Trečią kartą ant to paties grėblio | kl.lt

TREČIĄ KARTĄ ANT TO PATIES GRĖBLIO

Pastaruoju metu akivaizdžiai matyti suaktyvėjęs verslo ir vyriausybės noras atverti kelius eksportui į Kinijos rinką. Ir tai suprantama, nes turbūt visiems žinoma aksioma, kad stiprios šalies ekonomikos pagrindas – tvarus, ne žaliavų, tačiau sukurtos didesnės pridėtinės vertės produktų ar paslaugų eksportas ir, aišku, vidaus vartojimas.

Raktiniai žodžiai čia – tvarus eksportas. Mano nuomone, mes su savo produkcija, pageidautina ne žaliavomis, o sukurta didesnės pridėtinės vertės, turėtume kantriai ir nuosekliai eiti į patikrintas rinkas, šalių su tvirtomis demokratinėmis tradicijomis, kur bet koks politinis ginčas akimirksniu nepavirsta į ekonomines sankcijas. Be abejo, tai yra sunkiau, nepalyginamai didesnė konkurencija, aukštesnis patekimo į saugias rinkas barjeras, tačiau tokia tvaraus ekonominio augimo kaina.

Nes mes esame priklausomi nuo didžiausių eksporto rinkų – jei jas prarandame, neturėdami alternatyvos, patiriame didžiulius nuostolius, kadangi, skirtingai negu dauguma ES valstybių, šių praradimų negalime kompensuoti pernelyg maža savo vidine rinka.

Ilgą laiką mes džiaugėmės gerais eksporto rodikliais į Rusiją. 2013 m. Lietuvos eksportas į Rusiją siekė 4,87 mlrd. eurų ir sudarė 19,8 proc. viso šalies eksporto, tačiau euforija baigėsi Rusijai paskelbus embargą maisto produktams iš ES šalių.

Džiugina tai, kad į ES valstybes šiandieną eksportuojama daugiau nei du trečdaliai Lietuvoje pagamintų prekių.

Dalį eksporto, kuris teko Rusijai, pakeitė Turkija ir Iranas, tačiau ir čia džiaugėmės neilgai, eksportas į šias šalis buvo greitai uždraustas.

Gal mums ir pavyks įsitvirtinti Kinijoje, tačiau ši šalis, pagal požiūrį į prekybos partnerius, pagal požiūrį į demokratinius procesus mažai kuo skiriasi nuo Rusijos, Irano ar Turkijos. Nežinau, ar galime jomis tiek pasitikėti, kad su tuo sietume pagrindinį ir tvarų eksporto augimą.

Manau, tikslingiau būtų orientuotis į sunkiau patenkamas, tačiau stabilias rinkas, nei siekti staigaus bet, greičiausiai, trumpalaikio proveržio į šalis, kuriose ekonomikos dėsnius koreguoja dažnai neargumentuotos politinės šalies vadovų užgaidos.

Šiandien bendras Lietuvos eksportas siekia iki 30 mlrd. eurų, akivaizdu, vietos augimui yra, tačiau norėtųsi, kad jis būtų ne trumpalaikis, balansuojantis ant praradimų ribos, bet nors ir lėtai, tačiau tvariai augantis.

Džiugina tai, kad į ES valstybes šiandieną eksportuojama daugiau nei du trečdaliai Lietuvoje pagamintų prekių, tai leidžia diversifikuoti riziką, susietą su eksporto paieškomis į rizikingas rinkas, tačiau norisi, kad nebūtume tuo valstiečiu, kuris du kartus gavęs į kaktą vėl lipa ant to paties grėblio.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Kęstas

"Lietuvoje robotus naudojančių įmonių dalis 2018 metais siekė 3 proc. ir buvo viena mažiausių ES, rodo naujausi Eurostato duomenys." Blogai. Esame atsiliekantys svarbiausiame šių dienų gyvenimo pokytyje. Esame riboto mąstymo, be išsilavinimo, be perspektyvos gyvenime, tauta. Kodėl? "Yra 300 tūkst. Lietuvos piliečių, gyvenančių materialiniame skurde. " Žmogus Lietuvoje yra nieko nevertas. Mūsų darbas yra daug pigesnis, negu kitur Europos Sąjungoje. Todėl pirkti robotus neapsimoka. Lietuvos politikų pastangos išlaikyti mus skurde ir pigiais, tame tarpe, numušinėjant mokytojų bei medikų atlyginimus ir įsivežant didžiulius skaičius ukrainiečių, stabdo mūsų verslo prisitaikymą prie šiandieninės verslo realybės. Kai palaipsniui ukrainiečiai susiprotėja, kad Vokietijoje ir kitur Europoje gyventi lengiau ir uždirbama daug daugiau, negu Lietuvoje, Lietuvos verslui ateina liepto galas. Tiesiog nelieka laiko prisitaikyti. Nuorodas galima rasti, guglinant žodžius apie mokslą-studijas-ekonomiką.

kauniete-suvalkiete

cha,straipsnis ..,ne apie marvele,ponai,,,o apie nenaudingas musu Lietuvai sutartis ,,su demokratija net "nekvepianciomis " valstybemis; ...Zinom ,kad kinija PATI gamina daugybe pigeverciu ,ar beverciu "shiukshliu " .kurias uz grashius veza I svecias valstybes; isivezti jie neskuba ,o musishkiams tai gali tapti nuostolinga...

O

Labanauskas paskaičiavo,kad bendras Lietuvos eksportas siekia 30 milijardų,o kiek kainavo Lietuvai jo Marvelės krovininė prieplauka ir kitos keleivinės prieplaukos pakrantėse ir kokia jų fondograža?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS