75 metų sveikuolis: mano sąnariai – kaip jauno vaikino | kl.lt

75 METŲ SVEIKUOLIS: MANO SĄNARIAI – KAIP JAUNO VAIKINO

  • 0

Kazimieras Ilginis – gerai žinomas poetiškos ir jautrios sielos sveikuolis iš Panevėžio, ilgametis sveikuolių klubo "Atgaiva" vadovas. Būdamas 75-erių metų veda sveikos gyvensenos paskaitas, organizuoja respublikinius renginius, skaičiuoja 31-ąją žiemą važiuojant dviračiu, visada džiugiai nusiteikęs, spinduliuoja pozityvumu ir gerumu. 

Naujo kelio pradžia

"Mano profesija – inžinierius, baigiau Kauno politechnikos institutą", – apie save pasakoja K. Ilginis. – Tie kursai man buvo labai sudėtingi, eidavau iš proto, kol suprasdavau viską." K. Ilginis prisipažįsta, kad jo organizmas iš prigimties beprotiškai jautrus, trapus, vyras labai pergyvena dėl visko. Norint išgyventi, jam reikėjo kitaip elgtis nei kitiems. Turėjo atsisakyti visokių naktinių nemiegojimų, alkoholio ir tabako vartojimo.

Didžiausias lūžis įvyko po disertacijos gynimo. Kazimiero nervų sistema pakriko, naktimis jis nemiegojo, buvo baisu. "Kaip šiandien atsimenu, kad šv. Kalėdų dieną apsigyniau disertaciją, bet po to išsekau, atrodė, kad mirsiu jau sekančią dieną. Man reikėjo institute dėstyti studentams, o aš į antrą aukštą negalėjau užlipti, jėgos dingo, širdis norėjo iššokti iš krūtinės. Tada man buvo trisdešimt keleri metai..." – prisimena vyras. Tada jis išvažiavo į sanatoriją Birštone, kur šiek tiek atsigavo, pradėjo bėgioti, su slidėm slidinėti. Grįžęs, pradėjo sveikai gyventi ir atsistatė. Be vaistų, be gydytojų.

Dviratis – gyvenimo dalis

Atvykęs į Panevėžį 1973 m., Kazimieras ieškojo patogios transporto priemonės važinėjimui mieste. Automobilio niekada nenorėjau. Kadangi jam iš darbo reikėdavo grįžti naktimis, o tuo metu vaikščioti Panevėžio gatvėmis tamsiu paros metu nebuvo saugu, K. Ilginis nusprendė, kad dviratis jam tiks geriausiai. "Nuo pirmo dviračio turiu skaitliuką, kuris skaičiuoja nuvažiuotus kilometrus. Nuvažiavau daugiau kaip 193 tūkstančius kilometrų. Tai pusiaukelė į Mėnulį! Dar skaičiuoju ir trisdešimt pirmąją žiemą iš eilės, kada važinėju dviračiu", – pasakoja sveikuolis.

Vyras pabrėžia, kad žiemą tinkamai apsirengia. Jei šaligatviai būna nenuvalyti – važiuoja gatvėmis. "O vasarą kiek prisitrankau! Turiu labai gerą dviratį, jis sveria mažiau nei 6 kg. Kasdien praminu 12-15 km, kai daugiau reikalų turiu, ir 30 km susidaro, – pasakoja Kazimieras. – Nebijau pasakyti, kad mano kojų sąnariai yra kaip jauno žmogaus, niekada su jais neturėjau problemų, mano kojos dirba puikiai. Važiuoju kaip jaunas, bijau net sakyti kitiems. Esame pripratę, kad mano amžiaus žmonės dažniausiai kalba apie ligas ir vaistus, o aš jaučiuosi kaip niekada puikiai. Todėl visada ir visur raginu kenčiančius nuo sąnarių ligų važinėti dviračiu."

Negalavimai – be vaistų

Pastarąjį mėnesį vyras bando išspręsti gero ir kokybiško miego trūkumą. Jis rado sau tinkamą pagalbą išvažiuodamas dviračiu naktį, apie 23 val., kai mažai automobilių gatvėse. Jis nuvažiuoja apie 10 km (trunka 40 min.). Grįžęs daro kvėpavimo pratimus, prisipila šalto vandens indą, užsipila ant galvos, tada nusiprausia po dušu, matuoja kraujo spaudimą. Laikas prieš miegą yra labai svarbus. "Nerekomenduoju vakare žiūrėti televizoriaus, nes nuėjęs sunkia galva miegoti, sunkiai ir miegosi. Čia mano asmeninis atradimas ieškant sprendimo minėtai problemai, jis man labai padeda gerai išsimiegoti, – pataria sveikuolis. – Mano amžiaus žmogui užtenka 5 valandų kokybiško miego, kad visą dieną gerai jaustųsi."

Vyrui gydytojai diagnozavo aukštą kraujo spaudimą, išrašė vaistų. "Aišku, kad aš jų negeriu. Vietoj jų rytais darau specialius pratimus ir spaudimas normalizuojasi", – pataria K. Ilginis.

Rytas prasideda mankšta

"Dabar keliuosi 6.30 val., nors 20 metų gyvenau kitokiu ritmu: kėliausi 4 val. ryte, prabėgdavau 10 km, tuomet dušas ir 6 val. jau stovėdavau autobusų stotyje pasiruošęs vykti į darbą", – pasakoja Kazimieras.

Atsikėlęs K. Ilginis būtinai išgeria šilto vandens stiklinę bei palenda po kontrastiniu dušu. 15 metų kiekvieną rytą daro tą pačią mankštą, kilusią iš jogos sistemos. "Esu išleidęs knygutę "Kompleksas pratimų, kuriems 3000 metų", versta iš rusų kalbos. Po mankštos seka specialūs pratimai kraujo spaudimui mažinti ir dar 5 Tibeto pratimai. Visa tai trunka 1,5 val. Kai nedarau Tibeto pratimų, bėgioju parke ir darau fizinius pratimus dar apie 1 val.", – pasakoja Kazimieras.

Vyrauja vegetarinė mityba

Kazimieras pusryčiams dažniausiai valgo košes, dominuoja grikių košė su daržovėm arba specialiais saldėsiais, pagamintais žmonos. Cukraus visai nevartoja, bet be medaus prisipažįsta, kad neišgyvena. Kasdien suvalgo po pusę šaukštelio bičių duonelės. Prieš košę visada suvalgo tris-keturis obuolius, kuriuos kartais keičia greipfrutais, ananasais, būtinai dar išgeria 150 ml parūgštinto vandens. Sveikuolis prisipažįsta mėgstantis balintą kavą: "Vieną puodelį ryte leidžiu sau išgerti."

 

Pietums žmona verda troškinius su svogūnais, labai retai įdeda žuvies, paukštienos. Dienos metu kazimieras išgeria 3-4 puodelius žolelių arbatų prieš valgį, kurių turi daug. "Mėsos Gavėnios metu abu nevalgom, o šiaip labai epizodiškai, dažniausiai sūdytų lašinukų paragauju", – apie mitybą pasakoja vyras. Jis pasakoja, kad vakare dažniausiai užtenka juodos duonos gabaliuko, o prieš tai - 150 ml parūgštinto vandens.

"Kartas nuo karto darau iškrovos dienas, 10 dienų gyvenu su trimis pakeliais kruopų, kurios kainuoja 2-3 eurus. Jei suvoki, kad ne maisto kiekyje yra fizinio kūno sveikata, o tame, kaip tu pasirenki maistą, kaip derini jį, kaip valgai, ar tavo maistas palaimintas, problemų nekyla", – tvirtina K. Ilginis.

Maitinant dvasią stiprėja kūnas

"Sulaukęs 75-erių metų mąstau visai kitaip nei būdamas 35-erių. Ateina supratimas, kad reikia ruoštis ramiam ir žmoniškam išėjimui į kitą pasaulį: sveikam ir su šypsena, be kančių, be naštos kitiems žmonėms", – atvirauja Kazimieras.

Jo teigimu, pas žmogų yra tiek sveikatos, kiek yra prabudusi jo sąmonė. Tas, kuris yra sąmoningas, nerūko, nevartoja alkoholio, nesikeikia, neapšneka kitų, yra taikus. "Mūsų siela ir dvasia turi būti pamaitinta. Eilėraščiais aš sielą maitinu. Ir kūnas per tai stiprėja, – pasakoja Kazimieras. – Kol nesuprasim, kad tarp dvasios, sielos ir kūno yra neatskiriamas ryšys, atrodys, kad žmogus viską gali. Nieko žmogus negali, nieko jis nežino, yra visiškai silpnas. Tik iš savo puikybės, iš savo egoizmo, iš savo pasipūtimo ir godumo įsivaizduoja priešingai."


Ieškok, žmogau, savęs. Tam reikia prakaito ir laiko. Viskas turi būti daroma sąmoningai, per tai daug išmokstame, pažįstame save", – ragina sveiko gyvenimo būdo puoselėtojas.

Sveikata nesidomi tik nebrandūs

Vyro teigimu, žmonės nesirūpina sveikata dėl nepakankamo sąmoningumo, dažnai mano, kad dabar gyvena, valgo, dauginasi, miršta ir prapuola, kad po to nieko nebėra. "Gal senatvėje ir bus problemų, bus silpna, bet po to vis tiek nieko nėra. Nėra atsakomybės. Tai reiškia, kad žmogus yra labai nebrandus. Vienintelis patarimas – ieškoti savęs: ieškoti knygose, įdomiuose žmonėse, ypatingai maldoje, meditacijoje, geruose darbuose. Ir vieną dieną atsibundi žinodamas, jausdamas, kad save suradai: nebegali sėti blogio, apgauti, vogti, keiktis, apkalbinėti. Ateina ta šviesa, kuri daugiau neleidžia tavęs išvesti iš kelio", – sako vyras.

"Motinos Teresės žodžiais visiems noriu palinkėti: "Iš širdies einantys žodžiai gali būti trumpi ir lengvai ištariami, tačiau jų aidas begalinis". Būkite atsakingi už tariamą žodį, kad tas aidas nueitų gražus ir šviesus, išgrynintas, o ne juodas su keiksmu, aptemdantis juos tariantį ir kitus", – linki sveikuolis K. Ilginis.

GALERIJA

  • 75 metų sveikuolis: mano sąnariai – kaip jauno vaikino
  • 75 metų sveikuolis: mano sąnariai – kaip jauno vaikino
  • 75 metų sveikuolis: mano sąnariai – kaip jauno vaikino
  • 75 metų sveikuolis: mano sąnariai – kaip jauno vaikino
  • 75 metų sveikuolis: mano sąnariai – kaip jauno vaikino
Asmeninio archyvo nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS