Į pagalbą krizinį nėštumą patiriančioms pacientėms | kl.lt

Į PAGALBĄ KRIZINĮ NĖŠTUMĄ PATIRIANČIOMS PACIENTĖMS

  • 0

Siūloma įtvirtinti kompleksinės pagalbos sistemą krizinį nėštumą patiriančioms pacientėms. Tai numatantį Pacientų teisių ir žalos sveikatai atlyginimo įstatymo papildymo projektą įregistravo Seimo Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ seniūnas Linas Kukuraitis ir dar keli šios frakcijos nariai.

Pagal siūlomą projektą pacientė, svarstanti nutraukti nėštumą, patyrusi persileidimą ar nutraukusi nėštumą, turi iš sveikatos priežiūros specialisto gauti informaciją dėl krizinio nėštumo pagalbos paslaugų teikimo ir konsultavimo galimybių. Šios informacijos teikimo tvarką nustato sveikatos apsaugos ministras.

Projekto autorių teigimu, dabartinėje nėščiųjų sveikatos priežiūros sistemoje nėra jokių rekomendacijų gydytojams, kaip informuoti besilaukiančią moterį dėl galimos pagalbos esant kriziniam nėštumui ir kaip su ja komunikuoti, kad besilaukianti moteris nepatirtų papildomo streso ir nepagilėtų jos asmeninė krizė.

Projekto autoriai sako, kad, įvertinus dirbtinių abortų, savaiminių persileidimų, negimdinių nėštumų statistiką, tikėtina, kad ne mažiau kaip 30 proc. moterų gali išgyventi įvairialypius reikšmingus sunkumus, susijusius su nėštumu ar jo nutrūkimu.

Valstybiniu mastu nėra numatyta jokios pareigos pasiūlyti šioms moterims pagalbą.

„Deja, valstybiniu mastu nenumatyta jokios pareigos pasiūlyti šioms moterims pagalbą. Todėl Pacientų teisių ir žalos sveikatai atlyginimo įstatymo papildymo projektas parengtas siekiant užtikrinti informacijos prieinamumą dėl krizinio nėštumo teikiamos pagalbos paslaugų ir konsultavimo galimybių su tuo susiduriantiems asmenims, nepatiriant papildomo streso, nepagilinant jų asmeninės krizės ir kitų nemalonių pojūčių nėštumo laikotarpiu ir po jo“, – sakoma dokumento aiškinamajame rašte.

Siūlomu projektu siekiama užtikrinti laiku prieinamą, kvalifikuotą ir individualizuotą pagalbą kiekvieno krizinio nėštumo atveju, sumažinti krizinio nėštumo atvejų skaičių, kurti palankias sąlygas nėštumui, atsakingai tėvystei ir vaisingumui Lietuvoje.

Siūloma nauja įstatymo nuostata padėtų užtikrinti, kad moterys nėštumo metu galėtų gauti informaciją nepatirdamos papildomo streso ir kitų nemalonių pojūčių. Siūloma nuostata padės gydytojams lengviau suteikti reikiamą pagalbą ir užtikrinti informacijos tikslumą. Padedant krizinio nėštumo padarinius išgyvenantiems asmenims, tikimasi prisidėti prie krizinio nėštumo prevencijos Lietuvoje, sumažinti krizinio nėštumo rizikos veiksnius ir padarinius, užtikrinti vaisingumui, sklandžiam nėštumui ir gimdymui palankias sąlygas.

Priėmus įstatymo papildymo projektą, informacijos dėl krizinio nėštumo pagalbos paslaugų teikimo ir konsultavimo galimybių tvarką turės parengti sveikatos apsaugos ministras.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS