Dėl užsikrėtimo koronavirusu gydymo įstaigose Žalos nustatymo komisija gavo 10 skundų | kl.lt

DĖL UŽSIKRĖTIMO KORONAVIRUSU GYDYMO ĮSTAIGOSE ŽALOS NUSTATYMO KOMISIJA GAVO 10 SKUNDŲ

Nuo pandemijos pradžios dėl užsikrėtimo koronavirusu gydymo įstaigose Pacientų sveikatai padarytos žalos nustatymo komisija yra sulaukusi dešimt skundų, informavo Sveikatos apsaugos ministerija.

„Išnagrinėti du pareiškimai. Abu prašymai atlyginti žalą nebuvo patenkinti“, – BNS teigė ministerijos atstovė Lina Zimnickienė.

Anot jos, tokie sprendimai priimti, nes nepakako įrodymų, kad dėl koronaviruso infekcijos pacientų sveikatai buvo padaryta žala.

L. Zimnickienės teigimu, ministerija neturi informacijos, ar šie žmonės vėliau kreipėsi į teismą.

„Pacientų sveikatai padarytos žalos nustatymo komisija yra privaloma ikiteisminė institucija dėl žalos atlyginimo, tad pacientai dėl žalos atlyginimo tiesiai į teismą kreiptis negali. Informacijos apie tai, ar pareiškėjai, kurių prašymų komisija netenkino, kreipėsi į teismą, Sveikatos apsaugos ministerija neturi“, – komentavo ji.

Pasak ministerijos atstovės, kiti aštuoni prašymai yra dar nagrinėjami.

BNS ministerijos prašė pateikti daugiau informacijos apie prašymus atlyginti žalą – kokiose įstaigose ji galėjo būti patirta, dėl kokių aplinkybių, koks vidutinis prašomos kompensacijos dydis. Tačiau SAM informavo, kad tokios informacijos atskleisti negali dėl pacientų duomenų apsaugos.

Nuo šių metų sausio supaprastinta kompensacijų skyrimo tvarka už gydymo įstaigoje patirtą žalą. Priešingai nei anksčiau, pacientams ar jų artimiesiems nebereikia patiems įrodyti, jog jų sveikatai buvo pakenkta.

Pacientų sveikatai padarytos žalos nustatymo komisiją sudaro Lietuvos gydytojų sąjungos tarybos narė Daiva Brogienė, Lietuvos hematologų draugijos narė Rita Čekauskienė, Lietuvos pacientų forumo pirmininkė Ieva Drėgvienė, Valstybinės ligonių kasos Ekonomikos departamento Statistikos ir analizės skyriaus vedėja Jūratė Sabalienė, Neįgalumo ir darbingumo nustatymo komisijos prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Teisės skyriaus vedėja Jurgita Stirblienė, Stomuotų žmonių asociacijos „Diena“ pirmininkė Zita Juškienė, Sveikatos apsaugos ministerijos Teisės skyriaus vyriausioji specialistė Inga Skutkevičiūtė.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS