Ką turėtume žinoti apie išsėtinę sklerozę? | kl.lt

KĄ TURĖTUME ŽINOTI APIE IŠSĖTINĘ SKLEROZĘ?

Šiandien, paskutinį gegužės trečiadienį, kaip ir kasmet visame pasaulyje minima išsėtinės sklerozės (IS) diena. Įvairios tarptautinės ir sveikatos organizacijos ragina visus, ypač 20-40 metų žmones, atkreipti dėmesį į šią klastingą ligą.

„Neveltui šių metų IS dienos tema – jaunimas ir išsėtinė sklerozė. Šia liga dažniausiai suserga jauni, darbingi, iki tol buvę visiškai sveiki žmonės.

Vidutiniškai liga diagnozuojama 31-33 žmogaus gyvenimo metais. Išsėtinė sklerozė yra retai diagnozuojama vaikams ar vyresnio amžiaus žmonėms. Kuo daugiau žmonių žinos apie šią ligą, tuo galėsime anksčiau ją diagnozuoti, laiku pradėti gydymą ir išvengti skaudžių pavėluotų pasekmių", – teigia Kauno išsėtinės sklerozės centro vadovė doc. dr. Dalia Mickevičienė.

Simboliškai IS dieną paminėti Lietuvos sergantieji išsėtine skleroze ir jų artimieji rinksis Palangoje. Šių metų renginys skirtas psichologinės pagalbos sergantiesiems temai.

Pasak psichologės Rimos Dambauskienės, stresas neigiamai veikia žmogaus kūną ir psichiką. „Pozityvus mąstymas gali padėti nugalėti stresą ir netgi pagerinti sveikatą. Teigiamas mintis dažniausiai lydi optimistinis nuseiteikimas, kuris padeda sėkmingai suvaldyti stresą ir taip atneša naudos sveikatai. Tai yra ypač svarbu sergantiems", – pasakoja Palangos reabilitacijos ligoninės psichologė Rima Dambauskienė.

Išsėtinė sklerozė yra viena iš labiausiai paplitusių neurologinių ligų, dažnai sukelianti neįgalumą. Manoma, jog pasaulyje šiuo metu yra daugiau nei 2,1 milijono asmenų, sergančių IS, Lietuvoje skaičiuojama apie 2,5-3 tūkst. sergančiųjų.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Rasa

Taip ir neradau straipsnyje atsakymo....ką turime žinoti apie išsėtinę sklerozę???? Kad yra tokia liga mes visi žinom....o toliau???

ir

Ir ką reikia žinoti taip ir neparašyta. Gal jau baikit rašyti klaidinančius straipsnių pavadinimus

klp

nieko nesužinojau, informacijos apie ligą ir jos simptomus NULIS!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS