Diabetu ir koronavirusu sergantiems pacientams – padidėjusi mirties rizika | kl.lt

DIABETU IR KORONAVIRUSU SERGANTIEMS PACIENTAMS – PADIDĖJUSI MIRTIES RIZIKA

Vienas iš dešimties diabetu jau sergančių pacientų, į ligoninę paguldytų dėl COVID-19, per savaitę ligoninėje miršta, teigiama moksliniame žurnale „Diabetologia“ išleistame straipsnyje.

Du trečdaliai iš 1 300 Prancūzijoje tirtų diabetu sergančių COVID-19 pacientų buvo vyrai, o vidutinis visų pacientų amžius siekė 70 metų.

„Dėl diabeto kylančios komplikacijos ir pacientų amžius padidina mirties riziką. Padidėjęs KMI (kūno masės indeksas) yra susijęs su didesne rizika, kad pacientui reikės mechaninės plaučių ventiliacijos, ir didesne mirties rizika“, – sakoma moksliniame straipsnyje.

Tiesa, pats gliukozės kiekis kraujyje, mokslininkų teigimu, nedaro įtakos pacientų atsparumui COVID-19.

Vadinamąsias mikrovaskulines komplikacijas, veikiančias akis, inkstus ir nervus, patyrė beveik pusė tirtų pacientų, kurie kovo 10–31 dienomis buvo paguldyti į 53 Prancūzijos ligonines.

Apie 40 proc. pacientų turėjo problemų, susijusių su padidėjusiomis širdies ir smegenų arterijomis.

Bent vieną iš šių dviejų rūšių komplikacijų patyrusių pacientų mirties rizika per savaitę ligoninėje išaugo dvigubai. Taip pat nustatyta, kad vyresnių nei 75 metų amžiaus pacientų mirties rizika net 14 kartų didesnė nei jaunesnių nei 55 metų amžiaus pacientų.

Per savaitę nuo paguldymo į ligoninę dėl COVID-19 penktadaliui pacientų prireikė plaučių ventiliacijos, kas dešimtas – mirė, o beveik ketvirtadalis buvo išrašyti iš ligoninės.

Šiame tyrime patvirtinta, kad insulinas ir kiti vaistai, skirti gliukozės kiekio kraujyje kontrolei, nėra susiję su COVID-19 komplikacijų rizika, todėl diabetu sergantys žmonės ir toliau gali juos vartoti.

COVID-19 komplikacijas taip pat gali sukelti širdies ligos, aukštas kraujospūdis ir plaučių ligos.

Visame pasaulyje užregistruotų COVID-19 atvejų skaičius artėja prie 6 mln., tačiau manoma, kad tikrasis užsikrėtusiųjų koronavirusu skaičius yra kur kas didesnis.

Šiuo metu pasaulyje nuo COVID-19 mirė daugiau nei 354 tūkst. žmonių.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Anonimas

Anksčiau ar vėliau visvien reikės mirti. Net ir Landsbergis numirs. Tai ir aš su savo diabetu kada nors iškeliausiu...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS