Ekspertas apie A. Verygą ir S. Skvernelį: laikinoji Vyriausybė pasirinko ignoravimo kelią | kl.lt

EKSPERTAS APIE A. VERYGĄ IR S. SKVERNELĮ: LAIKINOJI VYRIAUSYBĖ PASIRINKO IGNORAVIMO KELIĄ

  • 14

Prezidento Gitano Nausėdos suburtos Sveikatos tarybos narys, matematikas, Vaidotas Zemlys-Balevičius savo feisbuko paskyroje pasidalijo įžvalgomis apie COVID-19 situacijos valdymą. Jis negailėjo kritikos laikinosios Vyriausybės atstovams Sauliui Skverneliui ir Aurelijui Verygai ir teigė nusivylęs šių politikų sprendimu nepasirodyti savaitgalį rengtame posėdyje.

„Dėl sudėtingos situacijos Prezidentūra penktadienį paprašo Sveikatos ekspertų tarybos paruošti rekomendacijas sekmadieniui. Šeštadienį Tarybos nariai praleidžia ruošdami rekomendacijas ir jų mokslinį pagrindimą bei diskutuodami visų rekomendacijų privalumus ir trūkumus. Paskutinis posėdis truko tris valandas be pertraukų. Pasibaigus posėdžiui dar buvo redaguojamas tekstas ir dailinama prezentacija“, – apie intensyvų darbą, vykusį savaitgalį, rašė mokslininkas.

Priemonės bus skausmingos, nes medikai Kalėdų ir taip tikrai nešvęs, o pagal dabartines tendencijas net ir imantis griežtų priemonių nepanašu, kad jas švęsti galės ir likusi Lietuva.

„Ateina sekmadienis, vyksta posėdis, pristatomos rekomendacijos. Prezidentas kalba kad turime būti vieningi ir kartu spręsti iškilusias problemas. Prof. Nida Žemaitienė pamini kad esant sudėtingai situacijai labai svarbi komunikacija ir valstybės lyderių palaikymas. Remigijus Mažeika dar kartą primena su kokiomis problemomis susiduria medikai. Grįžę namo jie verkia, nes negali susitaikyti su mirtimis darbe. Ekspertai pristato savo rekomendacijas. Po rekomendacijų duodamas žodis naujai paskirtai ministrei pirmininkei Ingridai Šimonytei. Ji padėkoja už darbą, pritaria, kad situacija yra sudėtinga ir kad reikėtų paskubėti su sprendimais ir primena, kad juos dabar gali priimti tik laikinai einantys pareigas ministras pirmininkas S. Skvernelis ir sveikatos apsaugos ministras A. Veryga. Tada paaiškėja, kad jų posėdyje tiesiog nėra. Ir čia man asmeniškai „trūksta plionkė“, – apie užplūdusią neviltį rašė V. Zemlys-Balevičius.

Pasak eksperto, reikės įdėti daug darbo, kad visuomenė būtų įtikinta, jog griežtesnės priemonės kovoje su COVID-19 yra tikrai reikalingos. „Apie kokį darbą kartu ir lyderystę galima kalbėti, kai net nuotoliniu būdu prisijungti prie posėdžio tie žmonės, kurie gali imtis sprendimų, nesiteikia? Niekam ne paslaptis, kad ekspertų taryba dirba visuomeniniais pagrindais ir turi tik patariamąją galią. Tik Vyriausybės ir Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) pasirinkimas, kiek dėmesio į ją reikia kreipti. Vykdomosios valdžios dalyvavimas posėdyje parodytų, kad priimant sprendimus atsižvelgiama į visas įmanomas priemones. O priemonės bus skausmingos, nes medikai Kalėdų ir taip tikrai nešvęs, o pagal dabartines tendencijas net ir imantis griežtų priemonių nepanašu, kad jas švęsti galės ir likusi Lietuva. Kad ir kokių priemonių bus imtasi, bus daug klausimų ir reikės daug dirbti, kad būtų galima įtikinti visuomenę, kad būtent šios priemonės yra reikalingos. Ekspertų taryba prie kiekvienos rekomendacijos ruošia argumentus tiek iš dabar matomų duomenų, tiek iš mokslinės literatūros. Pirminiu variantu pasidalinta su visais posėdžio dalyviais, o visuomenei pagrindimas bus pristatytas, jį sutvarkius, nes elementariai vakar neliko laiko tam padaryti“, – socialiniame tinkle rašė V. Zemlys-Balevičius.

Deja, laikinoji Vyriausybė pasirinko elementaraus ignoravimo kelią.

Freepik.com nuotr.

„Visų iki šiol Vyriausybės siūlytų priemonių pagrindimo, deja, neteko matyti. Jau galima tvirtai teigti, kad jos negali būti pagrįstos dar kokiais nors slaptais duomenimis, nes jų paprasčiausiai nėra. Su Nacionaliniu visuomenės sveikatos centru (NVSC) viskas išsiaiškinta, 41 proc. atvejų nežinoma, 10 proc. neištirta. Visi supranta, kad idealių duomenų nebus. Be jų bus priimti nebūtinai teisingi sprendimai, bet nieko nedarymo kaina yra per didelė – žmonių mirtys. Todėl, mano nuomone, priimant bet kokius sprendimus, ypatingai svarbu išklausyti alternatyvią nuomonę, kad būtų galima pasitikrinti, ar ko nors nepražiopsojai. Deja, laikinoji Vyriausybė pasirinko elementaraus ignoravimo kelią. Taip, posėdyje dalyvavo SAM ir Vyriausybės atstovai, buvo padėkota už rekomendacijas. Jos bus svarstomos pirmadienį ir kažkas bus nutarta trečiadienį. Nes kam skubėti? COVID-19 ligonių skaičius šiandien perkopė 2000, ar gi čia problema?“ – klausė mokslininkas.

Ekspertas svarstė, dėl kokių priežasčių A. Veryga ir S. Skvernelis nepasirodė posėdyje. „Paprastai į darbą neateini tik dėl labai rimtų priežasčių. Galbūt premjeras su ministru netikėtai susirgo ir dabar patys guli ligoninėje. O gal vakar kaip tyčia dalyvavo „šefo“ gimtadienyje? Čia išreikšta mano asmeninė nuomonė, kaip paprasto Lietuvos piliečio, kuris yra šiek tiek pervargęs, nes per savo didelę burną įsigijo papildomą neapmokamą darbą, kuris suvalgo visą laisvą laiką vakarais ir savaitgaliais. Mano išmanymo sritis apsiriboja matematika, statistika ir duomenimis. Stengiuosi susilaikyti nuo politinių pareiškimų, nes mane motyvuoja išspręstos problemos, o ne kalbos apie jas. Bet šiandien nesusilaikiau. Iš anksto atsiprašau“, – feisbuke rašė V. Zemlys-Balevičius.

Rašyti komentarą
Komentarai (14)

nu

kokia nepagarba matematikui-ekspertui

Aelita

Gana jau > Kiekvienas dirba savo darbą.

norėtusi matyti pagaliau

Ant kuolo abudu išgamas.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS