JT vadovas: vakcina nuo COVID-19 privalo būti prieinama visiems | kl.lt

JT VADOVAS: VAKCINA NUO COVID-19 PRIVALO BŪTI PRIEINAMA VISIEMS

Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Antonio Guterresas (Antoniju Guterišas) ketvirtadienį pareiškė, kad vakcina nuo koronavirusinės infekcijos COVID-19 privalo būti prieinama visiems pasaulyje.

„COVID-19 vakcina privalo būti laikoma visuotine viešąja gėrybe – žmonių vakcina; tai (užtikrinti) ragina vis daugiau pasaulio lyderių“, – per virtualų lėšų rinkimo renginį pareiškė A. Guterresas.

Jis ragino laikytis „visuotinio solidarumo siekiant užtikrinti, kad kiekvienas asmuo, visur, turėtų prieigą“ prie vakcinos.

Per Jungtinės Karalystės surengtą virtualų susitikimą siekiama surinkti 7,4 mlrd. JAV dolerių (6,6 mlrd. eurų) dėl pandemijos įšaldytoms imunizacijos programoms, taip pat pradėti naują lėšų rinkimo vajų, siekiant paremti potencialias vakcinas nuo COVID-19.

Britų premjeras Borisas Johnsonas (Borisas Džonsonas) paragino įžengti į „naują pasaulinio bendradarbiavimo sveikatos srityje erą“, siekiant „suvienyti žmoniją kovoje su ligomis“, ypač skurdžiausiose šalyse.

Susitikime, per kurį siekiama surinkti lėšų vakcinų aljansui „Gavi“, dalyvauja daugiau nei 50 šalių, taip pat tokie asmenys kaip milijardierius filantropas Billas Gatesas (Bilas Geitsas).

Per ateinančius penkerius metus ši organizacija siekia atgaivinti įšaldytas programas ir maždaug 300 milijonų vaikų visame pasaulyje aprūpinti vakcinomis, išleidžiant daug mažiau pinigų.

„Gavi“ ir jo partneriai taip pat pradės finansavimo kampaniją, siekiant įsigyti potencialių vakcinų nuo COVID-19, išplėsti jų gamybos apimtį ir paremti jų tiekimą besivystančioms šalims.

Pandemija atskleidė naujus tarptautinio bendradarbiavimo trūkumus, ypač atsižvelgiant į JAV prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) sprendimą pasitraukti iš Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO).

Tačiau B. Johnsonas teigė, kad pagalba besivystančioms šalims bus naudinga tokioms valstybėms kaip Britanija, kur koronaviruso protrūkis pareikalavo daugiau nei 39 tūkst. gyvybių – daugiau aukų yra tik Jungtinėse Valstijose.

„Ši parama įprastam skiepijimui padės skurdesnių šalių sveikatos apsaugos sistemoms kovoti su koronavirusu, o tai savo ruožtu padės sustabdyti (infekcijos) plitimą pasaulyje“, – trečiadienį pareiškė jis žurnalistams.

„Šis virusas parodė, kokie esame susiję. Kovojame su nematomu priešu ir, kalbant atvirai, niekas nebus saugus, kol visi mes nebūsime saugūs“, – kalbėjo britų premjeras.

Pavojus visiems

D. Trumpas į konferenciją atsiuntė iš anksto įrašytą pranešimą, kuriame sako delegatams: „Kaip parodė koronavirusas, sienų nėra. Jis nesirenka.“

„Jis blogas, jis bjaurus, bet visi mes galime jį įveikti kartu... Dirbsime sunkiai, dirbsime ryžtingai“, – kalbėjo jis.

„Microsoft“ įkūrėjas B. Gatesas anksčiau sakė, kad farmacijos įmonės bendradarbiavo, siekdamos užsitikrinti reikiamus gamybos pajėgumus.

„Tai nuostabu – farmacijos kompanijos nepabijojo pasakyti: „Taip, net jei mūsų vakcina nėra geriausia, atlaisvinsime mūsų gamyklas“, – sakė jis radijui BBC.

Remiantis iš oficialių šaltinių naujienų agentūros AFP surinktais duomenimis, gruodį Kinijoje prasidėjusi koronaviruso pandemija visame pasaulyje nusinešė jau daugiau kaip 380 tūkst. žmonių gyvybių.

Daugelyje pasaulio šalių buvo įvestas visuotinis karantinas, sudavęs skaudų smūgį ekonomikai ir privertęs įšaldyti daugelio įprastų imunizacijos paslaugų teikimą.

PSO, JT vaikų fondas UNICEF ir „Gavi“ praėjusį mėnesį perspėjo, kad skiepijimo paslaugos buvo sutrikdytos beveik 70 šalių ir paveikė apie 80 mln. vienų metų dar nesulaukusių vaikų.

Poliomielito likvidavimo kampanijos buvo sustabdytos dešimtyse šalių, o vakcinavimo nuo tymų pastangos taip pat buvo įšaldytos 27 valstybėse, nurodė UNICEF.

A. Guterresas paragino konferenciją įsipareigoti ieškoti „saugių būdų tęsti skiepijimą, net plintant COVID-19“, taip pat pasirūpinti, kad bet kokia koronaviruso vakcina „pasiektų visus“.

Remiantis neseniai paskelbtu Londono higienos ir atogrąžų medicinos mokyklos modeliu, kurį remia ir „Gavi“, kaskart, kai išsaugojama COVID-19 paciento gyvybė sustabdžius vakcinavimo kampanijas Afrikoje, iki 140 žmonių gali mirti nuo ligų, kurių išvengiama skiepijant.

„Daugiau vaikų iš daugiau šalių dabar apsaugoti nuo ligų nei bet kuriuo kitu istorijos laikotarpiu“, – pažymėjo „Gavi“ generalinis direktorius Sethas Berkley (Setas Berklis).

„Tačiau dabar šie istoriniai pasiekimai pasaulio sveikatos srityje gali išnykti dėl COVID-19 sukeliamų beprecedenčių sutrikimų viso pasaulio vakcinų programose“, – pridūrė jis.

„Susidūrėme su labai realiu pavojumi, kad pasaulyje vėl atsiras tokių ligų kaip tymai, poliomielitas ir geltonoji karštinė, kurios sukeltų pavojų visiems mums“, – sakė S. Berkley.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Anonimas

Visiems, bet Amerikai pirmiausia. O visokie ten negrai palauks.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS