Poezija tarp eilučių | kl.lt

POEZIJA TARP EILUČIŲ

Maskvoje antai atostogavęs Vokietijos ekskancleris G.Schröderis vis dėlto neištvėrė nesusitikęs su draugu (rusiškai skamba geriau) V.Putinu, kuris, pasirodo, visai "atviras deryboms karui Ukrainoje užbaigti".

Panašių "derybininkų" praėjusią savaitę būta ir daugiau. Vien jau už šnipinėjimą Rusijai nuteisto ir izoliatoriuje tūnančio A.Paleckio laisvoji kariauna ko verta. Pasivadinę "Tarptautiniu geros kaimynystės forumu", trys muškietininkai su liaudies poete iš Jiezno priešakyje šitie turėjo rimtų ketinimų susitikti su pačiu S.Lavrovu (su V.Putinu tegul susitikinėja G.Schröderis).

Žinoma, ne visada troškimai sutampa su realybe, tad bala nematė to S.Lavrovo, bet užtat pavyko nusifotografuoti prie Kremliaus ir apie "lietuviškus fašistus" širdį išlieti vietinės TV studijos eteryje.

Tiesa, tokia namudinė diplomatija nelabai sužavėjo Lietuvos prezidentūrą, kurios atstovas A.Paleckio žygeivių žygį įvertino "ne kaip nebaudžiamos saviraiškos atvejį, bet kaip dalyvavimą Lietuvai priešiškos valstybės veikloje" ir pridūrė, kad "į šią situaciją nereikėtų žiūrėti atlaidžiai".

Laikai pasikeitė, žaidėjai – irgi, tik žaidimo taisyklės stabiliai tos pačios.

Jei anksčiau Jungtinėje Karalystėje būtų atlaidžiai žiūrėta į tokią W.Simpson (būsimąją karaliaus Edvardo VIII žmoną) – didelę A.Hitlerio gerbėją ar Didžiosios Britanijos fašistų sąjungos lyderį didiką ir politiką O.E.Mosley’ų (taip, jo garbei E.Costello jau gerokai vėliau sukūrė dainą "Menkesnis už nulį"), istorija neabejotinai galėjo pasisukti visai kita linkme. Ir čia jau nė W.Churchillio veiksnys nebūtų suveikęs.

Nacių simpatikų tuokart būta ne tik Didžiojoje Britanijoje, bet ir Amerikoje, pradedant automobilių pramonės karaliumi H.Fordu bei aviatoriumi C.A.Lindberghu ir baigiant vokiečių kilmės emigrantu ir nacių partijos nariu H.Spanknobeliu su visais jo "Naujosios Vokietijos draugais".

Kitaip tariant, laikai pasikeitė, žaidėjai – irgi, tik žaidimo taisyklės stabiliai tos pačios. Lietuvos poetė vėl važiuoja į Maskvą, tik jos poezijoje tarp eilučių nebėra jokios potekstės. Viskas pernelyg tiesmuka.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

klasikė

boba, žinoma, durnas daiktas. Apie autorę. Tikras Nostradamus šitaip atspėti.

Klausimukas

O kas toji poetė iš Jiezno?Tiesiog būtų įdomu sužinoti,nes kol kas tirai tokios neiregėjau,nei girdėjau.Nemanau,kad ta puskvaišė Švenčionienė save laiko poete...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS