A. Dulkys: kiekvienas kyšį paėmęs medikas turi žinoti, kad gali netekti licencijos | kl.lt

A. DULKYS: KIEKVIENAS KYŠĮ PAĖMĘS MEDIKAS TURI ŽINOTI, KAD GALI NETEKTI LICENCIJOS

Kiekvienas kyšį iš paciento paėmęs medikas turi žinoti, kad rizikuoja ir baudžiamąja atsakomybe, ir licencijos praradimu, sako sveikatos apsaugos ministras.

„(...) kiekvienas gydytojas ar kitas sveikatos priežiūros specialistas, priėmęs ar reikalavęs kyšio iš paciento, turi žinoti, kad rizikuoja ne tik užsitraukti baudžiamąją atsakomybę, tačiau rizikuoja ir netekti savo veiklos licencijos“, – antradienį Seime sakė Arūnas Dulkys.

Dešimt parlamentarų jį pakvietė atsakyti į klausimus, susijusius su gydytojo chirurgo ir abdominalinio chirurgo licencijos panaikinimo buvusiam Santaros klinikų vadovui Kęstučiui Strupui. Teismas jį yra pripažinęs kaltu paėmus kyšį iš pacientės.

Seimo nariams kilo klausimų, kokiu pagrindu žinomam medikui panaikinta licencija.

Ministro teigimu, Valstybinė akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnyba licenciją panaikino vadovaudamasi Medicinos praktikos įstatymo norma, kad licencijos galiojimas panaikinamas, jeigu gydytojas šiurkščiai pažeidė paciento teises: pasinaudojo pareigomis norėdamas sau gauti neteisėtų pajamų arba dėl kitokių asmeninių paskatų.

„Taigi, tolerancijos šioje vietoje nebus“, – sakė A. Dulkys.

Jis tvirtino, kad per pastarąjį dešimtmetį, iki šios Vyriausybės veiklos pradžios, minėtu pagrindu panaikintos vos dvi medicinos praktikos licencijos, nors už kyšininkavimą nuteisti 22 asmens sveikatos priežiūros specialistai.

„Dar daugiau, gilinantis į situaciją paaiškėjo, kad nors įstatymų leidėjas jau seniai suteikė realų įrankį korupcijai asmens sveikatos priežiūros sektoriuje mažinti, iki šiol nebuvo sukurta efektyvi jo įgyvendinimo sistema. Gydytojai nežino, kad už kyšininkavimą jiems gali būti stabdomos ar panaikinamos licencijos, o Akreditavimo tarnyba savo iniciatyva nesiima įstatyme numatytų veiksmų, kol į juos kažkas raštu nesikreipia“, – sakė sveikatos apsaugos ministras.

Taigi, tolerancijos šioje vietoje nebus.

Jis tvirtino sieksiąs, jog minėtas teisinis reguliavimas veiktų visa apimtimi.

„Išimčių nebus niekam“, – pabrėžė A. Dulkys.

Jo duomenimis, pernai ir šiemet Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) sulaukė teisėsaugos institucijų kreipimųsi dėl dviejų sveikatos priežiūros specialistų licencijų panaikinimo, nes tie specialistai yra nuteisti už korupcinių veikų padarymą.

SAM taip pat informuota, kad dar aštuoniems sveikatos priežiūros specialistams yra pateikti įtarimai dėl korupcijos.

Kita vertus, A. Dulkys teigė, jog licencijos panaikintos ne visam laikui – po trijų mėnesių gydytojas gali kreiptis dėl naujos išdavimo.

„Šiuo metu svarstoma tokius terminus ilginti“, – sakė ministras.

Vilniaus apygardos teismas pernai gruodį paliko galioti pirmosios instancijos teismo nuosprendį, kuriuo K. Strupas buvo pripažintas kaltu dėl smulkaus kyšininkavimo, o jam neteisėtą atlygį davusi pacientė – kalta dėl smulkaus papirkimo.

Teismas konstatavo, kad K. Strupas, būdamas Santaros klinikų generaliniu direktoriumi ir praktikuojančiu chirurgu, 2018 metų sausio mėnesį iš pacientės paėmė 100 eurų kyšį už tai, kad jos pageidaujamu laiku jis pats atliktų jai operaciją.

K. Strupui skirta 5 tūkst. eurų, pacientei – 4,5 tūkst. eurų bauda.

Rašyti komentarą
Komentarai (25)

kaunas

Iš tikrųjų licencijas reikia atimti iš ortodontų už mokesčių valstybei nesumokėjimą. Ir tai sudaro ne šimtas eurų. Ar nevykdo ministras kokį nors užsakymą, atimdamas licenciją iš talentingo chirurgo?

keista

kol dulkė nepasakė jie to nežinojo

o kiek gi

Diulcė yra gavęs? Į kišenių? Kas suskaičiuos, tas gaus medalį, šokoladinį, aišku.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS