Prezidento portretas | kl.lt

PREZIDENTO PORTRETAS

Vokietijos kanclerė A.Merkel antrą kartą per kelias dienas su svečiu iš užsienio valstybės himnų klausėsi sėdėdama, nes kitaip sveikata nebeleidžia. Pasirodo, galima koreguoti net diplomatinį protokolą ir pasaulis nesugriūva.

Pas mus gi kai kurie dalykai nesikeičia net pasikeitus naujam šalies vadovui.

Praėjus vos kelioms dienoms po inauguracijos, Prezidento patikėtiniai paskelbė, jog jau pagaminti ir artimiausiu metu valstybinėms įstaigoms bus pristatomi G.Nausėdos portretai, kad juos būtų galima pakabinti tarnautojų kabinetuose.

Prezidento kanceliarija iš viso užsakė 3,2 tūkst. portretų. G.Nausėdos pirmtakės D.Grybauskaitės portretų buvo užsakyta 5 tūkst.

Teigiama, jog tuometės Prezidentės atvaizdai buvo pagaminti itin operatyviai, palyginti su antrą kadenciją 2004 m. pradėjusio V.Adamkaus – jo portretai įstaigas pasiekė tik po beveik penkių mėnesių. Ir tų portretų buvo kur kas mažiau – tik 3,5 tūkst.

Dabartinio šalies vadovo atvaizdų atspausta dar mažiau, bet vis tiek daug, nors dar rinkimų kampanijos metu kažkas tarsi ir buvo prabilęs puse lūpų, kad tas prezidentų portretų kaitaliojimas po kiekvienos kadencijos turėtų liautis.

Nesiliovė, nes, kaip tvirtino vienas praeityje garsus etiketo žinovas, valstybės institucijose kabinti šalies vadovų portretus yra labai sena, dar viduramžių laikų tradicija, kai didikai, įsigiję savo valdovo portretą, taip jam išreikšdavo lojalumą ir, svarbiausia, pelnydavo politinių dividendų.

Taigi kai kurios tradicijos nesikeičia ir XXI amžiuje, net civilizuotų, demokratinių valstybių kasdieniame gyvenime.

Nors Lietuvos įstatymai šalies vadovų portretų kabinimo nereglamentuoja, prisitaikėliškas valstybinis sektorius, nė kiek neabejotina, nedrįs laužyti susiklosčiusių tradicijų, nes – maža kas, o lojalumo demonstravimas dar niekada nepakenkė.

Beje, nusistovėjusiai portretų kabinimo tradicijai pritaria ir jos laikosi naujasis Respublikos Prezidentas. Bent jau taip teigiama G.Nausėdos patarėjų išplatintame pareiškime.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

Anonimas

[viduramziu lojalumo prizme -----neturetu gyvuoti xx1amziuje ,,nes tai kvaila ir atgyventa!!..klounai -garbetroskos

Vile

Ar jie ten visai su protu susipyko? Kas cia per mada - tik atejo i valdzia ir jau spausdina portretus! Tai taip narciziska, kad net bjauru. Galetu palaukti nors 100 dienu, o tada jau kazka panasaus daryti. Nuvyle...

Pasiūlymas

Nausėda tegul pirma nusipelno kuo nors,paskui jau galima pamąstyti apie jo portreto kabinimą.Kam jis patinka,tegul kabinasi savo miegamajame.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS