Ruoškite pinigines | kl.lt

RUOŠKITE PINIGINES

Lietuviškai valdžios pasiteisinimas dėl milijardinės dujų operacijos "Independence" (angl.) skambėjo "Nepriklausomybė". Energetinė nepriklausomybė. Ir, deja, ji jau baigiasi nuo liepos 1-osios. Dujų kainas driokstelės aukštyn vidutiniškai 36,8 proc., elektros – 8,4 proc. 

Naujas valdžios pasiteisinimas: dujos brangsta Europos biržose. Bet. Mes tas dujas gana dažnai atsiplukdome iš Amerikos žemynų ir Azijos. Ten irgi pabrango?

Kažkas negerai su ta mūsų energetine nepriklausomybe. Kas ją sukonstravo, kad ji nuolat brangsta? Kokie mokslininkai ją kūrė? Dabar galima daryti išvadą, kad tai buvo politinis sprendimas, už kurį niekas, išskyrus piliečius savo kišene, neatsakys.

Prieš dešimt metų, kai buvo rengiamasi referendumui dėl atominės energetikos, visas šimtas habilituotų ir paprastų daktarų parengė storą įžvalgų studiją, kaip Lietuvai tikrai tapti nepriklausoma. Kokie buvo pasirinkti variantai, kad mums nediktuotų nei Rusija, nei Europos biržos? Gal ne dujų laivą reikėjo pirkti ir visus šalies gyventojus, verslą agituoti savo ūkius pereiti prie šio energijos šaltinio?

Kažkas negerai su ta mūsų energetine nepriklausomybe. Kas ją sukonstravo, kad ji nuolat brangsta?

Visiškas farsas ir dėl elektros. Tik šiemet susizgribta, kad, pirkdami ją per Estiją bei Latviją, trečioji Baltijos sesė joms permoka 100 mln. eurų per metus. Kokie mokslininkai patarė pagal tokias formules pirkti? Greičiausiai tai taip pat buvo tik politinis sprendimas.

Astravo atominė taip pat tapo politiniu arkliuku. Kai tik buvo projektuojama tuometė valdančioji (beje, ji ir dabar valdančioji) dauguma turėjo rengti kryžiaus žygius, kad nebūtų statoma. Atsibudo tik tada, kai neteko valdžios. "Mes nepirksime iš Astravo!" Energetikos ministerija ne taip seniai patvirtino, kad mes jos vis dėlto kažkokį kiekį perkame. Kaip besakytum, finansuojame Minsko režimą.

Greičiausiai energetinės nepriklausomybės sulauksime tik tada, kai lemiamą žodį apie energetikos strategiją tars mokslininkai, o ne politikai. Dabar už politinius sprendimus sumoka politikų įkaitais paimti šalies gyventojai ir verslas.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

RidasII

Lietvos energetikai apibūdinti užtenka vieno žodžio - kreiva.

Ridas

Geras straipsnis. Paprastai, aiškiai, teisingai. Mes esame korumpuotu "politiku" ikaitai - ir elgiames kaip avinu banda. Sažinė ir padorumas Lietuvos VALSTYBINIŲ energetikos imonių paskirtiems vadovams, deja misija neimanoma

Pilietis

Kiekvienas protingas verslininkas pirks energiją kur pigiau ir arčiau prieinamą.Nesuprantu tokių dalykų politika turi eiti politikos keliu o verslas turi turėti savo atskirą kelią ir pigesnį tautai.Mums rūpi pigi energiją o iš kur nesvarbu,nes teikia gyventi čia ir dabar o ne pletkais užsiimti.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS