Seime – vaikiška skaičiuotė | kl.lt

SEIME – VAIKIŠKA SKAIČIUOTĖ

Bastūnas, siuvėjas, kareivis, vagis. Nedidelė pataisa. Guvaus Šaltojo karo britų žvalgo, prisidengusio Johno le Carré slapyvardžiu, panašaus pavadinimo romane dominuoja ne "vagis", o "šnipas". Bet lietuviškai geriau skamba "vagis".

Seną vaikišką skaičiuotę pritaikius ne vaikiškiems žaidimams, ji puikiai padeda atskleisti žaidėjų tapatybes tikrame lošime, kuriame statymų sumos paprastam mokesčių mokėtojui sukeltų kolapsą su liekamaisiais reiškiniais.

Tautiškas šis britų folkloro atitikmuo skambėtų maždaug taip: "Lepečkojai meškinai laižo medų dovanai. Kas tuos meškinus nuvys? Jis".

Andrius Kubilius? Tik ne tai. Tegul jis nešdinasi iš pateptųjų ir palaimintųjų smaližių dvarkiemio. AK avilių kopinėjimo metas kadaise baigėsi, tad tegul mažiau pavydi tiems, kurie šiandien yra arčiausiai medsukio.

Todėl jau iš anksto buvo galima nuspėti, kad neeilinė Seimo sesija taps eiliniu smūgiu opozicijai ten, kur boksininkams smūgiuoti nevalia. Taip ne itin rafinuotai valdantieji parodė kiekvienam savo vietą po parlamento stogu ir apskritai gyvenime.

Ir jau tada gali šaukti apie "demokratijos eroziją" arba "vagie, kepurė dega", arba kraštutiniu atveju priversti visus dėl visiško teisingumo išsiskaičiuoti britiškai ar net lietuviškai, rezultatas būtų tas pats, stipriai dvelkiantis pūdyta silke.

Žvelgiantiems giliau, belieka sudėlioti mozaiką, padėsiančią atsakyti į klausimus, kurių tuokart taip nenorėjo išgirsti Seimo dauguma, ir sumaniai sugebėjo pabaigti oponentų inicijuotą procedūrą. Maža to, iš situacijos bent kol kas išsisuko net "kroksų" nesušlapę.

Taikant britišką manierą: "bastūnas, siuvėjas, kareivis, šnipas-vagis", (ypač kriaučiaus sąvokai suteikus daugiau prasmių), kad ir kaip suksite, skaičiuotę baigsite ties ta pačia pavarde. Pamėginkite patys, matote? Ką gi tai reiškia? Kodėl tada visi jį dengia? O tie, kurie ketina nuplėšti širmą, gėdingai vejami lauk?

Nes visi jie – "lepečkojai meškinai laižo medų dovanai. Kas tuos meškinus nuvys?" Deja, kol kas niekas. Reikės laukti rudens, kol bus paskelbti nauji statymai.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS