Gyventojai aktyviau testuojasi savarankiškai: testus vaistinėse įsigyjančių skaičius išaugo dvigubai | kl.lt

GYVENTOJAI AKTYVIAU TESTUOJASI SAVARANKIŠKAI: TESTUS VAISTINĖSE ĮSIGYJANČIŲ SKAIČIUS IŠAUGO DVIGUBAI

  • 2

Aktyviau grįžtant į priešpandeminį gyvenimą, „Eurovaistinės“ vaistininkai sako pastebintys klientų aktyvumą testuojantis savarankiškai. Vaistinėse įsigyjančių greituosius testus skaičius rugpjūtį lyginant su liepa ūgtelėjo beveik du kartus.

Vėl suintensyvėjus skrydžiams, masiniams renginiams, dažnesniems susitikimams ir prasidedant peršalimo sezonui, vaistininkai pastebi, kad vis daugiau klientų savikontrolei naudoja namuose atliekamus greituosius koronaviruso testus.

Vaistininkė Karolina Kudzinskienė sako, kad testą geriausia atlikti per tris–penkias dienas, pasireiškus simptomams.

„Svarbu atkreipti dėmesį, jog gavus teigiamą atsakymą, jį reikėtų patvirtinti papildomai atliekant PGR testą. Lygiai taip pat ir gavus neigiamą greitojo testo atsakymą gali būti taip, kad organizme yra per mažas antigeno kiekis, tačiau žmogus gali būti ligos nešiotojas, todėl abejojant rezultatu, visada skatiname papildomai užsiregistruoti testui patikros punkte ar gydymo įstaigoje“, – atkreipia dėmesį vaistininkė.

Vaistinėse galima įsigyti antigenų testus, kurių mėginiai imami iš seilių arba nosiaryklės, jie skirti įvertinti, ar žmogus užsikrėtė koronavirusu arba serologinius antikūnų tyrimus, kuriems atlikti imami kraujo mėginiai iš piršto. Antikūnų testas parodo, ar asmuo galimai sirgo COVID-19 liga, tačiau šis testas neparodo antikūnų susidariusių po skiepų.

Greitųjų testų rezultatų tikslumui labai svarbu, kad jie būtų atliekami tiksliai pagal informacinį lapelį. Anot vaistininkės, visa testo atlikimo eiga yra aprašyta instrukcijoje, todėl ją reikėtų atidžiai perskaityti ir atlikti viską sekant žingsnis po žingsnio. Svarbu ir tinkamai pasiruošti – nusiplauti rankas, jeigu tepinėlis imamas iš nosiaryklės, išsipūsti nosį. Jeigu atliekate testą iš seilių, pasirūpinkite, kad burnoje nebūtų maisto likučių.

„Nereikėtų jaudintis, procesas nėra sudėtingas ar skausmingas. Viskas žingsnis po žingsnio išsamiai ir su paveikslėliais paaiškinta instrukcijoje. Svarbu neskubėti ir skirti pakankamai laiko testui atlikti“, – sako „Eurovaistinės“ vaistininkė K. Kudzinskienė.

Atlikus testą svarbu įvertinti, kad jis galimai yra užkrato šaltinis, todėl tą vietą reikėtų sutvarkyti ir dezinfekuoti.

„Eurovaistinės“ komunikacijos vadovė Laura Bielskė sako, kad rugpjūtį jaučiamas ypač didelis klientų susidomėjimas greitaisiais testais. „Vaistininkai pastebi, kad jų dažnai teiraujamasi vaistinėse. Gavome didelį šių testų papildymą, tad jų neturėtų pritrūkti“, – sako ji.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Anonimas

Jei tikite propaganda kad virusas yra, darykit kraujo tyrima nes yra saugiau. Nosies testuose rasta metaliuku matomu tik per padidinama stikla kas yra pavojinga.

Beata

Tris testus Sanitexe pirktus darėm sergančiam ir pasidariusiam PGR (+) tyrimą žmogui ir visi parodė neigiamą rezultatą

SUSIJUSIOS NAUJIENOS