K. Smoriginas: kai visą save atiduodi scenai, apie sveikatą negalvoji | kl.lt

K. SMORIGINAS: KAI VISĄ SAVE ATIDUODI SCENAI, APIE SVEIKATĄ NEGALVOJI

Lygiai prieš dvejus metus Kostas Smoriginas išgyveno insultą. Tai buvo sunkūs metai: po planuotos prostatos vėžio operacijos ištikęs insultas privertė sulėtinti gyvenimo tempą. Garsus aktorius, režisierius ir dainų atlikėjas prisipažįsta nesijaučiąs visiškai atsigavęs ir dabar, tačiau jis – ir vėl scenoje.

Likimas buvo palankus

Insultas garsų aktorių, bardą ištiko po planuotos operacijos Santaros klinikose Vilniuje. "Žmona pamatė, kad mano veidas – persikreipęs, valgydamas kaire ranka nenulaikau peilio. Išsigando, pakėlė gvoltą, subėgo visi daktarai, greitai atliko tyrimus. Paaiškėjo, kad trombas užkimšo kraujagyslę ir gavau ne patį sunkiausią, bet ir ne patį lengviausią insultą, kurio pasekmes jaučiu iki šiol", – pasakojo 66-erių aktorius ir bardas.

Pašnekovo žodžiais, vis dėlto, atsiųsdamas šią ligą, likimas jam buvo palankus. "Insultas – bėda, bet iš kitos pusės, gerai, kad buvau ligoninėj. Jei tada aš nebūčiau buvęs Santaros klinikose, mes dabar turbūt nesikalbėtume, – svarstė žinomas vyras ir prisiminė, kad pagalba jam buvo suteikta labai greitai. – O juk viskas išvis galėjo pasibaigti. Bet va – reabilitacijos, vaistai – vėl stoviu ant kojų. Tik kairė ranka liko kaip medinė, aptirpus – dar grot negaliu. Tiesa, gelbsčiuosi, kaip galiu, – juk gyvas į žemę nelįsi. Tenka kentėt, dirbt sukandus dantis, kad niekas nepastebėtų tavo negalios."

Atiduoda visą save

Vienoje K.Smorigino atliekamų dainų yra žodžiai: "Aš tam visą save atiduodu". Ši eilutė galėtų būti jo kūrybos moto. "Tai žodžiai iš Romo Lileikio dainos "Guliu žolėj". Ji skirta Vytautui Kernagiui atminti. Ir V.Kernagis, ir aš žiūrovą labai mylėdavom, ir scenoje visiškai išsikraudavom, visiškai save atiduodavom žiūrovams ir klausytojams – nesvarbu, ar tai teatras, ar koncertas, ar kinas, ar repeticijos. Šiuose žodžiuose – požiūris į profesiją, darbą, pagaliau – į pašaukimą ir likimą", – paaiškino pašnekovas.

Jis pripažino: kai visą save atiduodi scenai, apie sveikatą negalvoji. "Apskritai, sveikatai mes, vyrai, nelabai skiriam dėmesio. Dėl to prieš dvejus metus ir iškentėjau dvi dideles operacijas. Man ir širdį šuntavo, ir prostatos vėžį rado, operavo. Gal dėl to ir insultas ištiko", – užsimena žinomas vyras.

Paklaustas, ar dabar jis skiria daugiau dėmesio sveikatai, atsako: "Vaistus geriu. Noriu nuramint visus susirūpinusius, kad kol kas jaučiuosi visai neblogai. Vėžys šiek tiek atsitraukė, o kaip bus toliau – žiūrėsim."

Nesigailintis nei vienos savo gyvenimo dienos, nei vienos kvailystės, K.Smoriginas sako, net ir galėdamas, nieko nekeistų.

Nieko nekeistų

Vis dėlto, jei ir galėtų, K.Smoriginas savo gyvenime nieko nekeistų: "Nesigailiu nei vienos dienos, nei vienos kvailystės. Daugiausia jų būta vaikystėje ir jaunystėje. Didysis mano dūkiškumas susijęs su vaikystės Kaunu, Šančiais. Šis ypatingas rajonas tuo metu buvo garsus chuliganais."

Pašnekovo žodžiais, chuliganavojimai, pasivažinėjimai dviračiais, ir laikas, praleistas prie Nemuno, karaliauja jo vaikystės prisiminimuose. "Tėtis dirbo irklavimo bazėje. Jis pasistengė, kad ir aš išmokčiau laivybos pradmenų. Anksti turėjau motorinę valtį – nuo dvylikos metų jau galėjau laisvai plaukioti Nemune. Kartą, užkabinęs akmenis, pusę variklio sraigto nuplėšiau. Tada smarkiai gavau pylos nuo tėčio. Bet juk reikėjo pasirodyti: klasiokes, panas paplukdyti", – pasak aktoriaus, prisiminimai iš šio laikotarpio kartais sugrįžta sapnais.

Noriu nuramint visus susirūpinusius, kad kol kas jaučiuosi visai neblogai.

Scenos žmogus

Kur kas mieliau nei apie sveikatą ar vaikystės išdaigas K.Smoriginas kalba apie kūrybą, sceną. "Per 43 metus prisivaidinau tiek, kad, mano manymu, trims artistams užtektų. Buvo daugybė vaidmenų teatre ir kine. Tiek pagrindinių, tiek antraeilių. Teatrą visada mylėjau ir gerbiau. Ir kolegas gerbiu ir myliu ir šiandien. Tačiau dabar jokių kūrybinių ambicijų aš neturiu", – tikina Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas.

Kad ir ką sakytų scenos grandas, jei ne kūrybinių ambicijų, tai bent jau kūrybinių įsipareigojimų jo gyvenime yra. Šiuo metu "Domino" teatre jis režisuoja komediją "Testas", kuri kovo pradžioje bus atiduota žiūrovų teismui. Balandžio 22 d. Šv.Kotrynos bažnyčioje Vilniuje laukia K.Smorigino biografijos "Kostas. Eskizai scenos generolo portretui", sudarytos rašytojo Arno Ališausko, pristatymas. "Kaip sakė leidyklos "Tyto alba" direktorė Lolita Varanavičienė, tokių knygų reta, nes joje – labai daug atvirumo, gal pernelyg daug. Bet nieko nepadarysi, aš – toks. Aš nesislepiu už kitų nugaros", – prisipažįsta garsus aktorius ir bardas.

Į Kauną ir Klaipėdą jis šiemet žada sugrįžti su geriausių baladžių programa.

Patirta liga nepakeitė K.Smorigino požiūrio į kūrybą – visą save kiekvienąkart lipdamas į sceną atiduoda ir dabar.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Vytauto

Alkoholiui atiduoda sveikatą r pavadina tai pasiaukojimu scenai.

kauniete

K.Smoriginas --Kauno berniukas;fain!! Visada--pozitivus,,Sekmes ir sveikatos !!

jooooo

tik vienas smoriginas dirba o kiti pagal ji durniu volioja darbe.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS