ES agentūra: omikron netrukus gali sukelti daugiau nei pusę visų užsikrėtimo COVID-19 atvejų | kl.lt

ES AGENTŪRA: OMIKRON NETRUKUS GALI SUKELTI DAUGIAU NEI PUSĘ VISŲ UŽSIKRĖTIMO COVID-19 ATVEJŲ

Pandeminio koronaviruso omikron variantas, kuris, kaip manoma, yra labiau užkrečiamas nei ankstesnės atmainos, artimiausiais mėnesiais gali tapti daugiau nei pusės visų užsikrėtimo atvejų priežastimi Europoje, ketvirtadienį pranešė Europos ligų prevencijos ir kontrolės centras (ELPKC).

„Remiantis ELPKC atliktu matematiniu modeliavimu, esama požymių, kad omikron atmaina per ateinančius kelis mėnesius gali sukelti daugiau nei pusę visų užsikrėtimo SARS-CoV-2 atvejų ES ir EEE (Europos ekonominėje erdvėje)“, – rašoma agentūros grėsmės vertinimo ataskaitoje.

Afrikos CDC: nereikia panikuoti dėl omikron atmainos

Tuo tarpu Afrikos Sąjungos (AS) Ligų kontrolės ir prevencijos centras (CDC) ketvirtadienį paragino pasaulį nepanikuoti dėl naujos koronaviruso atmainos omikron, kuri jau paskatino kai kurių valstybių vyriausybes paskelbti naujus ribojimus.

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) pirmųjų pranešimų apie naująją atmainą sulaukė prieš savaitę, iš Pietų Afrikos. Jos buvimas netrukus buvo patvirtintas kituose žemynuose ir buvo imta nerimauti dėl dar vienos mirtinos infekcijų bangos bei to, kad jau beveik dvejus metus trunkanti kova su pandemija dar nesibaigė.

Tačiau Afrikos CDC vadovas Johnas Nkengasongas paragino pasaulį laikytis rimties. „Esame labai sunerimę, tačiau nesijaudiname, kad situacija negali būti valdoma, – spaudos konferencijoje sakė jis.– Nereikia panikuoti. Nesame bejėgiai.“

Reaguodamos į prieš savaitę aptiktą naująją atmainą, kai kurių Europos šalių vyriausybės sparčiai sugrąžino griežtus ribojimus, įskaitant kaukių dėvėjimo prievolę ir saugaus atstumo laikymosi taisykles, o kartais ir kelionių ribojimus, kurie daugiausiai apima Afrikos šalis.

Afrikos CDC teigė, kad jau „kurį laiką“ ruošėsi dar vienai galimai koronaviruso atmainai ir buvo gerai pasiruošusi suvaldyti potencialų atvejų šuolį. „Mūsų žemynui tai bus jau ketvirtoji banga, – teigė J. Nkengasongas. – Žinome, kaip sparčiai dislokuoti greitojo reagavimo pajėgas ir kaip surengti reikiamas intervencijas.“

J. Nkengasongas pridūrė, kad į Afriką taip pat „stabiliai plūsta“ vakcinos. Tačiau nepaisant to, skiepijimo lygis šiame beveik 1,2 mlrd. gyventojų turinčiame žemyne yra žemas ir iki šiol visiškai paskiepyta tik 7 proc. žmonių.

Skaičiuojama, kad, siekiant paskiepyti 60 proc. Afrikos gyventojų, žemynui reikia gauti maždaug 1,5 mlrd. vakcinos dozių. Tačiau atitinkamas skaičius kol kas sudaro tik apie 400 mln.

Jungtinės Tautos (JT) ir PSO spalį pažėrė kritikos turtingose šalyse pradėtoms skiepijimo sustiprinamąja doze kampanijoms ir nurodė, kad taip apribojama labiau nepasiturinčių šalių prieiga prie vakcinų.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Bronx

Obuolį baranką....

4

Naujos atmainos sveikiems žmonėms tik stiprina imuniteta

trumpai drūtai:

Uostykit šliosą.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS