Sovietinių metodų ilgesys | kl.lt

SOVIETINIŲ METODŲ ILGESYS

Sovietinių metodų ilgesys sprendžiant iškilusias problemas – tokia pirma mintis ateina į galvą perskaičius Seimo Sveikatos reikalų komiteto narių pataisą, pagal kurią jaunieji medikai, pabaigę rezidentūros studijas, finansuojamas iš valstybės biudžeto, turės atidirbti Lietuvos kaimeliuose ir miesteliuose dvejus arba ketverius metus.

Deja, dauguma šių kaimelių ir miestelių jau seniai pamiršti ir Dievo, ir valdžios. Kalbėdami apie gyvenimą Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje dažnai naudojame terminą "gyvenimas verda", tačiau kalbant apie daugumą mūsų provincijų, labiau tiktų apibūdinimas "merdi". Uždaromos mokyklos ir vaikų darželiai, kultūros namai, bibliotekos, o ten, kur jų buvo dar likę, naikinami autobusų maršrutai, paliekant visiškoje saviizoliacijoje tuos gyventojus, kurie dėl vienokių ar kitokių priežasčių nesinaudoja nuosavu autotransportu.

Problema šiandien Lietuvoje akivaizdi, medikų provincijoje trūksta, niekas su tuo nesiginčija. Jauni medikai, baigę mokslus, nori uždirbti deramą atlyginimą ir gyventi normalų visavertį gyvenimą, koks ir turėtų būti vienoje iš ES valstybių, todėl natūralu, kad nesiveržia dirbti į vegetuojančią provinciją.

Laikas įstatymų leidėjams žvilgtelėti į kalendorių, dabar jau nebe praėjusio šimtmečio paskutinis dešimtmetis.

Tačiau kodėl valstybės problemas turėtume spręsti išnaudodami jaunuosius medikus? Gydytojų trūkumo regionuose problemos turėtų būti sprendžiamos ne prievolėmis, o gerinant medikų darbo sąlygas. Kodėl turime mosuoti bizūnu, užuot pasiūlę meduolį? Nebent tik todėl, kad taip lengviau ir taip įpratę daryti dar sovietiniais laikais.

Laikas įstatymų leidėjams žvilgtelėti į kalendorių, dabar jau nebe praėjusio šimtmečio paskutinis dešimtmetis. Mes jau 30 metų gyvename laisvoje Lietuvoje, kur sovietinis mąstymas ir sovietiniai veiklos metodai jau turėtų būti visiškas atavizmas.

Todėl labai liūdina, kad šioje veikloje, atmetę programinius nesutarimus, suvieniję pajėgas, dalyvauja ir konservatoriai, ir socialdemokratai. Ar tai rodo, kad sovietinių dogmų kol kas neatsikratė nei dešinieji, nei kairieji? Galima suprasti ponią Orintą Leiputę. Matyt, pokomunistinio sparno idėjos pas "socdemus' vis dar ganėtinai stiprios ir aiškus noras silpninti individualią laisvę dėl kitų socialinės gerovės. Galima suprasti ir ponią Rimantę Šalaševičiūtę, kuriai situacija dėl individo laisvių nekelia didelių klausimų tiek pačioje "valstiečių" partijoje, tiek jiems dalyvaujant šalies valdyme.

Tačiau visiškai nesuprantama konservatorių nuostata, kuri, atrodytų, turėtų būti visiškai priešinga ir ginti kiekvieno asmens teises ir laisves. Visgi esu optimistas ir tikiuosi, kad šios iniciatyvos nebus palaikytos, o sveikas protas nugalės, dabar ir ateityje iškylančias valstybėje problemas spręsime civilizuotai, neuzurpuodami jokios mūsų šalies piliečių bendruomenės dalies.

Savo dėmesį ir laiką turėtume sutelkti kompleksiškai spręsti mūsų provincijos kaimų ir miestelių gyventojų problemas. Nes medikų trūkumas – tikrai ne vienintelė problema. Padarykime, kad Lietuvos kaimuose žmonės norėtų gyventi, dirbti ir kurti, o ne bėgti iš jų. Aišku, tai gerokai sunkiau, negu aptverti gyvenvietes spygliuota viela ir niekam neleisti išvykti, o visus reikalingus specialistus siųsti atidirbti už nemokamus diplomus. Panašiai uigūrai siunčiami į stovyklas Kinijoje, bet mes, ačiū Dievui, gyvename laisvoje Lietuvoje.

Todėl nukreipkime dalį valstybės ir ES biudžeto lėšų į gyvenimo sąlygų provincijoje gerinimą, tinkamos darbo ir poilsio infrastruktūros kūrimą, užtikrinkime stabilų susisiekimą viešuoju transportu, o reikalingiems, trūkstamų profesijų atstovams kaimuose ir miesteliuose tiesiog pasiūlykime deramą atlygį.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Lina

Miestuose ant kiekvieno kampo vaistinės ir poliklinikos ir nėra jokios tvarkos, kokio velnio šiūtiek daug tų poliklinikų suprantu, kad vistiek valstybės lėšos ten nusėda , mažinkit ir ligoninėj atsiras gydytojų, o dabar 2 val ten dirbama 2 vėl kur tai koks čia darbas

kam tas oralinis ononizmas visu mokslu kandidate

labanauskai , prie ko cia tas ,,,sovietinis,,, ilgesys ??? tvarka valstybeje , teisinej sistemoj, svietime , kurio siuo metu ir po 30 metu ,,,nepriklausomybybes ,,--nera ir net uzuominu nera kad ateity bus , --NERA ,,,SOVIETINIS ,,, ILGESYS ..... yra noras kad butu pagaliau tvarka valstybeje....ir kad zmones gave issilavinima --pagaliau siokia tokia nauda duotu ir tevynei bei savo gentainiams , tevams , broliams ,sesem , o ne vaginas isskete ir su staciais by.....s issuoliuotu y amerikas kurt jiems gerove -savo tautieciams y veidus spjove...

Kaunas

sutinku su [[briedas] nuomone -- mintis ,kad baige mokslus studentai turetu pirmus 2-4 metus atidirbti savo Tevynes labui --labai teisinga.Nereikia ironizuoti,,kad tai sovietiniai metodai ar kinijos politika mazumu atzvilgiu . Gera ideja yra GERA [nesvarbu ar tai sovietu ,kinu ar zydu .Zinoma ir susisiekima su periferija reikia atnaujinti [[[kaip tai buvo !!! sovietiniais laikais {be ilgesio autoriui}} ir atlyginimai turetu buti ne kaip Nepriklausomoje30m. Lietuvoje ,,o kaip vakaru ES valstybese[[ i kur zviegdami iriasi azijatai]] ...be IRONIJOS, autoriau , tai ir musu jaunuoliai liks ir dirbs savo Tevyneje ir TEVYNIAI be jokiu nostalgiju,,o su garbinga vakarietishka pagarba zmogui.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS