JK sveikatos ekspertai 12–15 metų vaikams rekomenduoja skiepus nuo COVID-19 | kl.lt

JK SVEIKATOS EKSPERTAI 12–15 METŲ VAIKAMS REKOMENDUOJA SKIEPUS NUO COVID-19

Visiems 12–15 metų vaikams turi būti siūloma, bet ne privalomai reikalaujama pasiskiepyti nuo COVID-19, pirmadienį rekomendavo Jungtinės Karalystės provincijų vyriausybėms patariantys vyriausieji medikai.

Britanija yra viena labiausiai nuo COVID-19 pandemijos nukentėjusių valstybių pasaulyje, registravusi daugiau nei 134 tūkst. su šiuo virusu siejamų mirties atvejų.

Nepaisant sėkmingos vakcinavimo programos, naujų užsikrėtimo atvejų skaičiai šalyje išlieka dideli dėl greitai plintančios ir labiau užkrečiamos koronaviruso delta atmainos. Pareigūnai baiminasi, kad naujų atvejų gali dar labiau padaugėti vaikams po vasaros atostogų sugrįžus į mokyklas.

Vaikų skiepijimas Jungtinėje Karalystėje tapo opiu klausimu, nors kitose valstybėse jis sėkmingai stumiasi į priekį.

JK sveikatos departamentams patariantis Jungtinis vakcinavimo ir imunizavimo komitetas (JCVI) nurodė, kad „pirmiausia remiantis sveikatos požiūriu, [skiepo] nauda yra laikoma per maža, kad paremtų rekomendaciją dėl visuotinio skiepijimo programos sveikiems 12–15 metų vaikams šiuo metu“.

Tačiau Anglijos, Škotijos, Velso ir Šiaurės Airijos vyriausieji gydytojai nurodė, kad reikia padaryti vakcinas prieinamomis, atsižvelgiant į tokius dalykus kaip švietimas ir psichinė sveikata.

Pasak jų, 12–15 metų vaikų skiepijimas „padės sumažinti COVID-19 plitimą mokyklose“. Pirmąją vakcinos „Pfizer-BioNTech“ dozę galėtų gauti maždaug 3 mln. vaikų.

„COVID-19 yra liga, kuri gali labai lengvai plisti masinio užkrėtimo atvejais, ypač delta atmaina“, – nurodė ekspertai.

„Turėdami reikšmingą dalį paskiepytų mokinių galbūt galėtume išvengti tokių atvejų, kurie sukeltų arba būtų susiję su protrūkiais mokyklose“, – nurodė medikai.

„Tai taip pat sumažintų tikimybę vaikams užsikrėsti COVID-19. Tai reiškia, kad vakcinacija turėtų sumažinti (bet neeliminuoti) švietimo trikdžius“, – pridūrė ekspertai.

Potencialūs ginčai dėl tėvų sutikimo

Anglijos vyriausiasis patarėjas medicinos klausimais Chrisas Whitty (Krisas Vitis) vėliau žurnalistams sakė, kad tai „akivaizdžiai buvo sudėtingas sprendimas“, tačiau „švietimo sutrikdymas, vykęs pastarąjį laikotarpį, vaikams buvo nepaprastai sunkus“.

Anglijos, Škotijos, Velso ir Šiaurės Airijos vyriausieji gydytojai pasiūlė vaikams leisti po vieną vakcinos dozę, ir paprašė JCVI surinkti duomenis, ar bus reikalinga antra skiepo dozė.

JCVI rekomendacija neskiepyti paauglių pateikta įvertinus pavojų jų sveikatai, kuris kiltų užsikrėtus COVID-19, ir „vis tvirtesnius įrodymus“, kad „Pfizer-BioNTech“ vakcina yra susijusi su retais širdies miokardito atvejais.

Tačiau komitetas nurodė, kad vyriausybės turėtų išklausyti ir kitų rekomendacijų, atsižvelgdamos ir į kitas problemas.

Keturios JK vyriausybės anksčiau šį mėnesį sveikatos priežiūros pareigūnams pranešė, kad „priimdamos sprendimą apsvarstys keturių tautų vyriausiųjų gydytojų rekomendacijas, pasirems JCVI rekomendacija“.

Dabar keliama prielaida, kad vyriausybė laikysis šių rekomendacijų, tačiau ginčų dar gali kilti dėl jos sprendimo, ar vaikai galės gauti skiepą be tėvų sutikimo.

Ch. Witty sakė, kad „dauguma atvejų vaikai ir tėvai priima tą patį sprendimą“, tačiau pripažino, kad buvo „šiek tiek diskutuojama“, ką daryti, jei vaikų ir jų tėvų nuomonės skiepų klausimu nesutaps.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS