Skylėtas legendų žemėlapis | kl.lt

SKYLĖTAS LEGENDŲ ŽEMĖLAPIS

Gero kino gerbėjai šį šeštadienį pradeda maloniu nuovargiu po naktinio kino maratono „Romuvoje“. Ne vien aštuonios valandos aukštos meninės vertės filmų džiugino širdis – jų dar daug bus. Džiugiausia žinia – vakar, po ilgiau nei penkerius metus trukusios rekonstrukcijos, į miestą sugrįžo legendinis kino teatras!

Seniausias Lietuvoje kino teatras nevirto kavine, parduotuve, butais ar biurais – išsaugojo savo pirminę paskirtį, sumanytą architekto Nikolajaus Mačiulskio ir realizuotą 1940-aisiais. Ir tai, kad tarpukario architektūros perlas, vienas iš Kauno modernizmo architektūros simbolių nebuvo suluošintas privatizacijos, didele dalimi – miesto šviesuomenės nuopelnas.

Sovietinį tvaiką reikia vėdinti ne iš pastatų, o iš galvų. Ir euroremontų pudros ne visada reikia tiek, kad nebepažintum miesto veido.

Ko gero, šviesuomenė turėjo tvirtesniu mūru stoti, kai atsainiai buvo naikinamos kitos reikšmingos miesto erdvės. Įnirtingiausiai trintuku padirbėta vienoje srityje – Kaune sunaikinta net 20 kavinių ir 16 restoranų. Išskirtinį veidą turėję „Metropolis“, „Versalis“, „Tulpė“, „Pasaka“, „Orbita“, „Gildija“, „Kaukas“, „Bialystokas“ ir t.t. dingo iš miesto legendų žemėlapio. Uždarius 140 metų veikusią „Tulpę“ (tarpukariu menininkų ir intelektualų mėgtą „Konrado kavinę“) šviesuomenė sukilo, tačiau to sukilimo rezultatas buvo kuklus – plytelė Laisvės alėjos grindinyje, žymėjusi „Tulpės“ vietą. O po Laisvės alėjos rekonstrukcijos neliko nei grindinio, nei plytelės...

Apmaudu degina ir Laisvės alėjoje žiojėjanti „Merkurijaus“ skylė: ekspresyvios architektūros statinys buvo nušluotas nuo žemės paviršiaus. Tarpukario modernizmui išgyvenant pakilimą, sovietmečio architektūra tapo nekenčiama podukra. Bet negalima dėti lygybės ženklo tarp to meto ideologinių paminklų ir materialios kultūros atspindžių.

Sovietmečiu iškilęs S.Daukanto tiltas į Nemuno salą – grakštus miesto akcentas. Mykolo Žilinsko dailės galerija Kaunui, kaip ir to laikmečio Šiuolaikinio meno centras Vilniui, – puikus centro akcentas. Vyriausybė dirba buvusios komunistų partijos pastate, o į Kaune esančią sovietinių laikų „Spurginę“ mielai užsuko ankstesnis premjeras Saulius Skvernelis.

Sovietinį tvaiką reikia vėdinti ne iš pastatų, o iš galvų. Ir euroremontų pudros ne visada reikia tiek, kad nebepažintum miesto veido.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS