Tarp botago ir saldainio | kl.lt

TARP BOTAGO IR SALDAINIO

Nuo šiandien mūsų gyvenimą vėl surakins karantinas. Net ir sapnuojant aišku, kad ne trims savaitėms. O ar ne trims mėnesiams, kaip pirmasis, ar dar ilgiau – vienam Dievui teaišku. Ir ne mūsų koronaviruso operacijų vadovui, vis grūmojančiam: "norėjote feelingo – dabar turite koronaviruso", "negaunate sveikatos paslaugų – iš dalies patys esate kalti!" Toks tonas jau tampa įžeidus – dėl visko kaltinti žmones yra mažų mažiausiai neatsakinga ir neprofesionalu.

"Virusas Lietuvoje nebuvo dingęs, mes jį turėjome, net ir geriausiomis dienomis vasarą neturėjome nulio, ir buvo jam iš kur plisti", – šiandien pripažįsta vyriausiasis strategas, po pirmojo karantino su fanfaromis paskleidęs žinią apie pergalę. O kaip kitaip tautai tą žinią reikėjo suprasti? Sveikatos ministras pripaišė medalių medikams, pamėtė po 200 eurų atostogoms, pats didingai priėmė dovaną "už nuopelnus užtikrinant visuomenės saugumą" – vardinį ginklą, o galiausiai išbraukė penkių savaičių atostogų? Tada, kai "virusas Lietuvoje niekur nebuvo dingęs". Kaip paprastam Lietuvos piliečiui reikėjo perskaityti tokius ženklus? Mes – ošime (kaip ir Prezidentas krepšinio arenos tribūnoje), o jūs – toliau iš balkonų plokite...

"Blogai elgiatės, būrai, išplatinote koronavirusą!" – dabar jau botagėliu pliaukši tie patys, kurie vasarą tarsi į kosminius ūkus buvo iškeliavę.

Tautiečiai tiesiog pasekė pavyzdžiu. Jei patys medikai būriais poilsiauti traukia, kodėl jiems negalima? Tai ir nugulė pajūrį, paežeres. Ir tauta verta saldainėlio – juk suvaldyti pirmosios pandemijos bangos, už ką "valstiečiai" tik sau pasidėjo riebų pliusą, be paprastų žmonių susitelkimo, susiklausymo nebūtų pavykę. Bet pergalės – valdžiai, o pralaimėjimai – liaudžiai. "Blogai elgiatės, būrai, išplatinote koronavirusą!" – dabar jau botagėliu pliaukši tie patys, kurie vasarą tarsi į kosminius ūkus buvo iškeliavę.

Šis karantinas bus kitoks. Sunkesnis, slogesnis. Tai ne pirmasis, kai ištrūkę įkvėpti oro uostinėjome žibutes ir guodėmės vasaros perspektyva. Dabar prieš akis – ilgi, tamsūs, šalti mėnesiai. Ir vienintelis guodžiantis dalykas yra girdėti kitokias valdžios intonacijas. Nes neteisinga visus kaltinti neatsakingumu, infantiliu elgesiu. Tauta moka susiimti. Ir atsirinkti.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS