Inkstų sveikata: ką svarbu žinoti? | kl.lt

INKSTŲ SVEIKATA: KĄ SVARBU ŽINOTI?

  • 0

„Inkstai atlieka svarbias organizmui funkcijas. Lėtinės inkstų ligos – klastingos, dažnai žmonės nesupranta, kad blogą savijautą lėmė inkstų funkcijos sutrikimas“, – teigia prof. Inga Arūnė Bumblytė, Kauno klinikų Nefrologijos klinikos vadovė.

– Už ką atsakingi inkstai?

– Inkstai atlieka organizmui svarbias funkcijas: filtruodami kraują gamina šlapimą – su šlapimu iš organizmo pašalinamos nuodingos medžiagos, vandens ir druskų perteklius. Inkstai reguliuoja kraujospūdį, padeda išsaugoti sveikus ir stiprius kaulus (aktyvuoja vitaminą D), taip pat gamina hormoną eritropoetiną, kuris skatina raudonųjų kraujo kūnelių (eritrocitų) gamybą ir apsaugo organizmą nuo mažakraujystės.

– Kokie simptomai gali rodyti, kad inkstai funkcionuoja netinkamai?

– Kai inkstai pradeda nesveikuoti, pirmiausia sutrinka organizmo valymas. Tada organizme pradeda kauptis nuodingosios medžiagos, vadinamieji ureminiai šlakai (šlapalas, kreatininas, šlapimo rūgštis), todėl žmogus gali pradėti blogiau jaustis.

Dažniausi simptomai, kurie išduoda inkstų veiklos sutrikimus: padidėjęs kraujospūdis, bendras silpnumas, nuovargis, kamuojantis šleikštulys, kartais pykinimas, vėmimas, varginantis viso kūno niežulys, sutrikęs miegas (dieną – mieguistumas, naktį vargina nemiga), sutrikęs skysčių šalinimas iš organizmo (atsiranda kūno tinimas, ypač blauzdų ir apatinių akių vokų srityje), putojantis šlapimas.

Inga Arūnė Bumblytė / Asmeninio archyvo nuotr.

– Kur reikėtų kreiptis pajutus šiuos simptomus?

– Deja, dažnai, net ir stipriai sutrikus inkstų veiklai, žymaus savijautos pablogėjimo nejaučiama, todėl nustatyti diagnozę galima tik atlikus tam tikrus tyrimus: kreatinino kiekio kraujyje, šlapimo ir ultragarsinį inkstų tyrimus. Dėl tyrimų turėtumėte kreiptis į savo šeimos gydytoją.

– Dėl kokios priežasties dažniausiai sutrinka inkstų funkcija?

– Dažniausios priežastys, sukeliančios lėtinę inkstų ligą, – cukrinis diabetas ir hipertenzija. Kauno klinikų Nefrologijos klinikoje per metus gydome daugiau nei 2 000 pacientų. Dažniausiai ligoniai hospitalizuojami dėl inkstų funkcijos ūminio ar lėtinio sutrikimo, kuris susijęs su skysčių trūkumu ir šlapimo takų infekcija arba su piktybiniais augliais, kurie blokuoja šlapimo takus. Inkstų funkcija labai susijusi su širdies veikla, todėl, blogėjant širdies veiklai, vystantis širdies nepakankamumui, sutrinka inkstų veikla. Dalis medikamentų – pavojingi inkstams, todėl visada, prieš pradedant juos vartoti, reikia įvertinti inkstų funkciją.

Kai inkstai pradeda nesveikuoti, pirmiausia sutrinka organizmo valymas. Tada organizme pradeda kauptis nuodingosios medžiagos, vadinamieji ureminiai šlakai.

– Kaip išsaugoti sveikus inkstus?

– Yra aštuonios auksinės taisyklės: būkite aktyvūs ir palaikykite normalų kūno svorį, kontroliuokite gliukozės kiekį kraujyje, sumažinkite druskos vartojimą, kontroliuokite kraujospūdį, sveikai maitinkitės, vartokite pakankamai skysčių, nerūkykite. Jeigu jūsų šeimoje yra asmenų, sergančių inkstų liga, būtinai pasitikrinkite savo inkstus. Lėtinė inkstų liga – klastinga, anksti ją diagnozavus galima sustabdyti ar sulėtinti ligos progresavimą ir inkstų nepakankamumo vystymąsi.


Gyvybiškai svarbus organas

Žmonės turi du inkstus, kurių kiekvienas yra kumščio dydžio. Jie yra abipus stuburo, apatinių šonkaulių lygyje. Žmogaus kraujagyslėmis teka apie 5 l kraujo, kurį inkstai per dieną filtruoja ir valo net 300 kartų.


Jeigu jūs

* sergate cukriniu diabetu,

* turite aukštą kraujospūdį (nuolat didesnį nei 140/90 mmHg),

* sergate širdies ar kraujagyslių liga,

* šeimoje yra sergančių inkstų ligomis,

reikėtų išsitirti

* šlapimą,

* kreatinino kiekį kraujyje.

Dėl tyrimų krepkitės į savo šeimos gydytoją.

GALERIJA

  • Inkstų sveikata: ką svarbu žinoti?
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS