Daugėja skundų dėl peršamų neaiškių medikamentų: ką naudinga žinoti? | kl.lt

DAUGĖJA SKUNDŲ DĖL PERŠAMŲ NEAIŠKIŲ MEDIKAMENTŲ: KĄ NAUDINGA ŽINOTI?

  • 2

Pastaruoju metu labai padaugėjo gyventojų skundų dėl į pašto dėžutes platinamų laikraščių, kuriuose skelbiama klaidinanti ir tikrovės neatitinkanti informacija apie preparatus, esą leidžiančius greitai ir efektyviai atsikratyti vienokių ar kitokių ligų, sveikatos sutrikimų. Apie tai LNK pokalbis su Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos atstove Aiste Tautvydiene.

– Šis lankstinukas – įrodymas apie pastaruoju metu gaunamus skundus. Kokie jie ir apie ką?

– Pastaruoju metu sulaukiame tikrai nemažai pilietiškų žmonių nusiskundimų, kurie tvirtina savo pašto dėžutėse randantys leidinių, kuriuose skleidžiama klaidinanti ir tikrovės neatitinkanti informacija apie įvairius preparatus, neva labai greitai ir efektyviai padėsiančius atsikratyti įvairių sveikatos problemų.

– Leidinyje rašoma, kad klausą galima susigrąžinti net ir po 70 metų. Gal žmogui tai paskutinis šiaudas?

– Kurie platina šiuos leidinius, tikrai nori įtikinti tuo paskutiniu šiaudu. Noriu atkreipti dėmesį, kad gydo vaistai, jokiu būdu ne papildai. Vaistai ir papildai galbūt yra panašių pakuočių, parduodami vaistinėse, tačiau papildai yra maisto produktas, kuris maisto medžiagomis papildo mūsų maisto racioną ir negali turėti gydomųjų savybių. Tokių savybių turi tik vaistai. Visus žmones raginame būti budrius, išlikti atsakingais ir nesiimti savigyda. Turint sveikatos problemų, konsultuotis tik su gydytojais.

– Jūsų tarnyba turbūt susidūrusi ir su begale tokių pasiūlymų socialiniuose tinkluose. Kaip nepaklysti?

– Tikrai taip. Tarnyba ne vienus metus sulaukia nusiskundimų dėl socialinėje erdvėje platinamų neaiškios kilmės produktų, kurie pristatomi kaip vaistai, galintys išgydyti įvairiausias ligas. Jie dažniausiai reklamuojami specifinėse svetainėse, jos turi bendrų bruožų: gausu ryškių spalvų, deklaratyvių šūkių, pabrėžiančių stebuklingą gydomąjį poveikį, tekstas dažniausiai su gramatinėmis ir logikos klaidomis. Cituojami fiktyvūs gydytojai, tokių asmenų pasidomėjus nerandama. Būna, prisidengia ir tikrais gydytojais, tačiau pakeičia pareigas, gydymo įstaigą. Naudojasi ir žinomų žmonių vardais.

– Kaip atsirinkti ir neužkibti ant kabliuko?

– Norint patikrinti, ar reklamuojamas produktas yra vaistas, reikėtų apsilankyti mūsų tarnybos interneto svetainėje. Specialioje skiltyje įvesti reklamuojamų vaistų pavadinimą. Jei rezultatų nėra, vadinasi, reklamuojamas produktas tikrai nėra vaistas ir jo pirkti nevertėtų. Svarbu visus vaistus pirkti vaistinėse ir jų interneto svetainėse.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

Kur pasitikrinti, ar reklamuojamas maisto papildas legalus, ar ne, komentuoja Veterinarijos tarnybos atstovė Olga Barkovska.

– Kokia situacija dėl gausiai reklamuojamų papildų?

– Pasitikrinti, ar maisto papildas notifikuotas, ar jis gali būti tiekiamas Lietuvoje, galima mūsų interneto svetainėje įvedus arba įmonės pavadinimą, kuri platina produktą, arba preparato pavadinimą.

– Ar daug sulaukiate skundų dėl reklamuojamų stebuklingų preparatų?

– Skundų nemažai. Pernai sulaukėme apie 200 skundų, tačiau nereikia pamiršti, kad preparatai – nėra stebuklingi. Maisto papildai – ne vaistas. Jie nėra skirti gydyti, o tik papildyti maisto racioną.

– Ar juos galima pažaboti?

– Tarnyba daro daug – uždaro internetines parduotuves, tikrina įmones. Reikia žinoti, kad maisto papildai neturi jokių gydomųjų savybių.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Anonimas

UAB Natural pharmaceuticals ŠI ĮMONĖ PASTOVIAI ATAKUOJA SKAMBUČIAIS IR LAIŠKAIS PAGYVENUSIUS ŽMONES.Neturėdami medicininio išsilavinimo be tyrimų drysta siūlyti maisto papildus.Ar jie prisims asmeninę atsakomybę už papildu sukeltus šalutinius poveikius.?Siūlo ivairias loterijas tik užsisakykit ir laimėkit.Jie nesupranta žodžio NE! Atsiunčia papidų pabandymui kad tik žmogus užkibtų ant kabliuko.Apgailėtini.

NEPAMIRŠKIT

KAD IR VAISTUS IR VISOKIUS PAPILDUS REIKIA PIRKTI TIK VAISTINĖSE.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS