ateityje susidurs tiek su atitikties ESG reikalavimams, tiek su investicijų pritraukimo ir verslo finansavimo iššūkiais.

GALERIJA

  • Gintarė Ivanauskaitė
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

P.

Siūlomos priemonės gali kompensuoti gal tik 1 procentą žalos kuri daroma masiškai kertant miškus. Bet apie tai absoliuti tyla nes kirtimas neša pelną.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS