Apsėstieji kompiuterinių žaidimų manijos: kada jau verta sunerimti? | kl.lt

APSĖSTIEJI KOMPIUTERINIŲ ŽAIDIMŲ MANIJOS: KADA JAU VERTA SUNERIMTI?

Šis amžius – naujųjų technologijų, kai vos spėjame sekti naujienas. Jos prikausto ir pavergia jaunimą, užpildo visą laisvalaikį. Priklausomybė kompiuteriniams žaidimams, kurie dabar jau galimi ir išmaniuosiuose telefonuose, yra liga.

Pastarojo penkmečio problema

Pasaulio sveikatos organizacija paskelbė atnaujintą tarptautinių ligų klasifikaciją, kurioje pirmą kartą paminėta priklausomybė nuo žaidimų.

Įdomu tai, kad Amerikos psichiatrų asociacija, 2013 m. išleidusi atnaujintą diagnostinį statistinį psichikos ligų žinyną, nebuvo įtraukusi šios priklausomybės dėl aiškių įrodymų, kad kompiuteriniai žaidimai sukelia priklausomybę, trūkumo.

"Pirmiausia priklausomas žmogus nekontroliuoja situacijos – žaidžia daugiau, intensyviau, ilgiau, dažniau, nei norėtų. Pavyzdžiui, žino, kad rytą reikės anksti keltis į darbą ar studijas, pamokas, bet toliau žaidžia. Kai kuriais atvejais net praleidžia darbą arba išvis nedirba. Priklausomam žmogui žaidimas tampa svarbiausiu gyvenime ir nuo to kenčia asmeniniai santykiai, darbo, studijų kokybė. Ir nors suprantama, kad žaidimas sukelia problemų, vis tiek toliau žaidžiama", – apie kompiuterinių žaidimų priklausomybę pasakoja psichologė Beatričė Kaziliūnaitė.

Priklausomybė diagnozuojama, kai toks elgesys trunka bent dvylika mėnesių. Jeigu simptomai ypač ryškūs, diagnozuojama ir anksčiau, teigia psichologai.

Priklausomybė diagnozuojama, kai toks elgesys trunka bent dvylika mėnesių. Jeigu simptomai ypač ryškūs, diagnozuojama ir anksčiau.

Valanda per dieną

Psichologė B.Kaziliūnaitė pataria, kaip elgtis tėvams.

"Drastiški draudimai ir neigiamas žaidimų vertinimas dažniausiai neduoda laukiamo efekto. O kam malonu, kai nuvertinamas tavo pomėgis? Kyla natūralus pyktis, nepasitenkinimas, kad tavęs nesupranta ir nenori suprasti. Geriausia, kai tėvai parodo pagarbą pomėgiams, bet nubrėžia ribą, kiek galima jais užsiimti. Kai kurie specialistai rekomenduoja žaidimams skirti vieną valandą per dieną, bet kiekvienas atvejis individualus, priklausomai nuo amžiaus, žaidimų ir tėvų požiūrio", – aiškina B.Kaziliūnaitė.

Paaugliai, žaisdami kompiuterinius žaidimus, tarsi pabėga nuo išorinio pasaulio. Žaidime jie gali viską pakreipti sava linkme, ten niekas nesityčioja, nesijuokia. Taigi, jei paauglys vis daugiau laiko leidžia įnikęs į žaidimus, vertėtų susirūpinti ir skirti jam daugiau dėmesio, stengtis spręsti šią problemą, kol ji dar nėra labai didelė.

Galima pabandyti kalbėtis su paaugliu apie jo gyvenimo siekius ir tikslus, atkreipti jo dėmesį, kad yra ir kitų svarbių bei įdomių dalykų gyvenime. Psichologė siūlo įvairių sprendimo būdų, tačiau sunkesniais atvejais rekomenduoja kreiptis į specialistą.

Dėkingas tėvams

Informacinių technologijų inžinierių grupės vadovas Darius Surkevičius turi tvirtą nuomonę apie kompiuterinių žaidimų poveikį.

"Nuo pat mažens domėjausi kompiuteriais ir jų žaidimais, bet mano tėvai buvo griežti ir visą laisvalaikį taip praleisti draudė. Pamatę mano polinkį į technologijas, pasiūlė lankyti jaunųjų kompiuterininkų būrelį. Ten galėjau ne tik žaisti, bet ir kurti žaidimus, o vėliau – ir programas. Tai mane paskatino dar labiau domėtis išmaniosiomis technologijomis", – D.Surkevičiaus įsitikinimu, vaikui reikia suteikti galimybę rinktis, tėvai turi stebėti, kas jam patinka, ir stengtis hobį paversti naudinga veikla.

Šiuo metu informacinių technologijų specialistas dirba mėgstamą darbą ir yra dėkingas tėvams, vaikystėje nukreipusiems teisinga linkme.

Taigi, tėvams, pastebėjusiems vaiko susidomėjimą kompiuteriais, verta pabandyti pomėgį paversti hobiu, popamokine veikla. Anot D.Surkevičiaus, šiuo metu yra dar daugiau galimybių tobulėti: galima kurti įvairias programėles, žaidimus išmaniesiems telefonams. Toks pomėgis tikrai gali tapti mylimu darbu.

Labai svarbu, kad patys tėvai nerodytų blogo pavyzdžio savo vaikams ir laisvalaikį leistų sveikai. Tuomet vaikai nesunkiai supras, kad gyvenime yra ką veikti ir be kompiuterinių žaidimų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS