Užprogramuotas kyšininkavimas | kl.lt

UŽPROGRAMUOTAS KYŠININKAVIMAS

Pas mus labai trūksta bankomatų. Lietuvos banko duomenimis, šalyje dabar veikia vos 1 046 bankomatai. Seime keletas iečių sulaužyta besikaunant, kad atsirastų bent dvigubai daugiau vietų, kur būtų galima išsigryninti savo prakaitu uždirbtus eurus. Bet. Bankininkai verkšlena, kad bus atimtos paskutinės kelnės ir marškiniai.

Kaip čia padarius, kad jie nebūtų nukelnėti? Čia ne kokia Ispanija ar Italija, figos ir tos neauga, neprisidegs lapeliu. Gėdinga situacija,  į kurią niekas nelinkėtų patekti nei banko savininkui, nei akcininkui, nei klientui, nei tuo labiau Seimo nariui.

Tiesą pasakius, bėdoti nėra ko. Svarbiausiose vietose bankomatai yra. Kur kur, o prie kiekvienos rimtos ligoninės durų yra. Kam ligoniui ar jo lankyti atėjusiam sveikajam grynieji? Ką apskritai ligoninėje pirkti? Po jos dideliu stogu nėra nei batų, nei drabužių, nei kosmetikos. Galima manyti, kad pacientai yra patologiniai lošėjai. Kortuoja iš pinigų. Su sesutėmis. Ligonis laimi – susižeria banką, ligonis pralaimi – šiek tiek nusirengia, kad priešininkė galėtų bakstelėti vaistų į raumenį.

Gėdinga situacija, į kurią niekas nelinkėtų patekti nei banko savininkui, nei akcininkui, nei klientui, nei tuo labiau Seimo nariui.

Nežaidžiama gydymo namuose? O vis dėlto kam tada grynieji ten? Nusipirkti vaistų? Logiška. Bet. Vaistinės ne akmens amžiaus, šių laikų. Kiekvienoje yra ne tik kasos aparatas, kompiuteris, bet ir kortelių skaitytuvas.

Kyšininkavimo rodiklius nustatinėjančios "Transparency International" organizacijos apklausų duomenimis, net penktadalis Lietuvos piliečių daktarui kiša pakišas. Koks save gerbiantis ligonis prieš operaciją neapdalys viso, ties juo susibursiančio kolektyvo, vienu kitu pinigu? Gali ne taip prapjauti, ne taip užsiūti, dar, neduok nedavęs, užmarinti taip, kad atsibusi jau Adomo soduose ir būsi įdarbintas obuolių skynėju. Per amžių amžius.

Bankomatų problemos iš tiesų nėra. Kaip visada mūsų šalyje trūksta tik komunikacijos. Atsipeikėjęs Seimas turėtų pranešti piliečiams ir laikinai čia gyvenantiems šalies svečiams: bankomatų netrūksta. Ligoninėse galima gauti visokeriopą greitąją pagalbą. Ir finansinę.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS