Direktorius: po politikų kritikos susirgusieji nebenori teikti NVSC informacijos | kl.lt

DIREKTORIUS: PO POLITIKŲ KRITIKOS SUSIRGUSIEJI NEBENORI TEIKTI NVSC INFORMACIJOS

Dėl politikų kritikos Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) susiduria su gyventojų, kuriems skambinama dėl epidemiologinių tyrimų, priešiškumu, sako įstaigos direktorius.

„Šiuo metu NVSC specialistai susiduria su ypatingai priešiška visuomenės reakcija, kuri kilo po neigiamo politikų vertinimo apie įstaigos veiklą, ypač po to, kai žiniasklaidoje buvo pateiktas įstaigos veiklos vertinimas, kuriame buvo pasakyta, kad NVSC indėlis valdant pandemiją yra menkas“, – antradienį spaudos konferencijoje sakė NVSC direktorius Robertas Petraitis.

Jis teigia, kad žmonės, kuriuos apklausia NVSC darbuotojai, atsisako jiems pateikti informaciją.

Paklaustas, ar po sveikatos apsaugos ministro Arūno Dulkio ir premjerės Ingridos Šimonytės kritikos ketina trauktis iš pareigų, jis teigė laukiantis iš ministerijos savo veiklos vertinimo.

„Atsakydamas į jūsų klausimą, ar ketinu trauktis, tai iš tikrųjų laukiu, kol bus nustatyti mano veiklos trūkumai“, – sakė įstaigos vadovas.

„Aš esu karjeros valstybės tarnautojas ir tikrai turi būti trūkumai mano veiklos ir įstaigos veiklos nustatyti, pateikti nustatyta tvarka, o tada, tuos trūkumus įvertinęs, priimčiau sprendimą“, – vėliau taip pat sakė jis.

Sveikatos apsaugos ministras antradienį suabejojo šios įstaigos indėliu valdant pandemiją.

„Šis centras yra tik vienas iš dalyvių ir pagal tai, kiek jis realiai prisidėjo prie šios pandemijos tvarkymo, tai aš visai jo neįvardyčiau kaip dabar svarbiausio dalyvio, atvirkščiai – tas indėlis man kuo toliau, tuo labiau atrodo pakankamai kuklus, nors lūkestis, be abejo, galėtų būti didesnis“, – LRT radijui antradienį sakė A. Dulkys.

Tiek jis, tiek premjerė Ingrida Šimonytė, yra išsakiusi kritikos įstaigos vadovų atžvilgiu dėl netinkamai organizuojamos veiklos bei dėl netikslios mirčių nuo COVID-19 statistikos.

Antradienį iš pareigų pasitraukė NVSC direktoriaus pavaduotojas Giedrius Nariūnas, jo pasitraukimo priežastis nėra žinoma.

Trūksta 100 darbuotojų

Daug kritikos dėl darbo organizavimo iš politikų susilaukiantis Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) vadovas Robertas Petraitis tvirtina, kad tam, jog būtų tinkamai vykdomos centro funkcijos, trūksta apie 100 darbuotojų.

„Lyginant su kitomis šalimis, Lietuvoje atvejus tiriančių (...) darbuotojų skaičius yra žemesnis nei vidutinis. Lietuvoje maždaug, jei žiūrėtume į 100 tūkst. gyventojų, sąlytį turėjusius atvejus tiria 22 darbuotojai 100 tūkst. gyventojų. Pavyzdžiui, Jungtinėje Karalystėje yra 32 darbuotojai 100 tūkst. gyventojų. Matome, kad tikrai Lietuvoje darbuotojų, vykdančių tas funkcijas, skaičius yra žymiai mažesnis“, – antradienį surengtoje spaudos konferencijoje sakė NVSC vadovas.

Užkrečiamųjų ligų informacinė sistema

Automatizuoti Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) veiklą būtų leidusi Užkrečiamų ligų ir jų sukėlėjų valstybės informacinė sistema, tačiau ji nebuvo laiku perduota iš Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC), sako NVSC vadovas Robertas Petraitis.

„Dar prieš pandemiją, virusui pasirodžius Kinijoje, prašėme ministerijos perduoti NVSC Užkrečiamųjų ligų ir jų sukėlėjų valstybės informacinę sistemą ir ją modernizuoti. Paprašėme tos sistemos tam, kad galėtume daugelį procesų automatizuoti ir skaitmenizuoti“, – spaudos konferencijoje antradienį sakė R. Petraitis.

Pasak jo, kadangi tuo metu sprendimas dėl sistemos perdavimo priimtas nebuvo, NVSC nusprendė kurti savo sistemą, kuri leistų rinkti informaciją apie parvykstančius keleivius, izoliacijoje esančius asmenis.

Šiai sistemai, pasak R. Petraičio, nuolat reikėjo programinių pataisymų, nes itin dažnai keitėsi numatyti reikalavimai izoliacijai.

„Kai atvejų buvo mažai, NVSC susitvarkydavo ir savo įprastiniais informacijos valdymo būdais – nelabai jie modernūs, bet susitvarkydavo“, – sakė įstaigos vadovas.

Sprendimas perduoti NVSC minėtą sistemą priimtas rugpjūtį, tačiau šiam sprendimui pasipriešino ULAC. Sistema iki šiol nėra perduota NVSC.

Užkrečiamų ligų ir jų sukėlėjų informacinė sistema yra skirta susieti užkrečiamąją ligą su asmeniui išskirtu sukėlėju ir tvarkyti duomenis apie asmenis, užsikrėtusius tam tikra užkrečiamąja liga, bei perduoti šią informaciją tarp skirtingų institucijų.

Šią informacinę sistemą iki šiol valdė ULAC. už tai, kad neperdavė informacinės sistemos NVSC, iš pareigų atleistas ULAC direktorius Saulius Čaplinskas, jis turi nedarbingumą.

S. Čaplinsko teigimu, ankstesnio ministro Aurelijaus Verygos sprendimas perduoti sistemą yra siekis sužlugdyti ULAC, atimant pagrindinį darbo įrankį. Šis ministro sprendimas buvo apskųstas teismui.

GALERIJA

  • Robertas Petraitis
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS