M. Strioga – apie skubą nusimetant kaukes ir beprasmybę skaičiuoti vakcinų nuo COVID-19 dozes | kl.lt

M. STRIOGA – APIE SKUBĄ NUSIMETANT KAUKES IR BEPRASMYBĘ SKAIČIUOTI VAKCINŲ NUO COVID-19 DOZES

  • 5

Sveikatos ekspertų taryba rekomenduoja dar labiau švelninti COVID-19 ribojimus ir pagaliau panaikinti privalomą kaukių dėvėjimą. Tarybos narys, onkoimunologas Marius Strioga abejoja tokia skuba ir sako, kad ateityje gali tekti skiepytis net dvejomis vakcinomis – viena adaptuota omikron atmainai, o kita – įprasta vakcina. Kaip skelbia LNK, mokslininkas ragina pamiršti ir skaičiavimą – COVID-19 greičiausiai taps sezonine liga, tad skaičiuoti dozes tampa beprasmiška.

– Ar yra tikimybė, kad nukris kaukės ir kada tai galėtų įvykti?

– Na, jos nukris, bet ne iš karto ir ne visiems. Ekspertų taryboje buvo įvairių minčių, bet daugmaž pripažįstama, kad viešose erdvėse, tarkim, prekybos vietose, mokyklose, tos kaukės tikslingumą galbūt jau praradusios. Tačiau viešajame transporte, ligoninėse, slaugos namuose, na, ten kur yra didžiausia tikimybė užsikrėsti ir kur yra labiausiai pažeidžiami žmonės, ten tos kaukės išliks.

– Ekspertų taryboje nebuvo vieningo sutarimo. Galbūt yra kitų valstybių patirčių, kur neskubama to daryti? Kokie yra tarptautiniai pavyzdžiai?

– Įvairios valstybės renkasi skirtingai. Pas vienus atvejų skaičius ir mirtingumas yra labai panašus kaip pas mus, bet jie kaukių yra atsisakę, pas kitus mirtingumo rodikliai yra mažesni, bet jie vis tiek kaukių reikalavimą įvairiose kryptyse išlaiko. Vieningos nuomonės nėra. 

Mano nuomone, nėra ko skubėti. Tai reikia daryti palaipsniui, stebint, kaip keisis epidemiologinė situacija. Tarkim, reikalavimas darbo vietoje, kur nuolatos kontaktuoja tie patys žmonės, mokyklose, prekybos centruose, jeigu čia atlaisvini ir matai, kad epidemiologinės situacijos tas neigiamai niekaip nepaveikė, tuomet galima svarstyti apie platesnį dalyką. Manau, kad imsimės šios nuosaikios strategijos. 

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

– Pakalbėkime šiek tiek apie vakcinas. Pasiskiepijusiųjų ir persirgusiųjų yra daug. Imunizacijos lygis yra aukštas. Jeigu kalbėtume apie ketvirtąją, penktąją dozę, tai galbūt jų nereikėtų skaičiuoti, nes tai galbūt jau yra sezoninė kaip gripo vakcina?

– Tai aš tai ir siūlau daryti. Taip, tai bus viena iš sezoninių vakcinų. Kaip neskaičiuojame gripo vakcinų, taip ir analogiška situacija bent jau kurį laiką bus ir su COVID-19 vakcinomis. Ar kasmet reikės ar du kartus per metus reikės vakcinuotis, ar visiems, ar tik didžiausios rizikos žmonėms, tai išaiškės. Ateinantį rudenį, prieš peršalimo, virusinių ligų sezoną, planuojama rugpjūčio pabaigoje rugsėjo pradžioje siūlyti vakcinaciją ketvirtąja doze. Labai krypstama link to, kad gali tekti naudoti ir dabar esamas vakcinas, o ne tą adaptuotą omikron atmainai. O jei naudoti adaptuotą vakciną, tai gal net kartu su esančiomis vakcinomis. Yra tam tikri imuninio atako subtilumai, kad organizmui susiduriant su omikron atmaina, nežiūrint, ar tai yra natūrali infekcija ar tai ko gero tas pats galios ir vakcinoms, imuninis atsakas susidaro tik prieš omikron, kitos viruso atmainos nėra padengiamos imuniniu atsaku.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

...

Dar labiau paplis virusas

Antanas

Na, esant tokiam mirtingumo procentui nesisaugo tegul tie, kam gyvent atsibodo.

Špricas \\\\\.../////

Nuo tokių nevispročių kiek žmonių kenčia.Seniai įrodyta,kad tos kaukės nieko nepadeda,o atvirkščiai KENKIA.____Tą skriogą su armonaute su SKAFANRU ant durnos galvos į kosmosą.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS