5 patarimai, kaip išgydyti greitai slogą | kl.lt

5 PATARIMAI, KAIP IŠGYDYTI GREITAI SLOGĄ

  • 1

Sloga ar užsikimšusi nosis gali būti ne toks jau nedidelis nemalonumas kaip gali pasirodyti. Nuolatinis šniurkščiojimas ir nosies pūtimas bei sutrikęs kvėpavimas gali smarkiai paveikti gyvenimo kokybę.

Dėl peršalimo, alergijos ar sinusų infekcijos užsikimšusi ar varvanti nosis taip pat sutrikdo miegą ir tiesiog priverčia jaustis blogai.

Tad šiandien pateikiame penkis veiksmingus būdus, kaip gydyti slogą ir užsikimšusią nosį.

Slogos priežasties nustatymas

Simptomų priežasties nustatymas gali turėti didelę įtaką gydymo veiksmingumui. Slogą gali sukelti įvairūs veiksniai, įskaitant virusines infekcijas, tokias kaip, pavyzdžiui, peršalimas, taip pat alergijas ar net aplinkos dirgikliai, tokie kaip dūmai ar, pavyzdžiui, dūmus ir taršą.

Jei jūsų simptomus lydi niežulys, čiaudulys ir ašarojančios akys, tikėtina, kad tai susiję su alergija.

Tokie simptomai kaip karščiavimas, kūno skausmai, nuovargis ir gerklės skausmas kartu su nosies užgulimu dažnai rodo virusinę ar bakterinę infekciją.

Jei simptomai pablogėja tam tikroje aplinkoje, pavyzdžiui, dulkėtame garaže ar sandėliuke, priežastis gali būti aplinkos dirgikliai.

Nustatę slogos priežastį galėsite veiksmingiau pritaikyti ir jos gydymą. Pavyzdžiui, antihistamininiai vaistai veiksmingiau veikia alergijos sukeltus simptomus, o dekongestantai geriau tinka esant peršalimo sukeltam užsikimšimui. Kai kuriais atvejais, norint palengvinti slogą, gali prireikti keleto gydymo būdų derinio.

Slogos gydymo būdai

Fiziologiniai nosies purškalai

Fiziologiniai nosies purškalai – tai paprasti sūraus vandens tirpalai, kuriuos galima purkšti tiesiai į šnerves.

Druskos tirpalas padeda sudrėkinti nosies ertmes, išsklaido gleives ir sumažina uždegimą. Tai palengvina kvėpavimą ir padeda išplauti dirgiklius.

Naudodami palenkite galvą šiek tiek į priekį, įkiškite antgalį į vieną šnervę ir švelniai suspauskite buteliuką. Pakartokite su kita šnerve. Naudokite pagal poreikį visą dieną arba kaip rekomendavo gydytojas.

Kvėpavimas garais

Tai yra sena priemonė slogos gydymui ir daugelis tikrai esame bent kartą stovėję pasilenkę virš garuojančio puodo.

Šiltas, drėgnas garų srautas padeda atpalaiduoti nosies gleives, todėl tampa lengviau kvėpuoti.

Užvirinkite vandenį ir supilkite jį į didelį dubenį. Tuomet pasilenkite virš jo, uždenkite galvą bei dubenį rankšluosčiu ir giliai kvėpuokite per nosį apie 10 minučių. Kartokite 2-3 kartus per dieną.

Nereceptiniai vaistai

Vaistai nuo alergijos ir slogos, kuriuos galima įsigyti be recepto, kartais gali būti labai efektyvūs.

Dekongestantai susiaurina nosies ertmės kraujagysles, todėl sumažėja patinimas ir užsikimšimas.

Antihistamininiai vaistai padeda gydyti alergijos sukeltą slogą. Jie blokuoja histamino, cheminės medžiagos, sukeliančios alergijos simptomus, veikimą.

Vartokite vadovaudamiesi ant pakuotės pateiktais nurodymais. Nenaudokite dekongestantų ilgiau kaip 3-5 dienas.

Slogos gydymui gali padėti ir nereceptinės vitaminų lašelinės, organizmą papildančios vitaminais ir kitomis maistinėmis medžiagomis, daugiau informacijos apie tai rasite čia dropsclinic.lt/vitaminu-laselines-vilniuje/.

Šiltas kompresas

Šiltas kompresas gali padėti sumažinti diskomfortą ir atverti nosies takus.

Išmirkykite šluostę ar rankšluostį šiltame vandenyje ir išgręžkite.

Atsigulkite ir uždėkite rankšluostį ant nosies nugarėlės ir kaktos ir palikite maždaug 10 minučių. Pakartokite pagal poreikį.

Daug skysčių ir poilsis

Kai vargina sloga ar užgulta nosis gerti skysčius (arbatas, vandenį) ir tinkamai pailsėti yra labai svarbu.

Geriant žolelių arbatą ar sultinį gleivės išsisklaidys greičiau, taip pat bus palaikoma gerklės drėgmė ir sumažės jos dirglumas.

Sloguojant organizmui reikia energijos, kad jis galėtų kovoti su infekcijomis, tad poilsis padės greičiau atsikratyti šio nemalonaus susirgimo.

Per dieną išgerkite bent 8 puodelius skysčių ir miegokite bent 7-8 valandas per naktį.

Atsargumo priemonės ir kada kreiptis į gydytoją

Sloga gali būti itin varginanti būklė, tačiau yra įvairių būdų, kaip ją greičiau pagydyti. Nuo druskos purškalų ir garų iki nereceptinių vaistų ir paprastų naminių priemonių, tokių kaip šilti kompresai ir drėkinimas, šie gydymo būdai gali suteikti palengvėjimą ir pagerinti jūsų savijautą.

Atminkite, kad nors šios priemonės paprastai yra saugios ir veiksmingos gydant slogą ar užsikimšusią nosį, jei simptomai tęsiasi ilgiau nei 10 dienų, labai karščiuojate, jaučiate stiprų galvos arba veido skausmą, jums sunku kvėpuoti, svarbu pasitarti su sveikatos priežiūros specialistu.

Gydytojas diagnozuos slogos priežastį ir paskirs geriausią gydymo būdą.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

jei dar tau stovi

reikia išprakaituoti. Tam reikalui labai tinką žmona(pageidautina svetima)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS