Ar tikrai žinote, kaip saugiai naudoti kondicionierių, kad vasarą nesusirgtumėte? | kl.lt

AR TIKRAI ŽINOTE, KAIP SAUGIAI NAUDOTI KONDICIONIERIŲ, KAD VASARĄ NESUSIRGTUMĖTE?

  • 1

Tikrai daugelis jau neįsivaizduoja gyvenimo be kondicionieriaus, tačiau ar kada susimąstėte, kokią žalą jis kelia mūsų sveikatai.

Ir kalbame ne tik apie temperatūrų skirtumus, o taisyklę, kurią dažnas tikrai gali būti pamiršęs. O už to slypi tikrai didesnės sveikatos problemos, praneša LNK žinių tarnyba.

Apie saugų kondicionierių naudojimą – LNK žurnalistės pokalbis su medicinos mokslų daktaru, kardiologu Mykolu Biliuku.

– Tai tikrai, gerbiamas Mykolai, kur šiandien važiuojame?

– Šiandien norėčiau važiuoti ten, kur nekaršta, kur pučia vėjas, kur oras primena krioklių ir miško orą.

– O šiaip, pačiam sėdėti automobilyje, kai yra įjungtas kondicionierius, matau, dabar yra 21 laipsnis nustatytas, ar yra išbandymas?

– Tai nėra išbandymas, tai yra optimali temperatūra, kai 21 laipsnis patalpoje. Pati ta vasaros metu.

– Nesate iš tų, kam kondicionierius yra siaubas sveikatai? Pavyzdžiui, kaip man.

– Nežinau, kaip dėl Jūsų, bet kondicionierius yra labai pažangus žmonijos išradimas. Ir pirmiausiai reikėtų pasidžiaugti, kad mes tokį prietaisą turime. Pasauliniai duomenys yra tokie: amerikiečiai namuose turi kondicionierius 87 proc. atvejų. Europiečiai tik 10 proc., o lietuviai – dar mažiau negu 10 proc. Bet nenusiminkime, kasmet kondicionierių padaugėja 15–20 proc.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

 

 

– Bet tai kada vis dėlto taip nutinka, kad kondicionierius kelia žalą mūsų sveikatai? Kada mes nemokame tinkamai jo naudoti? Kaip reikėtų?

– Pirmiausia, jeigu blogi meistrai įrenginėjo kondicionierius. Pastatė ne vietoje, pučia į galvas vasaros metu, džiovina odą, nesilaiko tokios temperatūros, kaip yra nustatyta normose. Žiemą 20–23 laipsniai turėtų būti patalpoje. Vasarą leidžiama daugiau – iki 25 laipsnių, tai – optimali temperatūra. Jeigu išeinama iš šitų ribų, kondicionierius dirba netvarkingai. Jeigu tas skirtumas yra didesnis ir žmogus išeina į lauką, jis patiria temperatūrinį šoką, sukrečiama nervų sistema. Toliau seka visa grandinė kardiologinių problemų. Todėl prieš išeinant į lauką, reikėtų tam tikrais laiko intervalais tą temperatūros skirtumą tarp išorės ir vidaus po du laipsnius mažinti. Na, kai liks 2–4 laipsnių skirtumas, tada galima išeiti į lauką.

Labai svarbus toks momentas, kad kondicionierius gali užkrėsti. Jeigu filtrai valomi retai arba paviršutiniškai, ten apsigyvena mikrobai, pelėsiai, grybeliai.

Labai svarbus toks momentas, kad kondicionierius gali užkrėsti. Jeigu filtrai valomi retai arba paviršutiniškai, ten apsigyvena mikrobai, pelėsiai, grybeliai. Reikia žinoti, kad kondicionierius, šaldydamas orą, turi savo šaltus vidinius mazgus ir ant jų kondensuojasi vanduo. O tai puiki terpė visokiam užkratui plisti. Ir pagaliau, ne tik įprasti mūsų mikrobai, bet dabar aprašyta, kad ir legioneliozė iš kondicionierių pasipila, kadangi ten drėgna viduje. Jeigu nevalo tinkamai oro filtras, kondicionierius tampa dulkių, bakterijų, cheminių medžiagų, alergenų talpykla, todėl buitinius kondicionierius reikia valyti vieną–du kartus per mėnesį. Mažiausiai per du mėnesius vieną kartą. Mes galime paklausti bet kurio vairuotojo, kada jis savo automobilio salone keitė oro filtrą. Retas, kuris tą pasakys.

– Manau, kad daugelis iš viso pagalvos, o jį reikia keisti?

– Taip. Atsisėdi kartais į taksi ir jauti pelėsio kvapą. Paklausiu vairuotojo, o jis sako, kad ne jo reikalas keisti, aš nežinau, kur jis yra. Ten mechanikai pas mus keičia.

– Vasaros laikotarpiu peršalimų netrūksta. Kaip Jūs teisingai paminėjote, kad net labai šaltas arbūzas, ištrauktas iš šaldytuvo, gali būti priežastis, kodėl žmogus serga. Kodėl vasarą peršalimų daug?

– Tikrai vasara turi savo rizikos veiksnių. Pirmas dalykas – staigūs atsišaldymai, ypač per karščius padaugėja peršalimų. Žmonės šokinėja į šaltus ežerus nepasiruošę tam, o gal ir išgėrę, išeina iš kondicionuojamos patalpos į šaltį arba kartais užeina į parduotuves, kad atsivėsintų. O po to vėl išeina į karščius. Tai susilpnina žmogaus imunitetą. Reikia suprasti tokį dalyką, kad šiluma, o ypač karštis, imunitetą silpnina.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

fff

Šiaip jau tie blogi mechanikai yra tik visose atsilikusiose šalyse ir ten, kur paslaugos pigios. Pvz. po kiekvieno skrydžio Wizzair reisu man savaitę skauda gerklę. Bet po skrydžio pvz. su Singapūro oro linijomis neskauda nieko. Lietuvoje įlipus į taksi su kondicionieriumi visada susergu sloga. O įlipus į taksi su kondicionieriumi Prancūzijoje - nekyla jokių problemų. Taigi esmė ne kondicionieriuose. O tik tame, kad pigi aviakompanija ar taksi įmonė tokiose atsilikusiose šalyse kaip Lietuva, perka ne kondicionierius, o tik jų imitaciją ir jų monatavimui samdo pigiai dirbantį žioplą meistrą. Jei visi pradės rėkti, kad su geru kondicionieriumi trigubai pabrangs važiavimas taksi ar skrydis lėktuvu, atsakysiu paprastai: TAI NESĄMONĖ IR JŪSŲ APGAUDINĖJIMAS. Tie pigūs reisai ne tokie jau pigūs, o geri reisai ne tokie jau brangūs ir ne kondicionierius sukelia bilieto kainą, o dažniausiai erdvė, t.y kokia sėdynė, kiek atsilenkia ir kiek tarp sėdynių paliekama vietos.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS