Kodėl vaistinėje nėra medžiaginių kaukių? | kl.lt

KODĖL VAISTINĖJE NĖRA MEDŽIAGINIŲ KAUKIŲ?

  • 5

Pandemijos pradžioje, kai trūko apsauginių kaukių, daug žmonių ėmė jas savarankiškai siūti ir naudoja iki šiol. Tačiau vaistininkai įspėja, kad neturinčios sertifikato kaukės yra mažai efektyvios, o kai kuriose šalyse jas dėvėti draudžiama.

Vaistininkė Jovita Juodsnukytė pasakoja, kad vis dar labai daug šalies gyventojų dėvi kaukes, kurių neefektyvumas jau yra moksliškai įrodytas. "Pačių pasigamintos medžiaginės kaukės neapsaugo nei nuo viruso platinimo, nei užsikrėtimo, tai tik barjeras, bet viruso dalelių nesustabdo, nes tai yra ne tam pritaikyta medžiaga. Jos veikia labiau kaip psichologinė apsauga", – paaiškina vaistininkė.

Pačių pasigamintos medžiaginės kaukės neapsaugo nei nuo viruso platinimo, nei užsikrėtimo. Jos veikia labiau kaip psichologinė apsauga.

Pasak farmacininkės, vienkartines kaukes žmonės keičia dažniau, nes netgi ir tuo atveju, kai pamiršta tai padaryti, pastebi, kad jos išsitepė ar sušlapo, ir tai lyg priminimas. "Dažnas medžiagines kaukes tikrai dėvi ilgiau ir neprižiūri jų pagal reikalavimus", – pastebi ji.

Pasikeitus karantino sąlygoms ir į darbą sugrįžus grožio specialistams, pastebima, kad vaistinėse padaugėjo įsigyjančių medicinines kaukes. Dar viena naujovė, apie kurią su vaistininkais kalbasi klientai, – dviejų kaukių dėvėjimas vienu metu. Vaistininkai sako, kad toks kaukių dėvėjimas gali būti tinkamas esant viešose vietose, kur nepavyksta išvengti aplinkinių. Primenama, kad, siekiant apsisaugoti nuo virusų, svarbiausia yra ne kiek kaukių vienu metu dėvima, o kaip dažnai jos keičiamos ir ar teisingai dėvimos. Keisti kaukes reikia kas 2–3 valandas arba kaukei sušlapus.

Apsauginę kaukę reikia dėtis mėlyna puse į viršų. Svarbu atkreipti dėmesį, kad apsauginė kaukė turi viršų ir apačią ir šios siūlės nėra vienodos. Paėmę jausite, kad viena kraštinė yra kietesnė, ten yra metalinė vielutė, kurią galite išlankstyti pagal savo nosį, o apatinis kraštas turėtų priglusti prie smakro. Kaukę reikia dėti tiksliai prie nosies, užkabinti už ausų ir patempti apačią, kad ji gražiai priglustų prie smakro.

Svarbu, kad, nusiėmę kaukę, iškart ją išmestumėte ir nenaudotumėte antrą kartą. J.Juodsnukytė primena, kad nusiėmus kaukę būtina nusiplauti rankas ir neskubėti liesti veido. Žiemą išėjus pasivaikščioti rekomenduojama turėti bent keletą kaukių, nes jos greičiau sudrėksta.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Nikas

Stanika perkirpk turesi dvi maskes

jo

Mūsų valdininkėliams svarbu yra sertifikatas ,o ne pati kaukė,jei duoklė sumokėta ir sertifikatas yra viskas tvarkoje....

Pirkau

Camelija ir Gintarine
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS