Insulto klasteriams – profesionalų pritarimas | kl.lt

INSULTO KLASTERIAMS – PROFESIONALŲ PRITARIMAS

  • 0

Žymūs Lietuvos neurologai pritaria ir laiko realia galimybe nuo kitų metų pradžios steigti insulto gydymo centrus. Pasak Vilniaus universitetinės ligoninės Santariškių klinikų  profesoriaus Daliaus Jatužio, tik įkūrus insulto gydymo klasterius ir specializuotuose insultų gydymo centrus, galima taikyti moderniausius gydymo metodus, atlikti invazines neurologines procedūras ir visiems šalies gyventojams, nepriklausomai nuo jų gyvenamosios vietos, suteikti vienodai kokybišką gydymą.

Sveikatos apsaugos ministerijoje buvo surengtas pasitarimas, kuriame dalyvavo neurologijos profesoriai Dalius Jatužis, Valmantas Budrys ir Antanas Vaitkus. Pasitarime pristatytas ministerijos parengtas projektas formuoti klasterį ir parengti efektyvesnės neurologinės pagalbos insulto ištiktiems pacientams modelį. Pasitarime Sveikatos apsaugos ministro patarėjas Arvydas Skorupskas pažymėjo, kad  nuo 1991 m. Lietuvoje nepasiekta pastebimos pažangos gydant insultus, rašoma SAM pranešime.

2012 m. duomenimis, nuo insulto ligoninėse gydyta daugiau kaip 20 tūkstančių ligonių, daugiau kaip 3 tūkst. iš jų mirė. Pasak A. Skorupsko, tokie rezultatai yra du kartus prastesni nei Europos Sąjungos valstybėse, nekalbant apie žymiai didesnius skaičius, liudijančius apie mūsų gyventojų patirtus sunkius liekamuosius reiškinius po insulto.

Ūminio insulto gydymas dėl labai greito ir negrįžtamo galvos smegenų pažeidimo reikalauja ypatingo operatyvumo, kuris įmanomas tik koordinuojant ir integruojant įvairių lygių tarnybų ir specialistų veiklą į vieningą, darniai funkcionuojančią sistemą, užtikrinančią šiuolaikinius standartus atitinkantį ūminio insulto gydymą. Todėl projekte dėl efektyvesnės neurologinės pagalbos insulto ištiktiems pacientams suteikimo, numatomas nuoseklus kelias nuo greitosios medicinos pagalbos insulto ištiktam žmogui, skubios diagnostikos, iki gydymo insulto centre.

Projekte taip pat apibrėžti reikalavimai aukščiausio lygio insulto gydymo centrams, apskričių ligoninėms, diagnostikos ir pacientų operatyvaus transportavimo galimybės. Susitikime dalyvavę neurologijos profesoriai V. Budrys, D. Jotužis ir  J. Vaitkus pažymėjo, kad patikslinus kai kurias detales Sveikatos apsaugos ministerijos projekte dėl klasterio formuojant efektyvesnės pagalbos modelį insulto ištiktiems žmonėms, jis galėtų būti pradėtas įgyvendinti nuo 2014 m. pradžios.  

Pagal projektą ir atsižvelgiant į gydymo įstaigų įdirbį, specializuoti  insulto gydymo centrai artimiausiu metu bus įsteigti LSMU Kauno klinikose, VU Santariškių ligoninėje ir Vilniaus universitetinėje greitosios pagalbos ligoninėje. Vėliau, siekiant, kad kvalifikuotas gydymas visus gyventojus pasiektų vienodai, tokius centrus numatoma steigti visuose 5 kraštuose.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS