Tėčiai, karščiai ir rekordai | kl.lt

TĖČIAI, KARŠČIAI IR REKORDAI

Ar prisimenate, kaip kepino pernai tuo pačiu metu? Ko gero, rausiatės atminties spintoje: negali būti! Ar tikrai? Teisi klimatologė Audronė Galvonaitė – orus, kad ir kokie jie buvę, greitai pamirštame. O juk taip neseniai, 2019-aisiais, Lietuvoje pasiektas birželio mėnesio karščio rekordas – 35,7 laipsnio. Ne išimtis buvo ir birželio 6-oji, Tėvo dieną svilino beveik 32-ejų laipsnių karštis.

Prieš ketverius metus Tėvo dieną pasiektas kitas rekordas – Kaune esantis Lietuvos zoologijos sodas sulaukė daugiau nei 16 tūkst. lankytojų! Didelių burtų čia nebuvo – pritraukti didžiausią kada nors užfiksuotą lankytojų skaičių pavyko paskelbus, kad tądien sode visi gali apsilankyti nemokamai. Puiki atrakcija Tėvo dienos proga – vaikus ant pečių ir pirmyn į vaikystės simboliu tapusio sodo glėbį! Tiesa, dabar tas simbolis (nė kiek nesikeitęs nuo tų laikų, kai ant pečių savo tėvams sėdėjo dabartiniai tėveliai) vos kvėpuoja – ruošiasi ilgai lauktai rekonstrukcijai. Panašu, šį sekmadienį nedaugelio tėvų keliai ten suks. Ieškos kitų atrakcijų Tėvo dieną.

Šiandieniai tėčiai gerokai išklibino patriarchalinio tėviškumo pamatus, o kieto kumščio tvarką noriai iškeitė į emocinio ryšio su vaikais polėkį.

Apklausos ir tyrimai liudija: 60 proc. tautiečių švenčia tėvų sekmadienį. Nors į šventinių dienų sąrašą Lietuvoje Tėvo diena pakliuvo tik 2009-aisiais, dviem dešimtmečiais vėliau nei Motinos diena (1990 m.), tačiau spėriai vejasi populiarumu. Tik to priežastis – ne oficialus šventės priminimas, o smarkiai ūgtelėjęs tėvų autoritetas.

Tolimuose toliuose liko tėvo, uždirbančio šeimos burnoms duoną, įvaizdis. Šiandieniai tėčiai gerokai išklibino patriarchalinio tėviškumo pamatus, o kieto kumščio tvarką noriai iškeitė į emocinio ryšio su vaikais polėkį. Jie tikrai nenori perleisti savo funkcijų motinai, gatvei, internetui. Jie nori, gali ir sugeba dalyvauti savo vaikų gyvenime, ir jei tik kas nors tuo užsiimtų, būtų galima registruoti galybes kasdienybėje pasiekiamų tėviškų rekordų. Tėčiai veržiasi į gimdymo palatas, tėčiai noriai eina tėvystės atostogų, tėčiai stebina priimdami naujuosius iššūkius. Tikras vyras šiandien yra tikras tėtis, nebijantis garsiai pasakyti, kaip gera juo būti. O mes ryt nepamirškime pasakyti svarbiausio: "Myliu tave, tėti!"

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Juozas

Pernai Tėvo diena buvo birželio 2-ą, o ne 6-tą

marina thebault kosel

"Myliu tave, tėti!" Aš suprantu šį teiginį, tačiau jis visiškai įgyja naudos, nes pagerina tėvų suformuotos poros įvaizdį. Visų pirma tai, kad abu partneriai laikosi santuokos įsipareigojimų. pavyzdys turi kilti iš tėvų.

kas cia

tokia nusiskabius antakius-ziurek kad protezai neiskristu
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS