Kauno klinikose lankosi daugiau kaip trečdalis lietuvių: kokie atsiliepimai? | kl.lt

KAUNO KLINIKOSE LANKOSI DAUGIAU KAIP TREČDALIS LIETUVIŲ: KOKIE ATSILIEPIMAI?

Per pastaruosius trejus metus Kauno klinikose lankėsi (gydėsi, konsultavosi, lankė kitą žmogų) 37 proc. suaugusių šalies gyventojų.

Rinkos ir visuomenės nuomonės tyrimų kompanijos „Baltijos tyrimai” duomenimis, Kauno klinikas palankiai vertina septyni iš dešimties apklaustųjų (72 proc.), nepalankiai – tik 1 proc. Kas ketvirtas gyventojas nuomonės šiuo klausimu neturi.

„Reputacijos tyrimą nuspręsta atlikti, nes mums rūpi pacientų nuomonė. Nenorėdami vadovautis gandais ir stereotipiškai nusistovėjusia nuomone apie sveikatos priežiūros įstaigas, siekėme sužinoti tikrąją visuomenės poziciją ir išsiaiškinti, ką reikėtų tobulinti“, – sako Kauno klinikų generalinis direktorius prof. habil. dr. Renaldas Jurkevičius.

Anot Kauno klinikų atstovų, gegužės ir birželio mėnesiais atliekant šalies gyventojų apklausą apie Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninę Kauno klinikas, iš viso apklausta 1000 žmonių (18-74 metų amžiaus). Net 90 proc. klinikose besilankiusių respondentų Kauno klinikas laiko patikimiausia gydymo įstaiga Lietuvoje.

„Tai – didžiulis mūsų atsidavusių gydytojų, slaugytojų ir kitų darbuotojų pastangų įvertinimas, – sako Kauno klinikų generalinis direktorius. – Apklausos rezultatai geri, bet kiekvieno paciento susidaryta neigiama nuomonė mums – svarbus signalas, kad teigiamų pokyčių reikia ženkliai daugiau“.

Kuo daugiau informacijos ir asmeninės patirties žmogus turi, tuo geriau vertina šią įstaigą.

Pažymėtina, jog asmeninė patirtis gydantis ar lankant kitus besigydančius žmones lemia geresnius teigiamus Kauno klinikų vertinimus ir teigiamas asociacijas.

„Kuo daugiau informacijos ir asmeninės patirties žmogus turi, tuo geriau vertina šią įstaigą, o neigiamiems ar neutraliems vertinimams daugiau įtakos daro netiesioginė informacija – žiniasklaidoje pasirodžiusi informacija arba pažįstamų pasakojimai“, – komentuoja tyrimą atlikusios bendrovės vadovė Rasa Ališauskienė.

Net 93 proc. Kauno klinikų pacientų, ligoninėje besilankiusių per pastaruosius trejus metus, yra patenkinti teikiamų paslaugų kokybe.

„Geresni vertinimai yra tų žmonių, kurie Kauno klinikose lankėsi asmeniškai arba lydėjo savo artimąjį, o prastesni vertinimai yra tų, kurie net nėra susidūrę su mūsų ligonine, – apie ją tik girdėję. Tai rodo, kad žmonės neretai Kauno klinikas vertina inertiškai, besiremdami išoriniais šaltiniais – pasakojimais ar istorijomis žiniasklaidoje“, – sako Kauno klinikų Komunikacijos tarnybos vadovė Austė Aleksandravičiūtė-Šviažienė.

Stipriausiomis Kauno klinikų savybėmis respondentai laiko platų teikiamų paslaugų spektrą, pažangią įrangą, aukštą personalo kvalifikaciją ir gerą reputaciją. Turintys asmeninę lankymosi Kauno klinikose patirtį žmonės visas įstaigos savybes vertina geriau nei tokios patirties neturintieji.

Prireikus bei turint galimybę rinktis, Kauno klinikas rinktųsi 63 proc. visų Lietuvos gyventojų, nesirinktų – 9 proc. Tarp turinčių asmeninės patirties Kauno klinikose, šią ligoninę rinktųsi 89 proc. respondentų. Dažniausiai nurodomi nesirinkimo motyvai – atstumas (per toli) ir asmeninės patirties trūkumas. Šias priežastis nurodė beveik pusė respondentų – 47 proc. Toks vertinimas būdingas visų Lietuvos vietovių gyventojams.

„Vadinasi, Kauno klinikų Lietuvos žmonės nesirenka dėl racionalių priežasčių, o ne prastos patirties“, – vertina A. Aleksandravičiūtė-Šviažienė.

Svarbiausi informacijos šaltiniai apie Kauno klinikas – artimųjų ir pažįstamų pasakojimai, asmeninė patirtis ir tradicinės žiniasklaidos teikiama informacija. Žiniasklaidos teikiama informacija yra ypač svarbi nesilankiusiems Kauno klinikose.

„Nors apklausa parodė, kad mūsų pacientai sveikatos priežiūros paslaugomis yra patenkinti, mes nestovime vietoje ir strategiškai dirbame gerindami teikiamų paslaugų kokybę bei diegdami paciento centriškumo principą ligoninėje“, – pabrėžia prof. R. Jurkevičius.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Bevardis

Tokia didelė klinika.kad jau vietų nėra. košmaras viena moterį guldote į vyrų palatą.nu atsiprašau čia gėda jau.

Teko

Teko gulėti chirurginiam,lovos medinėm briaunom tragiškos.Gydytojai ir seselės puikūs,bet žemesnis personalas turėtų pasistenkt.

Petras

Siandien buvau klinikose skubios pagalbos skyriuje esu dekingas gyd . T Maurusaiciui uz gera ir greita apziura .
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS