Ekspertai apie trečiąjį skiepą nuo COVID-19: masinė revakcinacija šiuo metu nėra tikslinga | kl.lt

EKSPERTAI APIE TREČIĄJĮ SKIEPĄ NUO COVID-19: MASINĖ REVAKCINACIJA ŠIUO METU NĖRA TIKSLINGA

  • 0

Masinė revakcinacija nuo COVID-19 šiuo metu nėra tikslinga, nusprendė pirmadienį posėdžiavę nepriklausomos ekspertų tarybos prie Vyriausybės ekspertai. Ekspertų tarybos narys, Nacionalinio vėžio instituto (NVI) onkoimunologas, biomedicinos mokslų daktaras Marius Strioga išskyrė esminius susitikimo momentus.

Revakcinacija – rizikos grupių asmenims

Kaip feisbuke rašė M. Strioga, buvo dar kartą įvertintas trečiosios vakcinos dozės taikymas kitų šalių patirčių kontekste.

„Diskusijų metu prieita prie išvados, kad Lietuvoje buvo racionaliai pasirinkta šių rizikos grupių revakcinacija: asmenų nuo 65 metų amžiaus; slaugos/globos įstaigų gyventojų ir darbuotojų; sveikatos priežiūros specialistų; imunosupresuotų asmenų (pvz., gaunančių imuninį atsaką stipriai slopinantį gydymą po organų ar kaulų čiulpų transplantacijos, sergant kai kuriomis onkohematologinėmis ligomis, taip pat dializuojamų pacientų)“, – rašė Ekspertų tarybos narys. 

Šioms rizikos grupėms priklausančių žmonių revakcinacija galima praėjus šešiems mėnesiams po pirminės vakcinacijos – išskyrus imunosupresuotus asmenis, kuriems ji gali būti atliekama ir anksčiau gydytojo sprendimu. Revakcinacijai skiriamos kompanijų „Pfizer-BioNTech“ ar „Moderna“ vakcinos, nepriklausomai nuo to, kokia vakcina žmogus buvo paskiepytas anksčiau.

„Masinė revakcinacija šiuo metu nėra tikslinga“, – aiškino specialistas, pasidalijęs ir atliktų tyrimų rezultatais. 

Anot jo, revakcinacijos tikslingumą pagrindžia Izraelyje atlikto didelės imties tyrimo rezultatai, rodantys, kad, praėjus bent 12 dienų po trečiosios „Pfizer-BioNTech“ dozės įskiepijimo tikimybė užsikrėsti delta atmaina sumažėja 11,3 karto, lyginant su trečiosios dozės negavusiais asmenimis; tikimybė susirgti sunkia COVID-19 ligos forma sumažėja 19,5 karto, lyginant su trečiosios dozės negavusiais asmenimis. Pasak autorių, trečioji dozė „atkuria“ anksčiau stebėtą „Pfizer-BioNTech“ vakcinos 95 proc. efektyvumą.

Anot specialisto, abejojantys revakcinacijos tikslingumu, gali atlikti antikūnų titro nustatymą.

„Beje, gausėjantys duomenys rodo, kad antikūnų titras koreliuoja su įvairių COVID-19 vakcinų efektyvumu. Didesnis iRNR kiekis „Moderna“ vakcinos dozėje (100 μg), lyginant su „Pfizer-BioNTech“ vakcina (30 μg), gali būti susijęs su stipresne šalutinių poveikių išraiška, ypač revakcinacijos metu: aš manau, kol revakcinacijai taikomos originalios „Pfizer-BioNTech“ ir „Moderna“ vakcinų dozės, patartina pasirinkti „Pfizer-BioNTech“ vakciną, ypač jaunesniems nei 40 metų vyrams medikams (siekiant išvengti galimo miokardito)“, – rašė M. Strioga.

Reanimacijoje – 86 proc. nevakcinuotų pacientų

Pirmadienį posėdyje dalyvavo du kviestiniai ekspertai – Santaros klinikų II Reanimacijos ir intensyviosios terapijos skyriaus (RITS) vedėja doc. dr. Donata Ringaitienė bei Santaros klinikų Anesteziologijos, RITS ir skausmo gydymo centro vadovas prof. Tomas Jovaiša, turintis darbo patirties Londono ligoninių RITS.

Posėdyje buvo pateikta išsami informacija apie COVID-19 pacientus, gydytus ar tebegydomus Vilniaus ligoninių RITS nuo šių metų rugpjūčio 1  iki rugsėjo 14 d. Per šį laikotarpį reanimacijos skyriuose gydyti 79 pacientai.

„Turbūt nieko nenustebins, kad iš jų – 86 proc. buvo nevakcinuoti ir tik 6 proc. – pilnai vakcinuoti. Bet, manau, nustebins tai, kokią dalį nevakcinuotų pacientų sudaro jaunesni nei 60 metų asmenys, ir kiek iš jų neturi reikšmingų sveikatos sutrikimų. Taip pat palygintos dabartinės (ketvirtosios) pandemijos bangos (sukeltos delta atmainos) ir prieš tai buvusių pandemijos bangų RITS pacientų charakteristikos“, – rašė M. Strioga, pažadėjęs, kad šie duomenys artimiausiu metu bus paskelbti visuomenei.

Kitos savaitės „vinis“ – duomenys apie mirtis po COVID-19 vakcinacijos

„Manau, kad kitos savaitės „vinis“ bus mirčių, įvykusių 28 d. laikotarpiu po COVID-19 vakcinacijos, analizės pateikimas visuomenei. Bus pateikta mirtingumo analizė po vakcinacijos ir po simptominės COVID-19 ligos. Galiu tik anonsuoti, kad šie duomenys paneigs vakcinų skeptikų skleidžiamas pasakėčias apie kalnus vakcinacijos aukų. Maža to, analizės autoriai sako, kad visi norintys galės tuos duomenis lengvai patikrinti, remdamiesi viešai prieinamais oficialiais duomenų šaltiniais“, – sakė ekspertas. 

Statistikos departamento ketvirtadienį pateiktais duomenimis, nuo COVID-19 ligos iki šiol iš viso Lietuvoje mirė 4866 žmonės, iš jų pilnai paskiepyti buvo 85. Tiesiogiai ir netiesiogiai su COVID-19 siejamos 9677 mirtys.

Praėjusią parą nustatyti 1486 nauji COVID-19 atvejai, mirė 15 žmonių. Trylika mirusiųjų buvo nepaskiepyti arba paskiepyti iš dalies.

Nuo COVID-19 ligoninėse gydomų pacientų skaičius viršijo tūkstantį ir šiuo metu siekia 1014. Reanimacijoje gydoma 116 pacientų. Lyginant su ankstesne para žmonių ligoninėse padaugėjo dviem dešimtimis.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS