Raukšlėta kasdienybė | kl.lt

RAUKŠLĖTA KASDIENYBĖ

Norite pamatyti, kaip atrodys Selas senolis? Paprasta! Tautiečiai smaginasi išmėgindami veidų sendinimo programėlę "FaceApp". Žili plaukai, sukritę veido bruožai, susiraukšlėjusi oda – tokios laiko žymės leidžia įsivaizduoti, koks būsi po keliasdešimties metų.

Smalsumas įveikia net baimę, kad ši nuotraukų redagavimo ir modeliavimo aplikacija gali būti rusų šnipinėjimo įnagis, nes kuriama Sankt Peterburge. Feisbukas ir instagramas vis tiek mirga nuo "senukų" fotografijų, kuriomis dalijasi ir paprasti piliečiai, ir muzikos, kino, sporto žvaigždės.

Žaidimas žaidimu, tačiau senatvės banga visai ne juokais yra užliejusi Lietuvą. Ir kalba – toli gražu ne apie orią senatvę. Šansų į ją mūsų žemės lopinėlio gyventojai turi nedaug. Darbingo amžiaus žmonių nuo 2015 iki 2030 m. sumažės 30 proc. Negana, kad senyvo amžiaus žmonių daugėja, 90 proc. jų – dar ir ligoti. Tikėtis, kad senjorai prisidės eurą kitą dirbdami, – naivu. Tuo tiki nebent valdantieji, pūsdami pažadų miglas, kaip išlaikys pensininkus darbo rinkoje, ir bankininkai, įšaldę pensijoms kauptus pinigus: kas mėnesį numesti po 20–30 eurų ilgai nereikės...

Senatvės banga visai ne juokais yra užliejusi Lietuvą. Ir kalba – toli gražu ne apie orią senatvę.

Apie visuomenę sprendžiama pagal tai, kaip ji elgiasi su savo silpnaisiais. Šia prasme mūsų "portretas" nėra gražus. Metų pradžioje Europos Komisijos (EK) paskelbta ataskaita apie Europos valstybes mums parašė prastą pažymį: esame kritinėje padėtyje pagal skurdo lygį, pajamų nelygybę, socialinę atskirtį regionuose.

"Jei šioje srityje nieko nedarysime, turėsime sudėtingą socialinį klimatą", – dar iki išrenkamas prezidentu yra sakęs Gitanas Nausėda. Atrodo, kad šalies vadovui nebus lengva tą klimatą gerinti. Valdantieji kaip užstrigusi plokštelė "groja", kad gyvenimas gerėja, ir atmuša kaltinimus: esą padėtis ne tokia jau ir bloga, o EK remiasi sena statistika. Išties, kai kam gerėja. Pavyzdžiui, "valstiečių" lyderiui Ramūnui Karbauskiui, kurio turtas vien per praėjusius metus paaugo beveik 800 tūkst. eurų. Taigi gerovės principų mums dar mokytis ir mokytis. Kad ir iš vilkų gaujos, kurioje stipriausi eina saugodami senyvus ir ligotus.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

>Baba

Na matai , jei tikrai "baba" esi ir į senatvę pradėjai galvoti , tai turėtum žinoti jog darbo stažas dar nereiškia , kad tiek turi pensijai [normalesniai] turimą stažą... Jei nekėlei kvalifikacijos , tryneisi kur pakampėmis ar ravėjai runkelius , gaudama po ketvirtį ar pusę buvusios vidutinės algos ,...tai ir gauni ką uždirbai. Todėl visai ne prie ko kaltinti šalį, vyriausybę ar ...poną dievą.

kaunietis

Ponia D. Juškiene, gal rašydama neironizuok , bet remkis faktais . O dabar ištrauki kelis pasakymus iš konteksto , parankioji kas tau tinka ir išmeti į namažai skaitančiųjų puslapį... Jei plačiau žiūrėtum ir "protingiau "- radusi daugiau faktų ,būtum rašiusi , tadabūtų buvę tiksliau, ne taip kaip dabar negalvojant. Faktai tokie , nekreipiant į šio straipsnio melavimus, kad mūsų per paskutinius mėnesius daugiau atvyksta , nei išvyksta - žmonių mažėja pagrinde dėl demografinės padėties, o daugėja imigrantų, kurie , kaip žinome, daug prisideda prie mūsų ekonomikos, tame tarpe ir pensijų didėjimo [juk iš dirbančiųjų mokesčių mokame pensijas dabartiniams pensininkams]. Tad tik džiaukimės ir didinkime atvykstančiųjų skaičių ...Ir šaliai, ir gyventojams bus tik geriau.

Anonimui Pidarui

Vėl šūda mali.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS