Ar sprendžiamas vaistų trūkumo klausimas? | kl.lt

AR SPRENDŽIAMAS VAISTŲ TRŪKUMO KLAUSIMAS?

  • 2

Lietuva palaiko Čekijos kreipimąsi į Europos Komisiją (EK) dėl vaistų trūkumo. Sveikatos apsaugos ministras sako, kad nedidelės šalys, turinčios nedideles rinkas, su vaistų trūkumo problema susiduria reikšmingiau nei didelės šalys. Labiausiai Lietuvoje, kaip ir Čekijoje ar keliose kitose valstybėse, trūksta antibiotikų. Kokių sprendimų tikimasi europiniu lygiu, pokalbis su Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) Farmacijos politikos departamento direktore Anželika Oraite.

– Kaip greitai EK galėtų išspręsti vaistų trūkumo problemą mažesnėse šalyse?

– Problema buvo pradėta spręsti. 2020 m. buvo priimta vaistų strategija, kuri numatė keturis ramsčius. Iš tų keturių ramsčių vienas skirtas vaistų trūkumams. Jau sudarytos darbo grupės, vaistų grupės, mums atstovauja Valstybinė vaistų kontrolės tarnyba. Keičiamasi informacija ir bandoma sudaryti būtinųjų vaistų, kuriuos galbūt reikėtų kaupti ES, sąrašą. Kalbame apie priemones, kurios skatintų vaistų gamintojus grįžti iš trečiųjų šalių ir daugiau vaistų gaminti Europoje. Iš teisėkūros priemonių laukiama, kad kitą savaitę EK pateiks pasiūlymą dėl Europos teisyno peržiūros. Jame EK nurodo, kad bus atliepti ir mažų, ir didelių valstybių lūkesčiai, susiję su vaistų trūkumais. Visi laukiame kovo 29 d. ir žiūrėsime, ką EK siūlo, kokias priemones. Pasiūlymui pasiekus Europos Tarybą, Lietuvos atstovai ir SAM, Valstybės vaistų kontrolės tarnybos aktyviai dalyvaus šio pasiūlymo svarstyme ir Lietuvos pozicijos pristatyme.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Vadinasi, iki šiol priimti sprendimai, 2020 m. vaistų strategija nėra efektyvūs?

– Vaistų trūkumas, kaip reiškinys, buvo praeityje, yra dabar ir bus ateityje. Problema tai tampa tada, kai esmingai tai pajaučia pacientai. Šiais metais ypač jaučiamas antibiotikų stygius. Ieškoma galimybių, kaip gauti. Europiniu lygiu bendradarbiauja tarpusavyje šalys narės, tai mums padėjo gauti reikiamų vaistų iš Lenkijos. Bendradarbiaujant su EK buvo rastas gamintojas Indijoje, padėjo įsivežti skubiai reikiamų vaistų. EK valstybėms narėms siūlo priemonių, kurios nacionaline teise galėtų įsigyvendinti. Lietuvoje vaistus su užsienio pakuotėmis leidžiame įsivežti jau kelerius metus. Vardinių vaistinių preparatų tvarka parengta. Dalį priemonių turime ir jos leidžia dabar įsivežti trūkstamų vaistų.

– Ar ši problema gali kartotis ir per kitą ligų sezoną?

– Girdime tokių nuogąstavimų. Bandysime pasiruošti. Dabar ministerija artimiausiu metu planuoja peržiūrėti kompensuojamų vaistų stebėseną reglamentuojančius teisės aktus, kad būtų galima identifikuoti pavojus, galimą trūkumą anksčiau ir būtų galima tam pasiruošti. Užvakar Vyriausybė pritarė SAM inicijuotam Farmacijos įstatymo pakeitimo projektui, kuris irgi atliepia dalį klausimų, susijusių su vaistinių preparatų trūkumu. Įstatymų projektas bus teikiamas artimiausiu metu Seime ir diskusijos bus toliau tęsiamos.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Uztat

marmalo nors kibirais vezk.

Anonimas

Lnk turinys?? Nėra kam staispnius rašyti?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS