Gydytojai apie COVID-19: dabartiniai atvejai – tik Aisbergo viršūnė, negrįšime į gyvenimą be kaukių | kl.lt

GYDYTOJAI APIE COVID-19: DABARTINIAI ATVEJAI – TIK AISBERGO VIRŠŪNĖ, NEGRĮŠIME Į GYVENIMĄ BE KAUKIŲ

  • 28

Lietuvoje koronavirusu kasdien suserga vis daugiau žmonių. Gyventojai vėl šturmuoja vaistines ir masiškai perka greituosius testus bei apsaugines veido kaukes. Jų parduodama dvigubai daugiau nei prieš kelis mėnesius. Tačiau gydytojai sako, kad tai – itin maži skaičiai, pasakojama LNK reportaže.

„Man keista, kad diagnozuota tiek mažai atvejų, nes pagrindinėse Europos šalyse – net po ketvirtį milijono kasdien“, – kalbėjo šeimos gydytojų asociacijos prezidentas Julius Kalibatas.

Panašu, kad žmonės Lietuvoje jau suvokia, kad ramu nebus net vasarą.

„Jam jokios įtakos neturi karštis, ar kad žmonės daugiau vaikšto lauke. Vis tiek būna kartu“, – sakė gydytojas infektologas Arvydas Ambrozaitis.

Todėl vaistinėje imunitetą stiprinančius vaistus perkanti Saulina apsauginę veido kaukę stengiasi dėvėti visose viešose vietose, ypač vaistinėje.

„Vis tiek žmonės ateina su įvairiomis ligomis ir didėja sergančiųjų COVID-19 skaičius“, – kalbėjo vilnietė Saulina.

„Vienas kitas žmogus jau dėvi kaukę, bet pastebime, kad pavasarį žmonės kaukėmis nesidomėjo ir jų nepirkdavo, dabar jau kai kurie įsigyja kaukių, perka visą dėžutę“, – teigė „Eurovaistinės“ atstovė Rolanda Lipnevičiūtė.

Specialistai gąsdinti nenori, tačiau, jų nuomone, realių susirgimų – kur kas daugiau, mat daugelis pajutę viruso simptomus atlieka greituosius testus ir gavę teigiamą rezultatą gydosi namie, tad ir oficialios statistikos nepapildo.

„Dabartiniai atvejai yra tik Aisbergo viršūnė ir artimiausiu metu, tikriausiai, matysime didžiulius skaičius“, – tęsė J. Kalibatas.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Greitųjų testų pardavimai jau kyla. Vaistinės skaičiuoja, kad įpusėjus liepai greitųjų testų parduota jau dvigubai daugiau nei gegužę.

„Jeigu gegužės mėnesį visame mūsų tinkle žmonės įsigydavo apie 380, tai šiuo metu turime apie 800 įsigytų testų kasdien“, – sakė R. Lipnevičiūtė.

Tiesa, šiuo metu daugelis serga lengva viruso forma.

„Tie, kurie ateina pas mus į vaistinę, dar neturi temperatūros, tiesiog jaučiamas mieguistumas, silpnumas, gerklės bei galvos skausmas, apsunkintas rijimas, sausa perštinti gerklė – lengva simptomatika“, – pasakojo „Camelia“ vaistinės vedėja Virgilija Bečelytė.

Kaukės, tikriausiai, ne visiškai apsaugo, todėl žmonėms, kurie priklauso rizikos grupėms, reikėtų naudoti respiratorius.

„Todėl nedidėja hospitalizuotų, sunkių formų bei mirčių skaičius. Tai yra gera žinia“, – kalbėjo A. Ambrozaitis.

Todėl pastaruoju metu koronavirusą vis sunkiau atpažinti ir jis dažnai palaikomas eiline sloga.

„Ar žmogus tiesiog pabuvęs ilgesnį laiką kondicionuojamoje patalpoje, ar tiesiog skersvėjis, kondicionierius mašinoje – sunku nuspėti“, – sakė V. Bečelytė.

Vis dėlto gydytojai gyventojus ragina pradėti labiau saugoti savo sveikatą, o vyresniojo amžiaus gyventojams pataria pinigų kaukėms nešvaistyti ir vietoj jų užsidėti respiratorių.

„Kaukės, tikriausiai, ne visiškai apsaugo, todėl žmonėms, kurie priklauso rizikos grupėms, reikėtų naudoti respiratorius“, – sakė J. Kalibatas.

„Jau nebegrįšime į gyvenimą be kaukių. Dabar jos yra norma“, – teigė A. Ambrozaitis.

Vaistininkai ramina, kad susirgimų pikas dar nepasiektas ir kaukių bei greitųjų testų nepritrūks.

Rašyti komentarą
Komentarai (28)

Fui šlykštynės

Kalibatas, Strioga ir Dulkys - trys amygos silpnapročiai, galimai finansuojami Putlerio, kad keltų Lietuvoje sumaištį ir trukdytų žmonėms ramiai gyventi. Ir kas tuos glušius nuramins pagaliau, nes atsibodo jau juodai?

:)))))))

Kiek pinigų gauna Kauno melagiena už gąsdina,jau eina treti metai,mokslininkai raso,kad kaukė padeda nuo virusų,kaip tvora nuo uodu apsisaugoti,anglai raso

Budavo

Apsisnargliuojam rudenį ne vieną kartą, kai kas pasirgdavo ir nebuvo psichozės. Dabar visi su snargliu nori pliusą užsidėti kad per sirgo, kad ne verstų skiepytis. Netikiu samdytu melagių gąsdinimais.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS