Kaip natūraliomis priemonėmis apsiginti nuo uodų? | kl.lt

KAIP NATŪRALIOMIS PRIEMONĖMIS APSIGINTI NUO UODŲ?

Šylantis oras daugelį gena į gamtą. Tai reiškia, kad neišvengiamai teks susidurti su uodais. Mokslininkai teigia, kad maždaug vienas iš penkių žmonių ypač traukia šiuos mažus vabzdžius.

Taip LRT TELEVIZIJOS laidoje „Klauskite daktaro“ sako gydytojas Alvydas Unikauskas ir atskleidžia, kaip nuo uodų apsiginti natūraliomis priemonėmis.

Uodus, tiksliau, uodų pateles, traukia keletas dalykų, kuriuos išskiria ar turi žmonės. Visų pirma tai – ant odos turimos bakterijos. Ant kūno odos gyvena apie tūkstantis milijardų bakterijų. Iš jų tik dešimtadalis yra bendros visiems žmonėms, visos likusios – skirtingos.

„Bakterijos ir žmogaus oda išskiria galybę įvairių cheminių medžiagų, kurias užuodžia uodai, o kai kurias, tokias kaip pieno rūgštis, amoniakas, oktenolis, anglies dvideginis, šie vabzdžiai itin mėgsta ir gali užuosti maždaug 45 metrų atstumu“, – teigia A. Unikauskas.

Jei esate gamtoje ir daug judate, sušylate, taip pat pritraukiate uodus. Besimankštinantys lauke yra puikus taikinys uodams, ypač, jei jie tankiai kvėpuoja ir į aplinką išskiria daug anglies dioksido, kuris itin traukia uodus.

Tiesa, yra žmonių, turinčių uodų nemėgstamų bakterijų. Kai kurių oda išskiria metilpiperaziną. Įrodyta, kad žmonės, kurių oda išskiria šią cheminę medžiagą, uodams tampa tarsi nematomi.

Laidoje „Klauskite daktaro“ gydytojas A. Unikauskas nepatarė naudoti purškiamų priemonių, skirtų uodams atbaidyti. Daugumos jų sudėtyje yra medžiagos, žymimos raidėmis DEET (dietil-m-toluamidas), kurią naudoti derėtų atsargiai. Daugelis tyrimų parodė, kad ši medžiaga turi žalingą poveikį sveikatai, o pavojingiausia ji – mažiems vaikams.

Jei norite apsisaugoti nuo uodų, venkite būti lauke ankstų rytą, auštant ir temstant, kai uodai aktyviausi. Taip pat derėtų vengti drėgnų vietų. Vilkėkite šviesių spalvų drabužius ilgomis rankovėmis.

„Su savimi turėkite natūralių apsauginių repelentų – medžiagų, kurios atbaidytų uodus. Tai gali būti eukaliptų, levandų, rozmarinų, čiobrelių ir daugybė kitų eterinių aliejų. Šiuos aliejus galima garinti aromatinėje lempoje, užlašinti ant drabužių“, – teigia A. Unikauskas.

Plačiau apie tai, kaip pasigaminti naminio repelento ir ką daryti sukandus uodams, – vaizdo įraše.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Anonimas

Jei bybi patept su levandos lubrikantu ir kramtyt eukaliptu guma tai uodu nebus,tai reiskia pistis gamtoj galims

SUSIJUSIOS NAUJIENOS